NY MÄTNING: Här är vinnaren om det vore val idag – Ena sidan ökar

2021 10 26

Den rödgröna sidan ökar och går förbi M-KD-SD-L-sidan i en ny mätning som pekar på stora utmaningar för Ulf Kristerssons förhoppningar om att vinna valet 2022.

En stor ljusglimt för M-KD-SD-L-sidan är att Liberalerna ökar och når 4 % i mätningen om man avrundar uppåt men trots det tappar man ledningen och förlorar valet om det vore val idag visar Ipsos mätning för oktober som nu presenteras. Men när man tar i beaktande hur decimalerna ser ur så är det den 16:e DN/Ipsosmätningen i rad som Nyamko Sabunis parti faller under 4 %-spärren.

Kämpigt även för KD

Även Kristdemokraterna lever farligt nära spärren och i Ipsos mätning som endast presenteras i jämna procenttal får KD 4 % - men det är avrundat nedåt viket innebär att KD kan ligga någonstans mellan 4,4 och 4,0 %. 

Miljöpartiet som nyligen avslutade sin partikongress ökar med 1 %-enhet till 5 % vilket i dagsläget kan vara helt avgörande för att S-C-MP-V-sidan ska han chans att vinna valet.

Här är Ipsos resultat för oktober jämfört med september:

                                                       Okt         Sept         

🔴Vänsterpartiet                 11         +0
🔴Socialdemokraterna     26         +1
🟢Miljöpartiet                          5         +1
🟢Centern                                  8         +0
🔵Liberalerna                           4         +1
🔵Moderaterna                    20         -2
🔵Kristdemokraterna         4         +0
🔵SD                                           20         -1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                50        +2
🔵🔵 M+KD+SD+L            48         -3   
 

– Det ser lite bättre ut för Liberalerna i den här mätningen men partiet ligger fortfarande under spärren. Kommande mätningar får visa om det här är en bestående trend, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

ANALYS

Ipsos nya mätning pekar på en betydande utmaning för Ulf Kristersson då både KD och L behöver komma över 4 %-spärren för att göra Kristersson som statsminister. Och denna mätning visar att inte ens det är en garanti för seger. Samtidigt balanserar även MP nära spärren.

Var Centern kommer att landa i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val är oklart. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

🔴 V ligger fortsatt mycket högt i opinionen och partiet har chans att nå ett toppresultat 2022.

🔴 S ligger stabilt kring 26 - 27 % men går i väntans tider - i väntan på sin nya partiledare Magdalena Andersson. Hon väntas ge S ett lyft uppåt.

🟢 MP är i en långvarig kris trots att klimatfrågan står i centrum i världsdebatten. Partiet har svårt att hitta formeln till att lyfta i mätningarna.

🟢 C ligger nära valresultatet 2018 men behöver ytterligare ett par procent för att säkra vågmästarrollen.

🔵 L befinner sig i ett mycket akut läge och har ett eskalerande behov av en gamechanger. Partiledaren är nu på rundresa i Polen för att stödja  landets HBTQ-rörelse.

🔵 M tappar lite i denna mätning och med tanke på att brottsligheten stått i centrum länge kan det vara lite oroande för partiet att M-KD-SD-L-sidan inte samlar ett större stöd just nu.

🔵 KD har efter sju svåra år skakat av sig Ebbas husaffär och är möjligen i behov av en tids lugn.

🔵 SD ligger fortsatt stabilt kring 20 %. Partiet har höjt tonläget mot M och KD när det gäller kraven att släppa in SD in regeringen om M-KD-SD-L-sidan vinner valet.

◾Mätningen är genomförd 12 – 25 oktober.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="825"]