NY MÄTNING: M-KD-SD-sidan skulle vinna om det vore val i dag

2021 08 11

Moderaterna ökar mest och Liberalerna sjunker rejält i en helt ny mätning som presenteras i dag.

Det är Demoskop som kommer ut med sin mätning för augusti och den bjuder på dramatik då två partier ligger under spärren. Sommaren har präglats av brottsligheten i Sverige vilket kan tänkas bidra till att M och SD ökar i opinionen.

Parti                      Demoskop aug       Skillnad mot juli

🔴Vänsterpartiet                   10,2      +0,8
🔴Socialdemokraterna       24,6      -0,6
🟢Miljöpartiet                            3,5      +0,0
🟢Centern                                  10,1      -0,3
🟣Liberalerna                             2,3      -1,2
🔵Moderaterna                      23,2      +1,5
🔵Kristdemokraterna            5,4      -0,7
🟡Sverigedemokraterna    19,9     +0,6
 
🔴🟢 S+V+MP+C                    48,4      -0,1
🔵🟡M+KD+SD+L                 50,8     +0,2
 
Centern är i nuläget öppet för samarbete med flera partier i båda de två regeringsunderlagen. I summeringen ovan har de sorterats in i det regeringsunderlag som jag för närvarande finner mest troligt att de kommer att tillhöra efter valdagen men det är osäkert och kan komma att ändras före valet. 
 
ANALYS
M-KD-SD-L-sidan är störst räknat i procent men både Liberalerna och Miljöpartiet skulle falla ur riksdagen om det vore val idag. Det skulle ge seger till högersidan eftersom man även utan L skulle bli större än den rödgröna sidan.
Å andra sidan är det sannolikt lättare för Miljöpartiet att nå upp till 4 % än det är för Liberalerna då MP har lättare att få stödröster och har närmare till 4 %-spärren. Med andra ord är det ett mycket spännande och jämnt läge i svensk politik just nu. Här är en snabbanalys parti för parti:
 
✅ V har nu parkerat sig på en mycket hög nivå efter att Nooshi Dadgostar fällde regeringen tillsammans med M, KD, L och SD och därmed såg till att stoppa förslaget om så kallade marknadshyror.  

✅ S ligger klart under förra valresultatet. Är i stort behov av tydliga profilfrågor inför valet.

✅ MP tycks ha svårt att nå stabil mark över 4 %-spärren. Kan få förnyad energi av att klimatfrågan hamnar allt mer i fokus.

✅ C ligger fortsatt högt. Partiet är i behov av att formulera sin strategi i regeringsfrågan.

✅ L är ett parti i fortsatt kris och tappar mest av alla. Goda råd är dyra men samtidigt är det långt kvar till valdagen.

✅ M ökar mest av alla partier och ligger nu blott 1,4 % bakom S. Gynnas av fokuset på brottsligheten där M har högt förtroende bland väljarna enligt mätningar.

✅ KD tappar näst mest av alla partier. Hur Ebba hanterar hustvisten framöver kan få stor påverkan.

✅ SD ökar och ligger klart över valresultatet på 17,5 %. Partiet ser ut att ha en stabil utveckling men kan vänta sig stegrande kritik från andra sidan närmare valet.

◾Mätningen är genomförd 2 aug - 5 aug.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men mandatmässigt ingår de inte.

[yop_poll id="468"]

Varning utfärdas till Swish-användare

2025 05 12

Swish-användare får nya bedrägeri-sms.

Bedrägerivågen fortsätter i Sverige.

Nu utfärdas en varning till Swish-användare.

Meddelanden dyker upp från en avsändare under namnet “Tryggkund” som uppmanar till att uppdatera Swish genom att klicka på en länk.

Det rör sig dock om bedrägeriförsök – och den som får den här typen av sms bör iaktta stor försiktighet och inte följa några uppmaningar eller klicka på länkar, rapporterar Råd & Rön.

Så lyder meddelandet

Så här lyder meddelandet som skickas ut från avsändaren “Tryggkund”:

– Glöm inte att uppdatera din Swish. För att kunna fortsätta använda Swish inom Sverige och Norden, besök (infogad länk).

Länken i fråga leder till “Tryggkunds” sida, där bedragarna sedan försöker komma över det tilltänkta offrets känsliga uppgifter för att lura personen på pengar.

Anmäl, radera

Den som får den här typen av meddelande bör alltså anmäla det direkt.

Om man följt uppmaningar gör man rätt i att direkt ta kontakt med banken och polisen, annars ska meddelandet raderas eller anmälas, och inga uppmaningar ska följas.

Swish varnar

Swish förklarar via sin webbsida att de inte skickar ut några meddelanden av den här sorten.

– Det förekommer bedrägerier i form av mejl och sms där avsändaren utger sig för att vara Swish, förklarar Swish.

– Vi på Swish kontaktar aldrig våra användare via sms, mejl eller telefon. Var vaksamma och klicka aldrig på några länkar. Anmäl händelsen om du har blivit utsatt och kontakta din bank vid frågor.

Kan rapporteras

Bedrägerier är alltjämt ett omfattande problem i Sverige.

Swedbank förklarar att det finns ett nummer som falska sms kan anmälas till.

– Visste du att du kan rapportera fejk-sms? Du gör det genom att vidarebefordra dem till 7726 - ett gemensamt nummer för alla svenska telekomoperatörer, meddelar banken.

– Hjälp dem stoppa bedragarna och att sms:et inte sänds till fler personer.

Bedragarna kommer hela tiden på nya metoder – och privatpersoner gör rätt i att iaktta stor försiktighet vad gäller sms, mejl och samtal från okänd eller suspekt avsändare.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


Svenska vindkraftverk akutstänger – “alla kan gå i konkurs”

2025 05 12

Nya regler från Svenska kraftnät skakar om vindkraftsbranschen.

Det blåste för mycket i mars och vindkraftverk utanför Hudiksvall snurrade därför mer än beräknat.

Till följd av den starkare vinden fick företaget bakom Nyvallsåsens vindkraftverk en faktura på 238 000 kronor – per kraftverk.

Anledningen är regler som kräver en balans i elsystemet, det vill säga att det måste produceras lika mycket el som förbrukas och att en beräkning för elproduktionen därför måste göras av elbolagen dagen innan.

"Alla vindkraftverk kan gå i konkurs"

Det får nu vindkraftsbranschen att hissa illröd varningsflagg, rapporterar DN.

Nyvallsåsen tvingas omedelbart stänga och montera ned två kraftverk och det talas om att flera bolag riskerar konkurs.

– Jag är så oerhört upprörd över detta, om det tillåts fortsätta kommer alla vindkraftverk gå i konkurs. Om vi får fler liknande smällar är det kört, säger Stefan Sundelius till tidningen. Han är verksamhetsförvaltare på Solvind El och har likt Nyvallsåsen drabbats av höga böter, över en halv miljon kronor, på grund av mer vind än beräknat.

Prischocken beskrivs av branschorganisationen Energiföretagen som en blixt från klar himmel.

Enligt Martin Hedberg, delägare i Nyvallsåsens vindkraftverk, blåste det cirka tio meter per sekund istället för åtta meter per sekund. Han kallar bötessumman för “absurd”. Hela företagets årsintäkter försvann i och med böterna.

Svenska kraftnät: "En förutsättning"

Att upprätthålla kortsiktig balans mellan produktion och förbrukning av el är en av Svenska kraftnäts viktigaste uppgifter, understryker myndigheten.

Balans mellan produktion och förbrukning av el är en förutsättning för att kraftsystemet ska fungera och leverera el. Störningar i balansen riskerar även att skada eller helt slå ut teknisk utrustning, förklarar Svenska kraftnät.

LÄS MER: Plötsligt stopp för vindkraft i Sverige

Är ekonomiskt ansvariga

Svenska kraftnät understryker vikten av det så kallade balansansvaret.

– De balansansvariga företagen ansvarar ekonomiskt och planeringsmässigt för att tillföra lika mycket el till kraftsystemet som deras kunder förbrukar.

Eftersom det inte går att förutse alla avvikelser har därför Svenska Kraftnät ett ansvar för balanseringen av hela det svenska kraftsystemet i nutid.

– Det innebär i praktiken att Svenska kraftnäts kontrollrum övervakar kraftsystemet hela tiden och gasar och bromsar när det behövs för att säkra balans.

"Tar på stort allvar"

Myndigheten har svarat på det senaste branschlarmet. Man menar att man tar situationen  “på stort allvar”, men också att man förvarnat om förändringarna på elmarknaden under flera års tid.

– När obalanser uppstår får de som orsakat denna betala det pris som det kostat Svenska kraftnät, säger Anna Jäderström, sektionschef för balansmarkander, till DN.

Foto: N. Doherty

Text: Redaktionen