Nu startas första PR-byrån med SD-inriktning

2023 01 04

Sverigedemokraternas tidigare presschef startar nu PR-byrån GW Consulting Group.

Därmed sjösätts den första PR-byrån med SD-fokus.

Har 12 års erfarenhet

För Sverigedemokraterna är detta ytterligare ett steg framåt och utvecklingen kommer samtidigt som partiet går ett unikt år till mötes.

2023 är första helåret som SD inte längre är ett oppositionsparti utan tvärtom ingår i styret av Sverige.

PR-byråns grundare Henrik Gustafsson började sin bana inom Sverigedemokraterna redan 2010 och har en bred erfarenhet inom partiet.

– Jag samlar mina 12 år som anställd hos SD:s pressavdelning med bland annat kriskommunikation, krishantering, pressmeddelande, debattartiklar, kampanjer, valrörelser och organisationsutveckling, säger han till Dagens Opinion.

Både näringslivet och partiet

Företaget vänder sig till såväl näringslivet som föreningar och organisationer.

En stor del av efterfrågan väntas samtidigt komma från Sverigedemokraternas egna led.

Partiet finns representerat över hela Sverige i kommunfullmäktige, regioner och riksdagen.

– Vi har över 300 underorganisationer, säger Henrik Gustafsson till Resumé.

– Dessutom är de flesta fritidspolitiker och då är det klart att om man har ett möte i veckan och ett arbete vid sidan av politiken, då är man inte lika inne i bubblan. Jag tror att det är där vi kan bistå väldigt mycket.

– Att vara delaktig i att tillmötesgå den ambition som finns inom dessa organisationer ser jag som helt avgörande för fortsatt konstruktiv utveckling. Helt enkelt att kunskap uppifrån sprids neråt och att det sker löpande och jag vill vara en del i att bidra till att detta sker i en bredare utsträckning än tidigare.

Bredd och djup

På GW Consultings webbsida framgår det vad som blir företagets fokus.

- Press och media

- Grafisk Design

- Kris och konflikt

- Kampanj

- Marknadsföring

- Organisation

– Marknadsföring och specifika kampanjarbeten har varit en del av vårt arbete i över ett decennium.

GW har även stor erfarenhet av kris och konflikt, klargör grundaren på webbsidan.

– Det finns idag inget företag på den svenska marknaden som når upp till den nivå och det antal ärenden som vi har hanterat. Även om skälen till detta inte alltid är av positiv karaktär, kvarstår dock faktumet att erfarenheten och kompetensen är både bred och djup.

Unik förståelse för SD

Henrik Gustafssons fullständiga efternamn är Wiencke Gustafsson – därav PR-byråns namn.

Han representerade SD i Karlshamns kommunfullmäktige redan som 21-åring. Som tidigare press- och informationschef medverkade han centralt i flera av SD:s framgångsval.

Han var en av ledargestalterna för SD:s valkampanj i Skåne 2022 och där märkte han hur SD:s kommunföreningar ville utvecklas ännu mer inom flera av hans fokusområden.

GW kommer i praktiken fungera som ett komplement till SD:s riksorganisation och Gustafsson understryker att PR-byrån har en unik förståelse och kunskap för SD.

Det finns en rad PR-byråer med stark koppling till andra partier men detta är första byrån med inriktning mot just SD.

– Det finns många som inte vet hur det fungerar inom SD, hur man jobbar internt. Det finns ett intresse att få mer kunskap om det inre ledet i SD, säger han till Resumé.

Foto: GWConsultingGroup.se

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen