NY MÄTNING: Glatt besked för en av partiledarna

2022 04 05

Väljarnas förtroende för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ökar markant.

Det indikerar den senaste förtroende-mätningen från Expressen/Sifo.

Tredjeplats

Förtroendestödet för Ebba Busch ökar med 4 procentenheter. Från 26 till 30 procent. Det innebär att KD-ledaren tar sig förbi Jimmie Åkesson (SD) och placerar sig på en tredjeplats i förtroendeligan – bakom M-ledaren Ulf Kristersson (39 procent) och statsministern Magdalena Andersson (S), som fortsätter att notera höga förtroendesiffror.

Hela 61 procent av väljarna uppger att de har förtroende för statsministern.

Brett stöd

– Magdalena Andersson ligger kvar på en hög nivå. Även bland moderater är det 47 procent som har positivt förtroende för statsministern, det innebär inte att de röstar på henne men hon har skaffat förtroende i en vid krets av väljare, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

Förklaringen bakom ökningen

Ebba Buschs ökning är den enda statistiskt säkerhetsställda förändringen sedan den förra mätningen i mars.

Sifos opinionschef tror att KD-ledarens ökade förtroendestöd kan bero på att hennes parti har varit framträdande i debatten gällande en rad frågor som väljarna upplever som viktiga. Bland annat har partiet varit synnerligen aktiva i frågor som berör kriget i Ukraina, till exempel bränslepriserna.

Viktigt att synas

– Ebba Busch har försökt vara tydlig och det brukar ge resultat. Det är viktigt att synas och där har drivmedelspriserna varit en omdebatterad fråga som många berörs av, säger Toivo Sjörén till Expressen.

Kvar i botten

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi uppvisar fortsatt det lägsta förtroendet hos väljarna. Endast 8 procent respektive 7 procent uppger att de har förtroende för språkrören.

MP har varit aktiva i debatten gällande import av energi från Ryssland. Partiet har krävt ett totalstopp för rysk olja och gas i Sverige när andra partier har tvekat. Trots det hårda tonläget förblir väljarnas förtroende för språkrören oförändrat.

Hela mätningen

🔴Magdalena Andersson (S): 61 procent (-1)

🔵Ulf Kristersson (M): 39 procent (+3)

🔵Ebba Busch (KD): 28 procent (+4)

🔵Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (+1)

🟢Annie Lööf (C): 23 procent (-2)

🔴Nooshi Dadgostar (V): 23 procent (-1)

🔵Nyamko Sabuni (L): 10 procent (+1)

🟢Per Bolund (MP): 8 procent (+0)

🟢Märta Stenevi (MP): 7 procent (+0)

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen