Nu är det bevisat – AOC kan ta över

2021 05 09

Hon är USA:s progressiva stjärna och superpopulär i sociala medier. Men frågan är om hon har allt som krävs för att ta över på riktigt som Bernie Sanders arvtagerska inom Demokraternas vänsterfalang. Och nu har svaret kommit.

Som 28-åring blev Alexandria Ocasio-Cortez den yngsta kvinnan som någonsin valts till USA:s kongress när hon 2018 överraskande vann Demokraternas primärval i New Yorks 14:e valdistrikt över den erfarne kongressledamoten Joe Crowley som suttit i representanthuset i 20 år. När alla röster räknats hade hon fått 57% och vid slutvalet mot Republikanernas kandidat fick hon hela 78%.

Vid omvalet 2020 fick hon 71% och hon har blivit ett stort fenomen i sociala medier, ett så kallat ”Powerhouse”. Här är antalet följare:

✅ 2 miljoner på Facebook

✅ 9 miljoner på Instagram

✅ 13 miljoner på Twitter

Vid Demokraternas primärval inför USA:s presidentval 2020 gav hon sitt stöd till partiets vänsterikon Bernie Sanders vilket gav honom ett stort lyft i ett kritiskt skede av kampanjen. Bernie blev sedan Joe Bidens främsta utmanare och är idag inflytelserikare än någonsin i amerikansk politik.

Alexandra Ocasio Cortez, även kallad AOC, som är särskilt engagerad i klimatfrågor, sjukvård till alla, HBTQ, skattehöjningar för de rikaste, fattigdomsbekämpning och migration ses som en naturlig arvtagerska till Bernie Sanders och USA:s progressiva vänster inom Demokraterna.

Frågan är dock om hon har allt som krävs för att ta över facklan efter Bernie och nu tycks svaret på frågan ha levererats. Efter den svåra vinterstormen i Texas i februari drabbades många invånare av förstörda fastigheter och AOC beslutade sig då för att samla in pengar i sina sociala mediekanaler. På bara fyra dagar hade hon fått in 5 miljoner dollar.

– Det är otroligt att en så ung ledamot kan få in så mycket pengar på så kort tid. Många politiker kan inte få 5 miljoner dollar under en hel mandatperiod. Om du på fyra dagar kan få in så mycket pengar för ett ändamål som inte ens avser din egen hemstat – ja det är riktig makt, säger Chris Cillizza, politisk analytiker vid CNN.

[forminator_poll id="1269"]