Ny butik lanseras i Sverige – kunder behöver inte betala med pengar

2024 09 04

E-handelsjätten Gymgrossisten och hudvårdsvarumärket Moss & Noor lanserar en annorlunda form av butik.

I den nya webbutiken Sweat Store behöver kunder inte betala med pengar.

– Sweat Store är världens första e-handel där du betalar med svett i stället för cash, skriver Gymgrossisten om konceptet, som ger kunder möjlighet att klicka hem produkter genom att klara av olika ”svettiga utmaningar”.

Den som klarar av att stå i plankan i en minut kan få hem en deodorant från Moss & Noor och 50 avklarade ”kettlebell swings” betalar av proteinpulver.  

Dessutom kan man njuta av 100 hamburgare från kedjan Brödernas om 1 000 armhävningar görs samtidigt av max tio personer i samma rum.

Här är villkoren

Utmaningarna måste filmas och laddas upp på Tiktok eller Instagram.

Så här går det till, enligt Gymgrossisten:

- Välj vilken produkt du vill köpa

- Filma den utmaning som är kopplad till produkten. 

- Ladda upp videon på Tiktok eller Instagram-feed. 

- Tagga @gymgrossisten, @moss.noor, #sweatstore i din bildtext. 

”Effektivt sätt”

Sweat Store lanserades den 3 september.

Tom Flumé, vd Moss & Noor, beskriver webbutiken som en ”typ av hybridbutik”.

– Där möts försäljning och marknadsföring på ett rätt naturligt sätt. Det fiffiga är såklart den inbyggda virala mekaniken, men det är också ett effektivt sätt att nå ut till kunder som annars inte testat våra produkter. Vi gör en del sampling och detta blir ett förlängt steg av det. Win-win helt enkelt, säger han till sajten E-handel.

Uppdateras med nya produkter

Utvalda produkter och utmaningar kommer att uppdateras varje vecka.

Den här veckan kan man hitta produkter som hörlurar, proteinpulver och presentkort i webbutiken.

För att ta del av produkterna måste kunder ha en offentlig profil på den valda sociala medieplattformen, vara över 18 år och bosatta i Sverige. 

Foto: N. Ohlrogge resp J. Leupe

Text: Redaktionen


JUST NU: Bakslag för kritiserade plastkorkarna

2025 06 30

Det har gått ett år sedan en ny lag om plastkorkar trädde i kraft i Sverige.

Den nya lagen fastslår att samtliga plastkorkar måste sitta kvar på flaskor och kartonger under hela användningen.

Fenomenet väckte snabbt upprörda känslor hos befolkningen. Kritiker har klagat på att de nya korkarna är svåra att öppna, hälla och dricka ur. Många har krävt en återgång till tidigare versioner.

Dessutom väcktes tvivel mot att den nya utformningen skulle leda till minskad nedskräpning i naturen, vilket är syftet med den nya lagen.

Nu får kritikerna vatten på sin kvarn.

Under 2024 hittades i genomsnitt 144 plastkorkar per 100 meter strand, rapporterar stiftelsen Håll Sverige Rent. En kraftig ökning jämfört med föregående år, då 38 korkar per 100 meter strand noterades.

Antalet plastkorkar på svenska stränder har följaktligen ökat kraftigt, trots den nya lagstiftningen.

”För tidigt att säga något”

Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, anser att det är för tidigt att döma ut den nya lagen, trots den hastiga uppgången.

–  Det är helt enkelt för tidigt att säga något om lagens effekt. Det som däremot är tydligt är att plastkorkar är ett vanligt skräp, och det är bra att åtgärder i form av EU-reglering införts, säger hon.

– Nu måste också informationen om varför korkarna sitter fast nå ut så att konsumenter blir välvilligt inställda och låter korken sitta kvar. Producenterna har gjort sin del, men det hjälper inte om våra beteenden är motverkande.

Ragnartz påpekar också att utvecklingen av de fastsittande korkarna befinner sig i ett tidigt stadie.

– Det vi ser nu är första generationens korkar som sitter fast. Producenterna behöver fortsätta utveckla designen och så småningom vänjer sig nog konsumenterna vid de nya funktionerna.

Här är produkterna som omfattas av den nya lagen

Flaskor eller dryckesbehållare som måste ha de nya korkarna omfattas av följande kriterier:  

  • är gjord helt eller delvis i plast,
  • inte är en mugg,
  • har en kapacitet av högst tre liter, och 
  • är en behållare som är avsedd för vätska som är en dryck. 

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Tungt kontantkrav på Ica och Coop – alla butiker uppmanas agera

2025 06 30

Just nu går ovanligt många bankomater inte att använda i Sverige. Enligt medieuppgifter är omkring 25 procent av bankomaterna ur funktion.

Sveriges ledande företag inom kontanthantering, Bankomat, uppger att tekniska problem, svårigheter att få tillgång till lokalerna där automaterna står och förseningar i kontanttransporterna har orsakat problemen.

– Jag förstår att många människor är frustrerade över att de inte kan ta ut eller sätta in kontanter. Jag tycker själv att det här är en oacceptabel situation och jag beklagar de problem som situationen orsakar, säger Nina Wenning, vd på Bankomat.

– Tyvärr är också vissa orter mer drabbade än andra. Vi gör nu allt vi kan för att lösa problemen så fort som möjligt

Tungt krav på Ica och Coop

Nu kräver Kontantuppropet – en rörelse med flera olika organisationer – att Sveriges matjättar ska fylla tomrummet.  

Kontantupproret vill att samtliga stora matbutiker ska säkra kontantförsörjningen. 

–  Vi befinner oss i ett krisläge och då måste alla aktörer göra en extra insats. Vi kan inte lämna människor i sticket, säger Björn Eriksson, ordförande Kontantupproret.

–  Ica, Coop och Axfood med Willys och Hemköp har tillsammans ett brett nät över hela landet. När Bankomat inte klarar av att ge människor den kontantservice de enligt lag har rätt till återstår bara att vädja till handeln om att hjälpa till.

LÄS HÄR: Fullständig mardröm för Coop – “En flopp”

”Akut krisläge”

Björn Eriksson beskriver bankomathaveriet som en akut kris. Han påpekar att det nästan är omöjligt att hitta en fungerande bankomat i Värmland, delar av Västra Götaland, och i södra Stockholms län.

– Vi får mängder av samtal och meddelanden från människor som är både upprörda och oroliga för hur deras anhöriga ska klara sig, säger han.

– Många är beroende av kontanter för att klara sina dagliga inköp och de hamnar i ett akut krisläge när de inte går att få tag på. Därför måste handeln nu hjälpa till.

LÄS HÄR: Tungt besked för alla som behöver kontanter 

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen