NY MÄTNING: Glädjebesked för ett av partierna

2021 11 23

Kristdemokraterna får nu sitt högsta väljarstöd på över ett år i Ipsos nya mätning.

Avrundat nedåt får Ebba Buschs parti 6 % vilket är högsta resultatet i Ipsos på 14 månader, sedan september 2020. Enligt Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring kan det vara de senaste turerna i Ebbas husaffär som ger en positiv effekt. 82-åriga Esbjörn har överklagat sin egen förlikning. Dessutom fick KD mycket medieutrymme i samband med sin kongress nyligen. 

Att KD får 6 % avrundat nedåt innebär att partiet i själva verket ligger en bit över 6 % i mätningen.

Kämpigt för Liberalerna

I förra Ipsosmätningen klättrade Liberalerna upp till 4 % men i denna mätning vänder det återigen nedåt till 3 % och en extra dålig nyhet för Nyamko Sabunis parti är att Ipsos avslöjar att 3 % för L har avrundats uppåt. Med andra ord ligger partiet sannolikt på 2,9 % eller ännu svagare i Ipsos novembermätning. 

De Gröna på spärren

Det är även svettiga tider för Miljöpartiet De Gröna som i nya mätningen får exakt 4 %. Partiet är helt nödvändigt för S-MP-C-V-sidan för att ha en chans att vinna valet.

Jämnt mellan de båda sidorna

Högersidan vinner med 2 %-enheter om man räknar in Liberalerna i procentsummeringen. Men räknar man bort Liberalerna så vinner de rödgröna tillsammans med Centern med 1 %-enhet. Det är med andra ord ett oerhört spännande läge i politiken. 

Här är Ipsos mätning för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                  11         +0
🔴Socialdemokraterna      25         -1
🟢Miljöpartiet                           4         -1
🟢Centern                                   8         +0
🔵Liberalerna                            3         -1
🔵Moderaterna                     21         +1
🔵Kristdemokraterna           6         +2
🔵SD                                            20         +0
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  48        -2
🔵🔵 M+KD+SD+L              50         +2
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V är fortsatt starka i denna mätning. Partiet får nu stor uppmärksamhet i media i samband med regeringsförhandlingarna med Magdalena Andersson (S) och partiet har visat att de är att räkna med i svensk politik.

🔴 S tappar en aning i mätningen och uppvisar i just denna mätning inte någon Magdalena-effekt. Men hon har inte synts av mycket i debatten ännu då hon så här långt mest har fått fokusera på statsministeromröstningen och budgetfrågan.

🟢 MP ligger fortsatt nära 4 %-spärren och befinner sig i ett pressat läge. Partiet befinner sig under latent attack från M-KD-SD och har en rejält uppgift i att hävda sig i debatten.

🟢 C är helt nödvändiga för Socialdemokraterna för att ha chans att styra landet. Annie Lööfs parti har en nyckelposition i de pågående förhandlingarna mellan V och S och det är oklart hur partiet kommer att agera framöver. För C är de sannolikt viktigt att ro i land de överenskommelser man har med MP om strandskyddet och skogen så mycket talar ändå för att partiet vill stödja Magdalena Andersson som statsminister liksom även budgeten.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden men i denna mätning går det tvärtom utför. Min bedömning är Liberalernas positiva trend därmed är bruten då det har kommit andra mätningar där de inte längre ökar. Den största ljuspunkten för partiet medialt under den nyligen avslutade kongressen var sannolikt att Anders Borg fanns på plats och hyllade Nyamko Sabuni på L:s landsdagar.

🔵 M ökar lite grann i denna mätning och frågan framöver är hur sårbart partiet eventuellt är med anledning av den nya S-ledaren. Så här långt står sig Moderaterna starka efter S ledarbyte.

🔵 KD är den stora vinnaren i den nya mätningen och det är ett efterlängtat besked för Ebba Buschs parti. Husbråket med Esbjörn, 82 år, har i det närmaste gått över till en parodi då Esbjörn överklagat sin egen förlikning vilket måstes som sensationellt ovanligt. Det har dock kommit indikationer från hans ombud på att han möjligen kan tänka om - ifall han får mer pengar.  Effekten kan vara att väljarna anser att Ebba utsatts för otillbörliga påhopp i husaffären och Esbjörns aktier dalar nu sannolikt i värde. 

🔵 SD ligger stabilt på 20 % i denna mätning. Partiet har skakats att ett par personskandaler den senaste tiden men sådant brukar bara påverka partier marginellt och kortvarigt.  Hur SD påverkas denna gång återstår att se då turerna skett alldeles nyligen och därmed inte torde ha fångats in av denna mätning.

◾Mätningen är genomförd under november. Exakta datum är ännu inte klargjorda av Ipsos.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.