NY MÄTNING: Här är S-väljarnas egen favorit till ny partiledare efter Löfven

2021 08 24

En av de tänkbara kandidaterna till ny partiledare för S leder jättestort i Novus nya mätning – Magdalena Andersson.

– Det är tydligt att man tycker att Andersson är den bästa efterträdaren, även om siffrorna till viss del kan vara en reaktion på att hon målats upp som det uttalade önskemålet, säger Novuschefen Torbjörn Sjöström till SVT.

Förkrossande ledning

Novus har frågat en av de allra viktigaste grupperna i sammanhanget – S egna väljare – vem de vill se som nästa partiledare och så här har de svarat:

🔸48 % Finansminister Magdalena Andersson (S)

🔸13 % Socialminister Lena Hallengren (S)

🔸8 % Inrikesminister Mikael Damberg (S)

🔸5 % Energiminister Anders Ygeman (S)

Yngre och LO-väljare

Magdalena Andersson är det populäraste namnet i alla undergrupper som Novus mätt men stödet är lägre än genomsnittet när det gäller yngre väljare och LO-anslutna.

ANALYS

Magdalena it is!

Stödet är så stort att om hon bara vill så blir hon S nästa partiledare och sannolikt även Sveriges nästa statsminister. Däremot är det fortfarande okänt om hon själv vill bli partiledare. När man svarat ja på frågan så förändras ens liv för alltid. Och inte bara i positiv riktning.

Om hon tackar nej så väntar en mycket spännande process där en rad kandidater kan bli aktuella. Det ska även fastslås att det är inte ristat i sten att valberedningen väljer Magdalena Andersson, men nästan.

Foto: Swedbank, Riksdagen, Håkan Juholt, FB

[yop_poll id="511"]