NY MÄTNING: Glädjebesked för ett av partierna

2021 11 23

Kristdemokraterna får nu sitt högsta väljarstöd på över ett år i Ipsos nya mätning.

Avrundat nedåt får Ebba Buschs parti 6 % vilket är högsta resultatet i Ipsos på 14 månader, sedan september 2020. Enligt Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring kan det vara de senaste turerna i Ebbas husaffär som ger en positiv effekt. 82-åriga Esbjörn har överklagat sin egen förlikning. Dessutom fick KD mycket medieutrymme i samband med sin kongress nyligen. 

Att KD får 6 % avrundat nedåt innebär att partiet i själva verket ligger en bit över 6 % i mätningen.

Kämpigt för Liberalerna

I förra Ipsosmätningen klättrade Liberalerna upp till 4 % men i denna mätning vänder det återigen nedåt till 3 % och en extra dålig nyhet för Nyamko Sabunis parti är att Ipsos avslöjar att 3 % för L har avrundats uppåt. Med andra ord ligger partiet sannolikt på 2,9 % eller ännu svagare i Ipsos novembermätning. 

De Gröna på spärren

Det är även svettiga tider för Miljöpartiet De Gröna som i nya mätningen får exakt 4 %. Partiet är helt nödvändigt för S-MP-C-V-sidan för att ha en chans att vinna valet.

Jämnt mellan de båda sidorna

Högersidan vinner med 2 %-enheter om man räknar in Liberalerna i procentsummeringen. Men räknar man bort Liberalerna så vinner de rödgröna tillsammans med Centern med 1 %-enhet. Det är med andra ord ett oerhört spännande läge i politiken. 

Här är Ipsos mätning för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                  11         +0
🔴Socialdemokraterna      25         -1
🟢Miljöpartiet                           4         -1
🟢Centern                                   8         +0
🔵Liberalerna                            3         -1
🔵Moderaterna                     21         +1
🔵Kristdemokraterna           6         +2
🔵SD                                            20         +0
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  48        -2
🔵🔵 M+KD+SD+L              50         +2
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V är fortsatt starka i denna mätning. Partiet får nu stor uppmärksamhet i media i samband med regeringsförhandlingarna med Magdalena Andersson (S) och partiet har visat att de är att räkna med i svensk politik.

🔴 S tappar en aning i mätningen och uppvisar i just denna mätning inte någon Magdalena-effekt. Men hon har inte synts av mycket i debatten ännu då hon så här långt mest har fått fokusera på statsministeromröstningen och budgetfrågan.

🟢 MP ligger fortsatt nära 4 %-spärren och befinner sig i ett pressat läge. Partiet befinner sig under latent attack från M-KD-SD och har en rejält uppgift i att hävda sig i debatten.

🟢 C är helt nödvändiga för Socialdemokraterna för att ha chans att styra landet. Annie Lööfs parti har en nyckelposition i de pågående förhandlingarna mellan V och S och det är oklart hur partiet kommer att agera framöver. För C är de sannolikt viktigt att ro i land de överenskommelser man har med MP om strandskyddet och skogen så mycket talar ändå för att partiet vill stödja Magdalena Andersson som statsminister liksom även budgeten.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden men i denna mätning går det tvärtom utför. Min bedömning är Liberalernas positiva trend därmed är bruten då det har kommit andra mätningar där de inte längre ökar. Den största ljuspunkten för partiet medialt under den nyligen avslutade kongressen var sannolikt att Anders Borg fanns på plats och hyllade Nyamko Sabuni på L:s landsdagar.

🔵 M ökar lite grann i denna mätning och frågan framöver är hur sårbart partiet eventuellt är med anledning av den nya S-ledaren. Så här långt står sig Moderaterna starka efter S ledarbyte.

🔵 KD är den stora vinnaren i den nya mätningen och det är ett efterlängtat besked för Ebba Buschs parti. Husbråket med Esbjörn, 82 år, har i det närmaste gått över till en parodi då Esbjörn överklagat sin egen förlikning vilket måstes som sensationellt ovanligt. Det har dock kommit indikationer från hans ombud på att han möjligen kan tänka om - ifall han får mer pengar.  Effekten kan vara att väljarna anser att Ebba utsatts för otillbörliga påhopp i husaffären och Esbjörns aktier dalar nu sannolikt i värde. 

🔵 SD ligger stabilt på 20 % i denna mätning. Partiet har skakats att ett par personskandaler den senaste tiden men sådant brukar bara påverka partier marginellt och kortvarigt.  Hur SD påverkas denna gång återstår att se då turerna skett alldeles nyligen och därmed inte torde ha fångats in av denna mätning.

◾Mätningen är genomförd under november. Exakta datum är ännu inte klargjorda av Ipsos.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen