Ny film ska locka fler att bli polis – se filmen här

2023 08 28

– Sverige behöver 10 000 fler poliser.

Det tydliga beskedet gav regeringen till polismyndigheten 2016 och beskedet var att målet skulle uppfyllas nästa år, 2024.

För att uppnå målet och locka ännu fler att söka till polisyrket går polisen nu ut med en ny film som illustrerar hur viktigt och intressant polisyrket är.

Se filmen längst ned i denna artikel.

På god väg

Enligt polisens beräkningar är man på god väg att nå regeringens mål.

– Med två år kvar på uppdraget att bli 10 000 fler polisanställda till årsskiftet 2024/2025 är Polismyndigheten i nuläget drygt 35 500 polisanställda.

– Varav 13 000 civilanställda och cirka 22 600 poliser.

Det meddelade polismyndigheten tidigare i år.

Europas snitt

– Vi kommer nå fram på totalen, men är medvetna om att mer behöver göras för att nå fram när det gäller andelen poliser.

– Den ökade ambitionen om en polistäthet i jämförelse med genomsnittet i Europa innebär också att rekryteringsarbetet kommer fortsätta att växlas upp.

Det säger Mattias Dejke, nationell samordnare för tillväxten.

Vägkontroller

Den nya polisfilmen lägger fokus på att det ska vara besvärligt att vara kriminell.

Och ett av de mest effektiva sätten att finna kriminella är en metod som är lätt att glömma bort – vägkontroller.

– Allt och alla färdas på vägnätet – även de kriminella, framhåller polisen.

– En sårbarhet för den organiserade brottsligheten, som samtidigt är en möjlighet för oss, är det ständiga behovet av rörelse på vägarna.

– Eftersom en stor del av denna brottslighet är beroende av logistik, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef i polisregion Nord.

Ska finnas på vägnätet

– Polisens uppdrag är att skapa trygghet för allmänheten.

– Att förebygga, förhindra och beivra brott och det innebär att vi ska finnas på väg, för att allmänheten färdas på vägen, säger Joy Wester vid länspolisområde Medelpad.

– Det ska vara besvärligt att vara kriminell. Det ska inte löna sig.

– Så jobbar vi, säger Olov Nilsson, gruppchef Trafikgruppen Medelpad.

Se polisen nya film här.

Sök till polisutbildningen redan idag. Läs mer här.

Foto: Polisen Norrmalm

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen