JUST NU: Folkhälsomyndigheten går ut med kycklingvarning
De senaste åren har antalet fall av den vanliga tarmbakterien campylobacter skjutit i höjden under sommarmånaderna.
– De senaste åren har omkring 10 000 fall rapporterats i Sverige, med en kraftig ökning under sensommaren, juli till september. Av dessa har drygt hälften smittats i Sverige medan övriga är utlandsresenärer, fastslår Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.
Nu är det dags igen.
Under juli månad och framåt väntas antalet campylobacterinfektioner öka ordentligt.
Symptomen kan vara en riktig mardröm för semesterfirare.
– De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär, framhåller FHM.
Varnar för kyckling
Studier har visat på en koppling mellan campylobacterinfektion och konsumtion av färsk kyckling – cirka en tredjedel av de som insjuknat har kunnat kopplas till råvaran.
– Vi ser en väldigt stark korrelation av förekomst i kyckling och antalet människor som drabbas, säger Rikard Dryselius, utredare vid Folkhälsomyndigheten, till Expressen.
Uppmanar allmänheten
Nu går Folkhälsomyndigheten ut men en uppmaning till allmänheten.
Myndigheten uppmanar alla som tillagar kyckling att vara extra uppmärksamma.
– Man bör ha egna skärbrädor för kyckling som man diskar noga. Om man grillar på sommaren bör man undvika att använda samma fat före och efter, och inte samma verktyg när man hanterar rå och tillagad kyckling, säger Dryselius till tidningen.
LÄS MER: Forskare varnar för populär mat – ”Finns ingen säker mängd”
Livsmedelsverket: Tänk på tre saker
Livsmedelsverket uppmanar också allmänheten att hantera kyckling extra varsamt.
Myndigheten understryker att det är det extra viktigt att tänka på följande under sommarperioden:
- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
- Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den. Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70°C.
FAKTA: Dubbelt så många smittas
- Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag. Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten.
- Antalet personer som varje år smittas av campylobacter i Sverige har dubblerats under de senaste 10 åren.
- Den vanligaste orsaken till att en människa smittas av campylobacter är via kyckling.
- Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.
- De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.
Källa: Folkhälsomyndigheten
LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “Avståndet aldrig varit mindre”
Foto: P. Pham
Text: Redaktionen