NY MÄTNING: Får lägsta stödet på fem år
2022 04 08
Sverigedemokraterna når sitt sämsta stöd på fem år samtidigt som tre partier som tidigare backat nu ökar i stöd.
Det visar en ny mätning från Demoskop som presenteras i dag.
Rödgröna ökar
Socialdemokraternas stora uppgång den senaste tiden stannar av i den nya mätningen men samtidigt vänder Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern alla uppåt vilket gör att vänster-mittensidan går framåt i mätningen.
Det är glädjande för Nooshi Dadgostar (V), Annie Lööf (C) och de båda MP-ledarna Märta Stenevi och Per Bolund som kämpat i motvind tidigare i vår.
Det största lyftet av de tre står Miljöpartiet för - sett till andelen av partiets totala storlek - och ökningen på 0,6 för partiet närmare 4-procentsspärren.
Socialdemokraterna på höga nivåer
Även om S tappar en aning så ligger de fortsatt på höga nivåer.
– I tider av krig och kris gynnas det statsbärande partiet. Det kan vara så att opinionen nu nått en mättnadsgrad, säger Demoskops vd Karin Nelsson till Aftonbladet.
SD faller i opinionen
Sverigedemokraterna har backat sedan Rysslands krig mot Ukraina inleddes och partiet sjunker nu ytterligare. Jimmie Åkessons parti är i den nya mätningen nere på den lägsta nivån på fem år. Inte sedan 2017 har SD varit på så låga nivåer i Demoskop.
På senare tid har försvarspolitiken och ett möjligt medlemskap i Nato varit i fokus och SD har ännu inte klart för sig om de är för eller emot Nato utan analyserar nu igenom frågan på nytt. Moderaterna är däremot klart för.
– Där är SD inte alls lika tydliga i sin politik som M, säger Demoskops vd.
Kristdemokraterna tappar
Ebba Buschs parti faller med 1,1 procentenheter och står därmed för det största tappet av alla partier. Kristdemokraterna fick dock hela 6,5 procent i Demoskops marsmätning och trots fallet har partiet en bra bit ned till spärren.
Team Magdalena (S) ökar ledningen
Med anledning av uppgången för Vänstern, Centern och Miljöpartiet lyfter de Rödgröna med hjälp av Centern och drar ifrån M-KD-SD-L-sidan. Om Demoskopmätningen vore valresultat skulle Centerpartiet sannolikt bli vågmästare.
Men det är fortsatt jämnt mellan de båda regeringsunderlagen och väldigt mycket hänger på om MP och L kommer in i riksdagen eller inte.
Här är Demoskops mätning för april jämfört med mars:
April Mars
V har tappat i flera mätningar efter fiaskot där man först röstade nej till vapenleverans till Ukraina men sen ändrade sig till ja. Partiet har haft en tuff period men vänder nu uppåt. Det kan indikera att Nooshi Dadgostars parti nu är på uppgång igen.
Partiet har fått en extra utmaning från S i samband med att Magdalena Andersson tagit över Socialdemokraterna och hennes profil är sannolikt populärare bland många V-väljare än Stefan Löfvens profil.
S är på kraftig frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson som dessutom fått ett stort lyft i samband med Rysslands krig mot Ukraina. Hon har setts i många internationella sammanhang och får skyhöga resultat i förtroendemätningarna. Magdalena Andersson lyfter partiet med sin tydligare och mer direkta ledarstil.
Att S nu är själva i regeringen efter att MP lämnat gör att statsministern kan köra betydligt renare S-politik vilket torde stärka partiet hos en hel del väljare.
MP har efter att partiet lämnade regeringen fallit kraftigt i opinionen men får i denna mätning ett tydligt lyft. MP har varit det parti som tydligast sagt nej till att importera olja och gas från Ryssland vilket en stor del av svenska folket sannolikt är mycket positiva till. Det kan bidra till att partiet nu ökar.
C har tappat tydligt efter att partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget. Det blev otydligt för väljarna som upplevde Centerns resonemang som opålitligt och oväntat. Samtidigt är Centerns stöd helt nödvändigt för Socialdemokraternas möjlighet att styra landet.
Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar ändå att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.
Partiets ökning är efterlängtad för Annie Lööf men det behövs fler mätningar för att klargöra om det handlar om ett trendbrott för partiet.
L ligger fortsatt på mycket låga nivåer i mätningarna och krisen blir större ju närmare valet kommer. En ökning behöver komma före valets slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet - kanske utgör Nato en möjlighet till lyft.
M hade starkt år 2021 men tappade tydligt efter att Magdalena Andersson tog över som S-ledare efter Stefan Löfven. Socialdemokraterna upplevs därmed som ett piggare och vassare parti.
I samband med att försvaret och Nato kommit i fokus gynnas dock Moderaterna som är kraftigt för Nato samtidigt som Socialdemokraterna svajar och lutar åt nej ena dagen men åt kanske andra dagen.
KD fokuserar på landsbygden och sjukvården och har ökat i flera mätningar men går i denna nya mätning nedåt. Sannolikt handlar det delvis om att KD-väljare sneglar åt Ulf Kristersson som fått mycket utrymme i media avseende Moderaternas ja till Nato.
SD har haft problem ända sedan Rysslands brutala krig mot Ukraina bröt ut. Partiledarens ovilja att välja mellan Joe Biden och Vladimir Putin fick stor uppmärksamhet. Och nyligen spred en SD-riksdagsledamot som dessutom satt i försvarsutskottet grov ryska krigspropaganda och desinformation vilket sänkte partiets förtroende ytterligare.
SD har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.
Mätningen är genomförd 29 mars - 5 april.
Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.