Nunnor har utfört kupp i Sverige – på order av Putin

2023 03 10

Nunnor från Belarus har grundlurat en svensk församling.

Nunnorna, som tillhör det rysk-ortodoxa S:t Elisabeths kloster i Minsk, har återupprepade gånger besökt Selångers församling utanför Sundsvall de senaste åren.

Gruppen har utgett sig för att samla in pengar till föräldralösa barn.

Men nya uppgifter tyder på att insamlingen har ett annat syfte. 

Pengarna uppges oavkortat gå till Putins anfallskrig i Ukraina, rapporterar Sundsvalls Tidning.

–  En del av pengarna kan gå till fattiga barn, men det rör sig om verksamheter som går ut på att förbereda barn för att bli ryska nationalistiska militärer, säger Dmitri Vasserman, talesperson för Belarus folkambassad i Sverige, till tidningen.

Han uppger att det belarusiska klostret bedriver en ”falsk flag-operation” i Sverige.

”Kan bara be om ursäkt”

Nunnornas senaste Sverigebesök inträffade för mindre än en månad sedan. I mitten av februari sålde nunnorna hantverk i Selånger.

Klostrets produkter radades upp för försäljning.

– På Alla Hjärtans dag tog vi emot gäster – tre nunnor och deras chaufför från Sankt-Elisabeths Kloster. Vår Rysk-svenska förening har organiserat för tredje gången en utställning i nyöppnade Pilgrimscentrum och övernattning för gäster, uppgav församlingen i ett uttalande den 16 februari.

Pengarna skulle utåt sett gå till ”ensamma, sjuka och föräldralösa barn”, men efter Sundsvalls Tidnings avslöjande har Selångers församling insett bluffen.

Pengarna har hamnat i Putins fickor.

– Vi kan bara be om ursäkt för det som hänt. Vi vill absolut inte förknippas med stöd till Ryssland, säger Helene Westerlind som är diakon i Selångers församling, till Sundsvalls Tidning.

Täta band med Putins diktatorkompis

Det belarusiska klostret uppges även ha täta band med Bealrus diktator Alexandr Lukasjenka.

I början av januari tackade Lukasjenka gruppen för deras ”stora välgörenhetskampanjer” i ett uttalande på sin officiella hemsida.

Journalisten och Rysslandskännaren Patrik Oksanen berättar i en intervju med Sundsvalls Tidning att S:t Elisabeths kloster lyder under den ryskortodoxa kyrkans Moskvapatriarkat.

Kyrkan utnyttjas av Kreml för att kontrollera den inhemska befolkningen och har spelat en aktiv roll i invasionen av Ukraina.

Kritiserar Svenska kyrkan

Den oberoende organisationen Nordic Ukraine Forum riktar skarp kritik mot Svenska kyrkan efter avslöjandet.

– Att representanter från rysk-ortodoxa kyrkan från Belarus bjuds in borde ha fått varningsklockorna att ringa hos Svenska kyrkan. Det är dessutom inte första gången som Belarus folkambassad varnat Svenska kyrkan för att klostret stödjer den ryska armén. Fallet måste granskas ordentligt, skriver organisationen i ett inlägg på Twitter.

Foto: G. Bonello resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen