Kritiserad lag införs idag – det här gäller nu
2024 04 25
Från och med idag börjar en ny lag gälla för svenska folket.
Redan i december 2022 började en ny potentiell lag utredas och ett år senare gick regeringen fram med ett konkret förslag.
Och nu är dagen kommen – från och med torsdagen får nu polisen införa så kallade visitationszoner i Sverige.
Det innebär att polisen kan stoppa och visitera personer utan att det finns någon konkret misstanke om brott.
– Regeringens plan för att trycka tillbaka den grova organiserade brottsligheten ligger fast: vi ska slå hårt mot det grova våldet, strypa den kriminella ekonomin och bryta rekryteringen av barn och unga, sade, justitieminister Gunnar Strömmer (M) när förslaget lades fram.
Jämför med Danmark
Enligt regeringen är den nya lagen “avgörande” och kommer att innebära ett effektivt verktyg för polisen.
– Visitationszoner har varit ett användbart verktyg i Danmark för att kyla ned konflikter, till exempel bryta våldsspiraler och förhindra hämndaktioner. Det är också något som efterfrågats av den svenska Polismyndigheten i många år, sade Gunnar Strömmer på samma pressträff.
Kraftig kritik: "Oacceptabelt"
Men den nya lagen har också kritiserats. Bland annat har Diskrimineringsmannen (DO) Lars Arrhenius vädrat ett kraftigt motstånd.
– Vår uppfattning är att man inte ska genomföra det här förslaget. Det är oacceptabla risker för diskriminering, att polisen väljer ut människor utan att det är sakligt motiverat, sade han till DN i februari.
Även Amnesty, Civil Rights Defenders, lokala poliser och Socialdemokraterna har gått emot lagförslaget, som skjutits upp efter att Lagrådet kritiserade den snabba hanteringen.
Det här gäller
Konkret innebär förändringen att polisen från och med idag kan upprätta så kallade säkerhetszoner i Sverige. Om läget kräver kan myndigheten avgränsa ett område och genomföra både kroppsvisitation och husrannsakan i fordon.
Detta även utan misstanke om brott.
Zonerna får upprättas i högst två veckor där det finns en konflikt bland kriminella med stor risk för skjutningar eller sprängningar. Ingen polisregion har hittills gjort anspråk på att införa en säkerhetszon.
Man understryker även att vem som helst inte ska visiteras utan att det ska ske på sakliga skäl.
– Jag brukar tala om en samlad bedömning. Det kan handla om underrättelser, hur man uppträder och vilka man umgås med på platsen, säger Kristian Malzoff, kommissarie på Nationella operativa avdelningen, Noa, till P4 Stockholm.
Foto: T. Williams
Text: Redaktionen