NY MÄTNING: Här är vinnaren om det vore val idag – Ena sidan ökar

2021 10 26

Den rödgröna sidan ökar och går förbi M-KD-SD-L-sidan i en ny mätning som pekar på stora utmaningar för Ulf Kristerssons förhoppningar om att vinna valet 2022.

En stor ljusglimt för M-KD-SD-L-sidan är att Liberalerna ökar och når 4 % i mätningen om man avrundar uppåt men trots det tappar man ledningen och förlorar valet om det vore val idag visar Ipsos mätning för oktober som nu presenteras. Men när man tar i beaktande hur decimalerna ser ur så är det den 16:e DN/Ipsosmätningen i rad som Nyamko Sabunis parti faller under 4 %-spärren.

Kämpigt även för KD

Även Kristdemokraterna lever farligt nära spärren och i Ipsos mätning som endast presenteras i jämna procenttal får KD 4 % - men det är avrundat nedåt viket innebär att KD kan ligga någonstans mellan 4,4 och 4,0 %. 

Miljöpartiet som nyligen avslutade sin partikongress ökar med 1 %-enhet till 5 % vilket i dagsläget kan vara helt avgörande för att S-C-MP-V-sidan ska han chans att vinna valet.

Här är Ipsos resultat för oktober jämfört med september:

                                                       Okt         Sept         

🔴Vänsterpartiet                 11         +0
🔴Socialdemokraterna     26         +1
🟢Miljöpartiet                          5         +1
🟢Centern                                  8         +0
🔵Liberalerna                           4         +1
🔵Moderaterna                    20         -2
🔵Kristdemokraterna         4         +0
🔵SD                                           20         -1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                50        +2
🔵🔵 M+KD+SD+L            48         -3   
 

– Det ser lite bättre ut för Liberalerna i den här mätningen men partiet ligger fortfarande under spärren. Kommande mätningar får visa om det här är en bestående trend, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

ANALYS

Ipsos nya mätning pekar på en betydande utmaning för Ulf Kristersson då både KD och L behöver komma över 4 %-spärren för att göra Kristersson som statsminister. Och denna mätning visar att inte ens det är en garanti för seger. Samtidigt balanserar även MP nära spärren.

Var Centern kommer att landa i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val är oklart. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

🔴 V ligger fortsatt mycket högt i opinionen och partiet har chans att nå ett toppresultat 2022.

🔴 S ligger stabilt kring 26 - 27 % men går i väntans tider - i väntan på sin nya partiledare Magdalena Andersson. Hon väntas ge S ett lyft uppåt.

🟢 MP är i en långvarig kris trots att klimatfrågan står i centrum i världsdebatten. Partiet har svårt att hitta formeln till att lyfta i mätningarna.

🟢 C ligger nära valresultatet 2018 men behöver ytterligare ett par procent för att säkra vågmästarrollen.

🔵 L befinner sig i ett mycket akut läge och har ett eskalerande behov av en gamechanger. Partiledaren är nu på rundresa i Polen för att stödja  landets HBTQ-rörelse.

🔵 M tappar lite i denna mätning och med tanke på att brottsligheten stått i centrum länge kan det vara lite oroande för partiet att M-KD-SD-L-sidan inte samlar ett större stöd just nu.

🔵 KD har efter sju svåra år skakat av sig Ebbas husaffär och är möjligen i behov av en tids lugn.

🔵 SD ligger fortsatt stabilt kring 20 %. Partiet har höjt tonläget mot M och KD när det gäller kraven att släppa in SD in regeringen om M-KD-SD-L-sidan vinner valet.

◾Mätningen är genomförd 12 – 25 oktober.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="825"]

Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen