NY MÄTNING: Fortsatt lågt förtroende för Lööf

2022 02 07

Magdalena Andersson (S) går urstarkt –  men Annie Lööf (C) har anledning att känna oro.

 

Det är två slutsatser av Expressen/Sifos senaste förtroendemätning för partiledarna från februari.

Lågt förtroende

Annie Lööf (C) har anledning att känna sig bekymrad.

Endast 23 procent av väljarna uppger att de har förtroende för Centerpartiets ledare. Det är ungefär samma siffror som C-ledaren uppvisat i de två senaste mätningarna.

Magdalena i toppen

Statsminister Magdalena Andersson (S) går urstarkt. Hon placerar sig högst upp i mätningen med 52 procent. Siffrorna visar att Andersson har över hälften så stort förtroende hos väljarna i jämförelse med Annie Lööf.

C tappar väljare  

Magdalena Anderssons höga förtroende kan förklaras utifrån två aspekter. Det menar Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

– C är delat. Många väljare ligger till höger, andra ligger i mitten och bland dem har många gått till S sedan Andersson tillträdde. Det stora tappet kom när Andersson blev ledare samtidigt med diskussionen om budgeten, säger han till Expressen.

Förtroendegap mellan Andersson och Kristersson

Gapet mellan förtroendet hos väljarna för Magdalena Andersson och M-ledaren Ulf Kristersson är fortsatt stort. Februaris mätning visar att Andersson befäster sitt stora övertag gentemot Kristersson – 17 procentenheter skiljer statsministern från M-ledaren.

– Vi kan inte längre tala om en smekmånad. Det är en nivå hon verkar kunna hålla. Det är ett betydande hopp till Ulf Kristersson, säger Toivo Sjörén.

Fast i botten

Föga förvånande fortsätter partiledarna från riksdagens två krispartier, L och MP, att uppmäta lägst förtroende bland väljarna. Partiledarnas dåliga siffror avspeglar sig i L och MP:s låga förtroende bland väljarna.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi får nio respektive sex procent av väljarnas förtroende i mätningen.

Liberalernas Nyamko Sabuni gör Bolund och Stenevi sällskap i botten. Hon hyser endast åtta procent av väljarnas förtroende.

Större förtroende för Andersson

Noterbart är att MP-väljare har större förtroende för Magdalena Andersson än för de egna språkrören. Oroväckande siffror för partiet, som lämnade regeringen när Magdalena Andersson blev framröstad till statsminister.

– När partiledare har så dåligt förtroende är folk inte beredda att lyssna på dem. Det är en dubbel uppförsbacke. Dels har partiet låga siffror, dels vill folk inte lyssna på ledare med så lågt förtroende, säger Toivo Sjörén till Expressen.

Hela listan

 • Magdalena Andersson (S): 52 procent (+1)

   

 • Ulf Kristersson (M): 35 procent (+3)

   

 • Jimmie Åkesson (SD): 31 procent (+2)

   

 • Nooshi Dadgostar (V): 30 procent (+1)

   

 • Ebba Busch (KD): 28 procent (+3)

   

 • Annie Lööf (C): 23 procent (-1)

   

 • Per Bolund (MP): 9 procent (+1)

   

 • Nyamko Sabuni (L): 8 procent (-1)

   

 • Märta Stenevi (MP): 6 procent (-1)

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen