NY MÄTNING: M-KD-SD-sidan skulle vinna om det vore val i dag

2021 08 11

Moderaterna ökar mest och Liberalerna sjunker rejält i en helt ny mätning som presenteras i dag.

Det är Demoskop som kommer ut med sin mätning för augusti och den bjuder på dramatik då två partier ligger under spärren. Sommaren har präglats av brottsligheten i Sverige vilket kan tänkas bidra till att M och SD ökar i opinionen.

Parti                      Demoskop aug       Skillnad mot juli

🔴Vänsterpartiet                   10,2      +0,8
🔴Socialdemokraterna       24,6      -0,6
🟢Miljöpartiet                            3,5      +0,0
🟢Centern                                  10,1      -0,3
🟣Liberalerna                             2,3      -1,2
🔵Moderaterna                      23,2      +1,5
🔵Kristdemokraterna            5,4      -0,7
🟡Sverigedemokraterna    19,9     +0,6
 
🔴🟢 S+V+MP+C                    48,4      -0,1
🔵🟡M+KD+SD+L                 50,8     +0,2
 
Centern är i nuläget öppet för samarbete med flera partier i båda de två regeringsunderlagen. I summeringen ovan har de sorterats in i det regeringsunderlag som jag för närvarande finner mest troligt att de kommer att tillhöra efter valdagen men det är osäkert och kan komma att ändras före valet. 
 
ANALYS
M-KD-SD-L-sidan är störst räknat i procent men både Liberalerna och Miljöpartiet skulle falla ur riksdagen om det vore val idag. Det skulle ge seger till högersidan eftersom man även utan L skulle bli större än den rödgröna sidan.
Å andra sidan är det sannolikt lättare för Miljöpartiet att nå upp till 4 % än det är för Liberalerna då MP har lättare att få stödröster och har närmare till 4 %-spärren. Med andra ord är det ett mycket spännande och jämnt läge i svensk politik just nu. Här är en snabbanalys parti för parti:
 
✅ V har nu parkerat sig på en mycket hög nivå efter att Nooshi Dadgostar fällde regeringen tillsammans med M, KD, L och SD och därmed såg till att stoppa förslaget om så kallade marknadshyror.  

✅ S ligger klart under förra valresultatet. Är i stort behov av tydliga profilfrågor inför valet.

✅ MP tycks ha svårt att nå stabil mark över 4 %-spärren. Kan få förnyad energi av att klimatfrågan hamnar allt mer i fokus.

✅ C ligger fortsatt högt. Partiet är i behov av att formulera sin strategi i regeringsfrågan.

✅ L är ett parti i fortsatt kris och tappar mest av alla. Goda råd är dyra men samtidigt är det långt kvar till valdagen.

✅ M ökar mest av alla partier och ligger nu blott 1,4 % bakom S. Gynnas av fokuset på brottsligheten där M har högt förtroende bland väljarna enligt mätningar.

✅ KD tappar näst mest av alla partier. Hur Ebba hanterar hustvisten framöver kan få stor påverkan.

✅ SD ökar och ligger klart över valresultatet på 17,5 %. Partiet ser ut att ha en stabil utveckling men kan vänta sig stegrande kritik från andra sidan närmare valet.

◾Mätningen är genomförd 2 aug - 5 aug.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men mandatmässigt ingår de inte.

[yop_poll id="468"]

Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen