NY MÄTNING: M-KD-SD-sidan skulle vinna om det vore val i dag

2021 08 11

Moderaterna ökar mest och Liberalerna sjunker rejält i en helt ny mätning som presenteras i dag.

Det är Demoskop som kommer ut med sin mätning för augusti och den bjuder på dramatik då två partier ligger under spärren. Sommaren har präglats av brottsligheten i Sverige vilket kan tänkas bidra till att M och SD ökar i opinionen.

Parti                      Demoskop aug       Skillnad mot juli

🔴Vänsterpartiet                   10,2      +0,8
🔴Socialdemokraterna       24,6      -0,6
🟢Miljöpartiet                            3,5      +0,0
🟢Centern                                  10,1      -0,3
🟣Liberalerna                             2,3      -1,2
🔵Moderaterna                      23,2      +1,5
🔵Kristdemokraterna            5,4      -0,7
🟡Sverigedemokraterna    19,9     +0,6
 
🔴🟢 S+V+MP+C                    48,4      -0,1
🔵🟡M+KD+SD+L                 50,8     +0,2
 
Centern är i nuläget öppet för samarbete med flera partier i båda de två regeringsunderlagen. I summeringen ovan har de sorterats in i det regeringsunderlag som jag för närvarande finner mest troligt att de kommer att tillhöra efter valdagen men det är osäkert och kan komma att ändras före valet. 
 
ANALYS
M-KD-SD-L-sidan är störst räknat i procent men både Liberalerna och Miljöpartiet skulle falla ur riksdagen om det vore val idag. Det skulle ge seger till högersidan eftersom man även utan L skulle bli större än den rödgröna sidan.
Å andra sidan är det sannolikt lättare för Miljöpartiet att nå upp till 4 % än det är för Liberalerna då MP har lättare att få stödröster och har närmare till 4 %-spärren. Med andra ord är det ett mycket spännande och jämnt läge i svensk politik just nu. Här är en snabbanalys parti för parti:
 
✅ V har nu parkerat sig på en mycket hög nivå efter att Nooshi Dadgostar fällde regeringen tillsammans med M, KD, L och SD och därmed såg till att stoppa förslaget om så kallade marknadshyror.  

✅ S ligger klart under förra valresultatet. Är i stort behov av tydliga profilfrågor inför valet.

✅ MP tycks ha svårt att nå stabil mark över 4 %-spärren. Kan få förnyad energi av att klimatfrågan hamnar allt mer i fokus.

✅ C ligger fortsatt högt. Partiet är i behov av att formulera sin strategi i regeringsfrågan.

✅ L är ett parti i fortsatt kris och tappar mest av alla. Goda råd är dyra men samtidigt är det långt kvar till valdagen.

✅ M ökar mest av alla partier och ligger nu blott 1,4 % bakom S. Gynnas av fokuset på brottsligheten där M har högt förtroende bland väljarna enligt mätningar.

✅ KD tappar näst mest av alla partier. Hur Ebba hanterar hustvisten framöver kan få stor påverkan.

✅ SD ökar och ligger klart över valresultatet på 17,5 %. Partiet ser ut att ha en stabil utveckling men kan vänta sig stegrande kritik från andra sidan närmare valet.

◾Mätningen är genomförd 2 aug - 5 aug.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men mandatmässigt ingår de inte.

[yop_poll id="468"]