NY MÄTNING: Får lägsta stödet på fem år

2022 04 08

Sverigedemokraterna når sitt sämsta stöd på fem år samtidigt som tre partier som tidigare backat nu ökar i stöd.

Det visar en ny mätning från Demoskop som presenteras i dag. 

Rödgröna ökar

Socialdemokraternas stora uppgång den senaste tiden stannar av i den nya mätningen men samtidigt vänder Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern alla uppåt vilket gör att vänster-mittensidan går framåt i mätningen.

Det är glädjande för Nooshi Dadgostar (V), Annie Lööf (C) och de båda MP-ledarna Märta Stenevi och Per Bolund som kämpat i motvind tidigare i vår.

Det största lyftet av de tre står Miljöpartiet för - sett till andelen av partiets totala storlek - och ökningen på 0,6 för partiet närmare 4-procentsspärren.

Socialdemokraterna på höga nivåer

Även om S tappar en aning så ligger de fortsatt på höga nivåer.

– I tider av krig och kris gynnas det statsbärande partiet. Det kan vara så att opinionen nu nått en mättnadsgrad, säger Demoskops vd Karin Nelsson till Aftonbladet.

SD faller i opinionen

Sverigedemokraterna har backat sedan Rysslands krig mot Ukraina inleddes och partiet sjunker nu ytterligare. Jimmie Åkessons parti är i den nya mätningen nere på den lägsta nivån på fem år. Inte sedan 2017 har SD varit på så låga nivåer i Demoskop.

På senare tid har försvarspolitiken och ett möjligt medlemskap i Nato varit i fokus och SD har ännu inte klart för sig om de är för eller emot Nato utan analyserar nu igenom frågan på nytt. Moderaterna är däremot klart för.

– Där är SD inte alls lika tydliga i sin politik som M, säger Demoskops vd.

Kristdemokraterna tappar

Ebba Buschs parti faller med 1,1 procentenheter och står därmed för det största tappet av alla partier. Kristdemokraterna fick dock hela 6,5 procent i Demoskops marsmätning och trots fallet har partiet en bra bit ned till spärren. 

Team Magdalena (S) ökar ledningen

Med anledning av uppgången för Vänstern, Centern och Miljöpartiet lyfter de Rödgröna  med hjälp av Centern och drar ifrån M-KD-SD-L-sidan. Om Demoskopmätningen vore valresultat skulle Centerpartiet sannolikt bli vågmästare.

Men det är fortsatt jämnt mellan de båda regeringsunderlagen och väldigt mycket hänger på om MP och L kommer in i riksdagen eller inte.

Här är Demoskops mätning för april jämfört med mars:

                                                       April     Mars

🔴Vänsterpartiet                      8,1     +0,7
🔴Socialdemokraterna       31,5      -0,9
🟢Miljöpartiet                           3,5      +0,6
🟢Centern                                   8,0      +0,5
🔵Liberalerna                            2,4      +0,2
🔵Moderaterna                     22,9      +0,9
🔵Kristdemokraterna           5,4      -1,1
🔵SD                                            17,0      -0,5
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  51,1      +0,9
🔴🟢 S+V+MP                        43,1       +0,4
🟢      Centern                             8,0       +0,5
🔵🔵 M+KD+SD+L              47,7       -0,5
 
Mandatfördelning
Miljöpartiet och Liberalerna blir helt utan mandat vilket gör att de 349 mandaten fördelas ut på sammantaget sex olika partier i nya mätningen.
 
🔴🟢 S+V+C+MP                   119+30+30+0  = 179 mandat 
🔵🔵 M+KD+SD+L               86+20+64+0     = 170  mandat
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det ännu oklart var Centern landar i regeringsfrågan i ett läge där Annie Lööfs parti kan komma att pressas att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V har tappat i flera mätningar efter fiaskot där man först röstade nej till vapenleverans till Ukraina men sen ändrade sig till ja. Partiet har haft en tuff period men vänder nu uppåt. Det kan indikera att Nooshi Dadgostars parti nu är på uppgång igen.

Partiet har fått en extra utmaning från S i samband med att Magdalena Andersson tagit över Socialdemokraterna och hennes profil är sannolikt populärare bland många V-väljare än Stefan Löfvens profil. 

🔴 S är på kraftig frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson som dessutom fått ett stort lyft i samband med Rysslands krig mot Ukraina. Hon har setts i många internationella sammanhang och får skyhöga resultat i förtroendemätningarna. Magdalena Andersson lyfter partiet med sin tydligare och mer direkta ledarstil.

Att S nu är själva i regeringen efter att MP lämnat gör att statsministern kan köra betydligt renare S-politik vilket torde stärka partiet hos en hel del väljare.  

🟢 MP har efter att partiet lämnade regeringen fallit kraftigt i opinionen men får i denna mätning ett tydligt lyft. MP har varit det parti som tydligast sagt nej till att importera olja och gas från Ryssland vilket en stor del av svenska folket sannolikt är mycket positiva till. Det kan bidra till att partiet nu ökar.

🟢 C har tappat tydligt efter att partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget. Det blev otydligt för väljarna som upplevde Centerns resonemang som opålitligt och oväntat. Samtidigt är Centerns stöd helt nödvändigt för Socialdemokraternas möjlighet att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar ändå att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

Partiets ökning är efterlängtad för Annie Lööf men det behövs fler mätningar för att klargöra om det handlar om ett trendbrott för partiet.

🔵 L ligger fortsatt på mycket låga nivåer i mätningarna och krisen blir större ju närmare valet kommer. En ökning behöver komma före valets slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet - kanske utgör Nato en möjlighet till lyft.

🔵 M hade starkt år 2021 men tappade tydligt efter att Magdalena Andersson tog över som S-ledare efter Stefan Löfven. Socialdemokraterna upplevs därmed som ett piggare och vassare parti.

I samband med att försvaret och Nato kommit i fokus gynnas dock Moderaterna som är kraftigt för Nato samtidigt som Socialdemokraterna svajar och lutar åt nej ena dagen men åt kanske andra dagen.

🔵 KD fokuserar på landsbygden och sjukvården och har ökat i flera mätningar men går i denna nya mätning nedåt. Sannolikt handlar det delvis om att KD-väljare sneglar åt Ulf Kristersson som fått mycket utrymme i media avseende Moderaternas ja till Nato.

🔵 SD har haft problem ända sedan Rysslands brutala krig mot Ukraina bröt ut. Partiledarens ovilja att välja mellan Joe Biden och Vladimir Putin fick stor uppmärksamhet. Och nyligen spred en SD-riksdagsledamot som dessutom satt i försvarsutskottet grov ryska krigspropaganda och desinformation vilket sänkte partiets förtroende ytterligare.

SD har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  29 mars - 5 april.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen