Nu är det fritt fram – nytt besked om alkohol på krogen
2025 12 12
Kammarrätten i Stockholm går nu emot en tidigare dom.
Förra sommaren avslogs en ansökan om serveringstillstånd av öl på Liebling im Park, en krog på Södermalm i Stockholm.
En dom från kammarrätten i Göteborg, som slog fast att serveringstillstånd inte kunde beviljas till krogar som endast har sittplatser utomhus och inte inomhus, blev vägledande.
Krogar över hela Sverige påverkades, och krogen på Södermalm överklagade.
Nu går kammarrätten i Stockholm emot beslutet, rapporterar Stockholmstidningen Mitti.
Fritt fram
Det nya vägledande beslutet slår fast att Södermalmskrogen får serveringstillstånd.
Ett beslut som blir vägledande för framtida ansökningar, där den nya tolkningen är att en krog som endast har sittplatser utomhus inte hindras av alkohollagen.
– Nu har vi en ny praxis att följa och har ingen anledning att pröva det i en högre instans. Det gör att vi kan luta oss mot den här domen när vi tar beslut framåt, säger Stockholms social- och trygghetsborgarråd Alexander Ojanne (S), till Mitti.
Politikern välkomnar beskedet som möjliggör för fler krogar att ansöka om serveringstillstånd inför sommaren 2026.
– Det var det vi ville åstadkomma hela tiden. Det känns skönt att vi fick beskedet i god tid, nu när alla snart ska ansöka om serveringstillstånd, säger han till tidningen.
LÄS OCKSÅ: Ica-handlare förbannad – ”Förvånad och bestört”
Förslag på ändringar
Regeringen har fått ett förslag från Förenklingsrådet om att avskaffa kravet på att den som har serveringstillstånd för alkohol också ska servera mat och ha ett eget kök.
– Det innebär att det både blir enklare och billigare att starta företag i restaurangbranschen, säger energi och näringsminister Ebba Busch, i ett uttalande.
– Det är med glädje som regeringen tar emot förenklingsförslaget som kan leda till att fler kan och vågar starta företag i Sverige.
Exempel på regler i alkohollagen
- Serveringstillstånd krävs för all servering av sprit, vin, starköl, även vid slutna sällskap.
- Gäster måste vara minst 18 år och serveringsansvarig måste vara minst 20 år gammal.
- Tillåtna serveringstider är normalt mellan klockan 11.00 och 01.00.
- Personalen måste förhindra överförfriskning, avvisa störande gäster och upprätthålla god ordning.
Källa: Länsstyrelsen
LÄS MER: 62-åring nekades jobb – nu straffas företaget
Foto: J. Olalde
Text: Redaktionen


