NY MÄTNING: Här är vinnaren om det vore val idag

2021 10 15

Både M, KD och SD ökar i Sifos nya mätning som presenteras i kväll och skulle resultatet stå sig så blir det regeringsskifte i Sverige och en ny statsminister vid namn Ulf Kristersson (M).

Det är stor dramatik i Sifos nya mätning som avser oktober månad. Det blåa laget med M-KD-SD-L-sidan vinner över Lag Löfven procentuellt sett men ett av de fyra högerpartierna - Liberalerna - hamnar långt under spärren vilket skulle innebära att man tappar 2,8 %-enheter och faller efter Lag Löfven.

Kris för Miljöpartiet

Men samtidigt ligger även Miljöpartiet under spärren vilket innebär att även S-MP-C-V-sidan måste räkna bort ett antal procent, närmare bestämt 3,7 %-enheter, och det innebär att M-KD-SD-sidan tar hem segern i alla fall, såväl mandatmässigt som procentuellt.

Miljöpartiet som just nu har partikongress hänger verkligen på gärdesgården och har stora problem med att klara 4 %-spärren.

Här är Sifos resultat för oktober jämfört med september:

                                                       Okt         Sept         

🔴Vänsterpartiet                 10,5         -0,1         
🔴Socialdemokraterna     26,6         +0,5        
🟢Miljöpartiet                          3,7         -0,5         
🟢Centern                                  8,0         -0,9         
🔵Liberalerna                           2,8         -0,2        
🔵Moderaterna                    21,9         +0,4
🔵Kristdemokraterna         5,0          +0,3        
🔵SD                                           19,9         +0,3          
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  48,8        -1,0      
🔵🔵 M+KD+SD+L               49,6       +0,8        
 

Men det är mandaten som är det allra viktigaste och de fördelas relativt procentuellt på de partier som klarar 4 %-spärren. Och räknar man bort MP och L så  uppnår de båda regeringssidorna följande resultat:

🔴🟢 S+V+C                            45,1        
🔵🔵 M+KD+SD                   46,8       
 

ANALYS

Om Sifos mätning för oktober skulle bli valresultat så skulle med andra ord M-KD-SD bilda nytt styre i Sverige. Det är ännu oklart om SD skulle ingå en sådan regering eller om partiet istället skulle vara budgetsamarbetande stödparti precis som Centern och Liberalerna varit åt S-MP-regeringen.

Var Centern kommer att landa i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val är oklart. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

🔴 V ligger fortsatt mycket högt i opinionen. 

🔴 S ligger stabilt kring 26 - 27 % men går i väntans tider - i väntan på sin nya partiledare som lär bli Magdalena Andersson. Hon väntas ge S ett lyft uppåt.

🟢 MP är i en långvarig kris och på partiets pågående kongress är huvudfrågan hur man ska komma tillbaka uppåt i opinionen för att klara 4 %-spärren och fixa en tredje mandatperiod i regeringsställning.

🟢 C ligger nära valresultatet 2018 men behöver ytterligare ett par procent för att säkra vågmästarrollen.

🔵 L befinner sig i ett mycket akut läge och har ett eskalerande behov av en gamechanger.

🔵 M ligger på en hög nivå och partiets största bekymmer är helt enkelt L:s låga siffror.

🔵 KD har efter sju svåra år skakat av sig Ebbas husaffär och hoppas att det nu ska underlätta partiets utveckling framöver vilket det sannolikt också gör.

🔵 SD ligger fortsatt stabilt kring 20 %. Partiets viktigaste uppgift är nu att skapa en så god relation som möjligt med M-KD vilket är en uppgift som ser ut att gå bra.

◾Mätningen är genomförd 4 – 14 oktober  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="776"]