NY MÄTNING: Fortsatt lågt förtroende för Lööf

2022 02 07

Magdalena Andersson (S) går urstarkt –  men Annie Lööf (C) har anledning att känna oro.

 

Det är två slutsatser av Expressen/Sifos senaste förtroendemätning för partiledarna från februari.

Lågt förtroende

Annie Lööf (C) har anledning att känna sig bekymrad.

Endast 23 procent av väljarna uppger att de har förtroende för Centerpartiets ledare. Det är ungefär samma siffror som C-ledaren uppvisat i de två senaste mätningarna.

Magdalena i toppen

Statsminister Magdalena Andersson (S) går urstarkt. Hon placerar sig högst upp i mätningen med 52 procent. Siffrorna visar att Andersson har över hälften så stort förtroende hos väljarna i jämförelse med Annie Lööf.

C tappar väljare  

Magdalena Anderssons höga förtroende kan förklaras utifrån två aspekter. Det menar Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

– C är delat. Många väljare ligger till höger, andra ligger i mitten och bland dem har många gått till S sedan Andersson tillträdde. Det stora tappet kom när Andersson blev ledare samtidigt med diskussionen om budgeten, säger han till Expressen.

Förtroendegap mellan Andersson och Kristersson

Gapet mellan förtroendet hos väljarna för Magdalena Andersson och M-ledaren Ulf Kristersson är fortsatt stort. Februaris mätning visar att Andersson befäster sitt stora övertag gentemot Kristersson – 17 procentenheter skiljer statsministern från M-ledaren.

– Vi kan inte längre tala om en smekmånad. Det är en nivå hon verkar kunna hålla. Det är ett betydande hopp till Ulf Kristersson, säger Toivo Sjörén.

Fast i botten

Föga förvånande fortsätter partiledarna från riksdagens två krispartier, L och MP, att uppmäta lägst förtroende bland väljarna. Partiledarnas dåliga siffror avspeglar sig i L och MP:s låga förtroende bland väljarna.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi får nio respektive sex procent av väljarnas förtroende i mätningen.

Liberalernas Nyamko Sabuni gör Bolund och Stenevi sällskap i botten. Hon hyser endast åtta procent av väljarnas förtroende.

Större förtroende för Andersson

Noterbart är att MP-väljare har större förtroende för Magdalena Andersson än för de egna språkrören. Oroväckande siffror för partiet, som lämnade regeringen när Magdalena Andersson blev framröstad till statsminister.

– När partiledare har så dåligt förtroende är folk inte beredda att lyssna på dem. Det är en dubbel uppförsbacke. Dels har partiet låga siffror, dels vill folk inte lyssna på ledare med så lågt förtroende, säger Toivo Sjörén till Expressen.

Hela listan

 • Magdalena Andersson (S): 52 procent (+1)

   

 • Ulf Kristersson (M): 35 procent (+3)

   

 • Jimmie Åkesson (SD): 31 procent (+2)

   

 • Nooshi Dadgostar (V): 30 procent (+1)

   

 • Ebba Busch (KD): 28 procent (+3)

   

 • Annie Lööf (C): 23 procent (-1)

   

 • Per Bolund (MP): 9 procent (+1)

   

 • Nyamko Sabuni (L): 8 procent (-1)

   

 • Märta Stenevi (MP): 6 procent (-1)

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen