NOVUS: Högsta stödet någonsin – Stor analys parti för parti

2021 07 28

Vänsterpartiet ökar till sitt högsta resultat någonsin i nya Novus och får rekordhöga 13,3 %.

Det är partiets bästa resultat i Novus historia och kommer efter att partiet lyckades stoppa så kallade marknadshyror precis innan sommarsemestern. Även Centern ökar i mätningen och Sverigedemokraterna blir landet näst största parti i samband med att Socialdemokraterna tappar. 

Så här Novus/SVT:s nya mätning för juli månad ut som understryker den stora spänningen och jämna kampen mellan de möjliga regeringsunderlagen i svensk politik: 

Parti                              Novus Juli       Skillnad mot juni

🔴Vänsterpartiet                 13,3         +2,1
🔴Socialdemokraterna     23,8         -1,7
🟢Miljöpartiet                          3,8        +0,3
🟢Centern                                  8,9        +1,0
🔵Liberalerna                           2,2         -0,3
🔵Moderaterna                    21,0         -0,8
🔵Kristdemokraterna          4,5         -0,5
🟡SD                                           21,6        +0,2
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  49,8       +1,7  172 mandat
🔵🟡M+KD+SD+L               49,3        -1,4  177 mandat
 
Centen har en delvis oklar placering i regeringsunderlagsuppdelningen då partiet söker en mittenlösning. Annie Lööfs parti har öppnat för att enas med M-KD-L om SD kopplas bort, vilket M-KD dock har avvisat. Som alltid ingår alla partiers procent i summeringen oavsett om man når 4 %-spärren, se förklaring längst ned.
ANALYS

Det är ett otroligt jämnt läge i svensk politik idag. Å ena sidan skulle M-KD-SD bilda styrande regeringsunderlag om Novus mätning vore valresultat då partierna får flest mandat. Å andra sidan ligger MP närmare spärren än Liberalerna och har lättare att få stödröster vilket skulle förflytta cirka 15 mandat på spelplanen till partiet varav omkring hälften skulle tas från M-KD-SD-sidan. Här är analysen parti för parti:

✅ V har lyft mycket kraftigt och partiledaren Nooshi Dadgostar har ökat stort i popularitet.  Partiet är en nyckelspelare om det ska bildas en regering som inte är moderatledd.

✅ S riskerar att nå samma krisnivåer som före pandemin. Samtidigt har partiet potential att med hjälp av angrepp på det "mest högerkonservativa regeringsalternativet i Sveriges historia" göra en starkare valspurt än vanligt. Partiet behöver dock även egna tydligare profilfrågor än i nuläget.

✅ MP:s opinionskris är av stora mått. Samtidigt har partiet fått sitt starkaste kvinnliga språkrör sedan Maria Wetterstrand som lämnade för 10 år sedan. Det är framförallt partiets migrationsposition som sänkt partiet.

✅ C når sitt högsta resultat på 33 år i mätningen men har samtidigt problem med sina sakfrågor. LAS-frågan, friare hyressättning och avvecklat strandskydd är inga vinnarfrågor för partiet som skulle vinna mer på att lyfta fram företagande, miljö, sjukvård och framförallt att förnya retoriken kring partiets unika mittenposition som har potential att bli ett lyft i valrörelsen - men som även kan bli ett sänke beroende på partiledarens hantering av frågan och hur mediabilden blir.

✅ L:s kris är monumental. Jakten på moderata stödröster har ännu så länge misslyckats. Partiledare Nyamko Sabuni har dock en personlig potential att kunna lyfta partiet men då krävs sannolikt innovativa och förnyande grepp.

✅ M ligger på en stabil plats i opinionen. Att M - trots SD:s lyft de senaste 15 åren i svensk politik - ändå ligger på 21 % är en makalös opinionsbedrift. Tillsammans når de båda partierna nästan 43 % vilket motsvarar en enorm förflyttning sett till den bas i svensk politik som inkluderar partier som är helt eller delvis konservativa.

✅ KD är i behov av att andas ut efter alla turer kring partiledaren under första halvåret. Ebba Busch är emellertid en stark kampanjare och debattör och har potential att lyfta partiet. Samtidigt är hustvisten ett problem då den tar fokus från sakfrågorna. Partiet skulle gynnas rejält om frågan blev inaktuell.

✅ SD ökar näst mest av alla partier jämfört med senaste valresultatet 2018. Partiet blev en stor vinnare på regeringskrisen i och med att SD erhållit en stabil position i Moderaternas regeringsunderlag och skulle få stort inflytande i ett M-KD-SD-styrt regeringsunderlag. För partiet är det viktigare att behålla en god relation till M och KD än det är att öka ytterligare någon procent i mätningarna.

◾Mätningen är genomförd 19 - 26 juli.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men mandatmässigt ingår de naturligt nog inte då får 0 mandat.

[yop_poll id="425"]

Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen