Ny lag vid bilköp – ska underlätta för konsumenter

2024 06 30

En ny lag som gäller vid bilköp ska göra det lättare för konsumenter.

På måndag, alltså den 1 juli, kommer flera nya lagar att träda i kraft.

En av de nya lagarna gäller bilköp, och syftar till att köra det lättare för kunden att få rätt information.

Lagen går ut på att kunden har rätt att få information om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp i samband med försäljning av nya personbilar, uppger regeringen på sin hemsida.

Måste ge information

Lagen gäller alltså när näringsidkare marknadsför och säljer nya personbilar. Även långtidsuthyrning berörs.

– Information om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp ska finnas väl synlig på, eller i närheten av, alla nya personbilar på försäljningsstället, enligt den nya lagen.

Konsumenter ska också ha rätt att på försäljningsstället få en översikt över alla bilmodellers bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

Även reklam för nya personbilar ska innehålla dessa uppgifter, enligt den nya lagen.

Överlåt föräldraledighet

Det är dock inte den enda lagändringen som träder i kraft när juni övergår i juli.

En annan viktig lagändring gör det möjligt att föra över föräldrapenning till någon som inte är din sambo eller barnets vårdnadshavare.

Du kan föra över högst 45 av dina föräldrapenningdagar, eller 90 om du är ensamstående.

Den du för över till får dock inte arbeta, söka arbete eller studera under de dagar som föräldrapenningen avser.

Kvitton och plastkorkar

En annan lag som införs innebär att bokföringslagen uppdateras så att kravet på att spara papperskvitton slopas. När man har skannat in ett papperskvitto i bokföringsprogrammet får man alltså slänga det, rapporterar Verksamt.se.

Ytterligare en lag som börjar gälla nästa vecka, närmare bestämt den 2 juli, är den omdiskuterade lagen om att plastkapsyler måste sitta fast. En förändring som redan har genomförts på till exempel mjölkpaketen och som har fått kritik från vissa konsumenter.

Dessutom blir det från och med den 1 juli möjligt att säga upp ett hyresavtal om hyresgästen har begått ett brott som typiskt sett försämrar närmiljön för omgivningen.

Foto: E Flores

Text: Redaktionen


JUST NU: Planerad statskupp stoppad

2025 06 25

Armeniens säkerhetstjänst uppger att de har avvärjt ett planerat försök till statskupp.

Landets premiärminister Nikol Pasjinjan bekräftar att myndigheterna har avvärjt en allvarlig kupplan där en högt uppsatt kyrklig ledare är inblandad.

– Rättsväsendet har omintetgjort en storskalig och ondskefull plan av det kriminella oligarkiska prästerskapet för att destabilisera situationen i Armenien och ta över makten, skriver han på sin Telegram-kanal.

Kyrklig ledare utpekas

Pasjinjan avslöjar att det är en senior ledare inom den armeniska kyrkan som haft en nyckelroll i planeringen av att störta regeringen.

– Det är en allvarlig och ondskefull plan, säger premiärministern enligt tidningen Barrons.

Myndigheterna agerade snabbt

Regeringen lyckades i tid ingripa och stoppa försöket innan det kunde genomföras.

– Vi kunde förhindra en katastrof tack vare säkerhetstjänstens vaksamhet, förklarar Pasjinjan till samma tidning.

Premiärministern betonar även vikten av att upprätthålla stabilitet och lag i Armenien.

– Vårt land ska styras av lag och demokratiska principer – inte av skumma kuppmakare, avslutar han.

Infekterad konflikt

Pashinyan har varit i konflikt med höga kyrkliga ledare sedan 2020. Katholikos Garegin II, den armeniska kyrkans högste ledare har krävt hans avgång efter Armeniens militära nederlag mot Azerbajdzjan 2023, över den omstridda Karabach-regionen.

Tidigare i juni utmanade i sin tur premiärministern Garegin II, och uppmanade troende att avsätta honom från sin post.

Armeniens styre

  • Nikol Pashinyan och hans mittenparti Civil Contract har lett Armenien sedan 2018, efter vad som beskrivits som ett av landets första verkligt demokratiska val, och han återvaldes för en ny mandatperiod 2021.
  • Armenien, som var det första landet att anta kristendomen som statsreligion på 300-talet, ger den armeniska apostoliska kyrkan en särskild konstitutionell ställning, och kyrkan har stor påverkan i samhället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Putin kan orsaka katastrof – hela världsekonomin hotas

2025 06 25

Ett storkrig mellan Ryssland och Nato i Baltikum kan bli en ekonomisk katastrof. 

Ett storkrig mellan Ryssland och Nato kan kosta hela 15 000 miljarder kronor under det första året – en enorm summa för den globala ekonomin.

Scenariot förutsätter att Putin skulle inleda en offensiv mot Baltikum. Detta enligt uppskattningar från Bloomberg.

– Om konflikten sprider sig kan notan bli ännu värre, varnar analysen.

Förödelsen slår mot BNP och energipriser

Bloombergs analys ser kostnaderna som en kombination av direkt förstörelse i konfliktzoner, skyhöga energipriser och chockeffekter på finansmarknaden.

Som exempel beräknas Baltikums BNP kunna sjunka till den nivå som ryskockuperade regioner i Ukraina upplevt – en nedgång på omkring 43 procent.

Putin kan orsaka katastrofen

Flera västerländska underrättelsetjänster har varnat för att Ryssland kan attackera Nato om landet inte slås tillbaka i Ukraina.

Det danska försvarets underrättelsetjänst, FE, har varnat för att Ryssland sannolikt kommer att vara mer benäget att använda militärt våld mot ett eller flera europeiska Natoländer om Moskva uppfattar försvarsalliansen som militärt försvagat eller politiskt splittrat.

– Om kriget i Ukraina upphör eller pausas kommer Ryssland att kunna frigöra betydande militära resurser och därmed öka sin militära förmåga att utgöra ett direkt hot mot Nato, framhöll FE i en rapport som publicerades i februari.

Natos generalsekreterare Mark Rutte delar oron.

– Ryssland skulle kunna vara redo att använda militär makt mot Nato inom fem år, har han sagt till tankesmedjan Chatham House

Försvarsalliansens tidigare generalsekreterare Jens Stoltenberg har också flaggat för att Ryssland kan starta ett storkrig i Europa.

– Jag är rädd för att kriget i Ukraina kan spinna utom kontroll och sprida sig till ett storkrig mellan Ryssland och Nato, sade han till NRK i december 2022.

Rysk imperialism i fokus

Trots att Ryssland i nuläget inte bedöms ha kapacitet att öppna en ny front mot Nato, fortsätter den ryska ledningen att uttala territoriella ambitioner bortom ockuperade områden Ukraina.

– Jag betraktar ryssar och ukrainare som ett folk – och i den meningen är hela Ukraina vårt, sa Rysslands president Vladimir Putin vid det internationella ekonomiska forumet i Sankt Petersburg nyligen.

Han hänvisade  sedan till ett ryskt talesätt.

– Överallt, där en rysk soldat sätter sin fot – det är vårt. 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen