NY FORSKNING: Dålig sömn ökar risken för långvariga problem
2023 04 23
Sömnproblem leder till en ökad risk för långvariga ryggsmärtor.
Som bekant är en god natts sömn en av de viktigaste faktorerna när det kommer till människors fysiska och mentala välmående.
Många har dock stora problem med sömnen och får inte tillräckligt många timmar under natten.
Nu visar ny forskning från Örebro universitet att dålig sömn ökar risken för långvariga ryggsmärtor, speciellt när det gäller tonåringar, rapporterar SR.
– Vad som kanske sticker ut lite, som inte är helt logiskt, är att den effekt som sömnbesvär har på smärta är betydligt starkare än effekten av smärta har på sömn. Det är en utmaning för många tonåringar att få tillräckligt med sömn, säger Tor Arnison, en av studiens författare.
3000 ungdomar
I undersökningen har 3000 ungdomar tillfrågats om deras fysiska och psykiska hälsa.
De tonåringar som har svårt att sova löper en ökad risk för långvariga problem med smärta i rygg, axlar och nacke.
– Smärta och annan ohälsa uppstår för första gången i ganska hög grad under tonåren och sådana besvär som uppstår under tonåren löper dessutom ganska hög risk att kvarstå under vuxen ålder. En ganska central del i sömn hos tonåringar är att dygnsrytmen förskjuts ganska ordentligt samtidigt som skoltider inte förskjuts på samma sätt, fortsätter Arnison.
Skoltider bör ses över
En av lösningarna till problemet kan enligt Arnison vara att se över skoltiderna.
Detta för att försöka skydda tonåringarna mot långvariga negativa effekter till följd av dålig sömn.
Viktigt för kropp och hjärna
Sömn är mycket viktigt för att såväl kropp och hjärna ska kunna återhämta sig och vila ut.
En god sömnhälsa innebär att det är lättare att klara av stress och påfrestningar under dagen, och kan också minska risken för sjukdomar.
– När du sover får kroppen och hjärnan återhämta sig och bearbeta intryck. Kroppen varvar ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen likaså, förklarar Vårdguiden 1177.
Från person till person
Hur mycket sömn som behövs varierar från person till person.
– Så länge du känner dig pigg och fungerar bra på dagtid får du tillräckligt med sömn. Ibland kanske du sover mindre, eller sover oroligt en natt eller två. Det brukar rätta till sig av sig själv, utan att du behöver göra något, fortsätter 1177.
Foto: G. Pappas
Text: Redaktionen