Nunnor har utfört kupp i Sverige – på order av Putin

2023 03 10

Nunnor från Belarus har grundlurat en svensk församling.

Nunnorna, som tillhör det rysk-ortodoxa S:t Elisabeths kloster i Minsk, har återupprepade gånger besökt Selångers församling utanför Sundsvall de senaste åren.

Gruppen har utgett sig för att samla in pengar till föräldralösa barn.

Men nya uppgifter tyder på att insamlingen har ett annat syfte. 

Pengarna uppges oavkortat gå till Putins anfallskrig i Ukraina, rapporterar Sundsvalls Tidning.

–  En del av pengarna kan gå till fattiga barn, men det rör sig om verksamheter som går ut på att förbereda barn för att bli ryska nationalistiska militärer, säger Dmitri Vasserman, talesperson för Belarus folkambassad i Sverige, till tidningen.

Han uppger att det belarusiska klostret bedriver en ”falsk flag-operation” i Sverige.

”Kan bara be om ursäkt”

Nunnornas senaste Sverigebesök inträffade för mindre än en månad sedan. I mitten av februari sålde nunnorna hantverk i Selånger.

Klostrets produkter radades upp för försäljning.

– På Alla Hjärtans dag tog vi emot gäster – tre nunnor och deras chaufför från Sankt-Elisabeths Kloster. Vår Rysk-svenska förening har organiserat för tredje gången en utställning i nyöppnade Pilgrimscentrum och övernattning för gäster, uppgav församlingen i ett uttalande den 16 februari.

Pengarna skulle utåt sett gå till ”ensamma, sjuka och föräldralösa barn”, men efter Sundsvalls Tidnings avslöjande har Selångers församling insett bluffen.

Pengarna har hamnat i Putins fickor.

– Vi kan bara be om ursäkt för det som hänt. Vi vill absolut inte förknippas med stöd till Ryssland, säger Helene Westerlind som är diakon i Selångers församling, till Sundsvalls Tidning.

Täta band med Putins diktatorkompis

Det belarusiska klostret uppges även ha täta band med Bealrus diktator Alexandr Lukasjenka.

I början av januari tackade Lukasjenka gruppen för deras ”stora välgörenhetskampanjer” i ett uttalande på sin officiella hemsida.

Journalisten och Rysslandskännaren Patrik Oksanen berättar i en intervju med Sundsvalls Tidning att S:t Elisabeths kloster lyder under den ryskortodoxa kyrkans Moskvapatriarkat.

Kyrkan utnyttjas av Kreml för att kontrollera den inhemska befolkningen och har spelat en aktiv roll i invasionen av Ukraina.

Kritiserar Svenska kyrkan

Den oberoende organisationen Nordic Ukraine Forum riktar skarp kritik mot Svenska kyrkan efter avslöjandet.

– Att representanter från rysk-ortodoxa kyrkan från Belarus bjuds in borde ha fått varningsklockorna att ringa hos Svenska kyrkan. Det är dessutom inte första gången som Belarus folkambassad varnat Svenska kyrkan för att klostret stödjer den ryska armén. Fallet måste granskas ordentligt, skriver organisationen i ett inlägg på Twitter.

Foto: G. Bonello resp President of Russia Office

Text: Redaktionen