NOVUS: Högsta stödet någonsin – Stor analys parti för parti

2021 07 28

Vänsterpartiet ökar till sitt högsta resultat någonsin i nya Novus och får rekordhöga 13,3 %.

Det är partiets bästa resultat i Novus historia och kommer efter att partiet lyckades stoppa så kallade marknadshyror precis innan sommarsemestern. Även Centern ökar i mätningen och Sverigedemokraterna blir landet näst största parti i samband med att Socialdemokraterna tappar. 

Så här Novus/SVT:s nya mätning för juli månad ut som understryker den stora spänningen och jämna kampen mellan de möjliga regeringsunderlagen i svensk politik: 

Parti                              Novus Juli       Skillnad mot juni

🔴Vänsterpartiet                 13,3         +2,1
🔴Socialdemokraterna     23,8         -1,7
🟢Miljöpartiet                          3,8        +0,3
🟢Centern                                  8,9        +1,0
🔵Liberalerna                           2,2         -0,3
🔵Moderaterna                    21,0         -0,8
🔵Kristdemokraterna          4,5         -0,5
🟡SD                                           21,6        +0,2
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  49,8       +1,7  172 mandat
🔵🟡M+KD+SD+L               49,3        -1,4  177 mandat
 
Centen har en delvis oklar placering i regeringsunderlagsuppdelningen då partiet söker en mittenlösning. Annie Lööfs parti har öppnat för att enas med M-KD-L om SD kopplas bort, vilket M-KD dock har avvisat. Som alltid ingår alla partiers procent i summeringen oavsett om man når 4 %-spärren, se förklaring längst ned.
ANALYS

Det är ett otroligt jämnt läge i svensk politik idag. Å ena sidan skulle M-KD-SD bilda styrande regeringsunderlag om Novus mätning vore valresultat då partierna får flest mandat. Å andra sidan ligger MP närmare spärren än Liberalerna och har lättare att få stödröster vilket skulle förflytta cirka 15 mandat på spelplanen till partiet varav omkring hälften skulle tas från M-KD-SD-sidan. Här är analysen parti för parti:

✅ V har lyft mycket kraftigt och partiledaren Nooshi Dadgostar har ökat stort i popularitet.  Partiet är en nyckelspelare om det ska bildas en regering som inte är moderatledd.

✅ S riskerar att nå samma krisnivåer som före pandemin. Samtidigt har partiet potential att med hjälp av angrepp på det "mest högerkonservativa regeringsalternativet i Sveriges historia" göra en starkare valspurt än vanligt. Partiet behöver dock även egna tydligare profilfrågor än i nuläget.

✅ MP:s opinionskris är av stora mått. Samtidigt har partiet fått sitt starkaste kvinnliga språkrör sedan Maria Wetterstrand som lämnade för 10 år sedan. Det är framförallt partiets migrationsposition som sänkt partiet.

✅ C når sitt högsta resultat på 33 år i mätningen men har samtidigt problem med sina sakfrågor. LAS-frågan, friare hyressättning och avvecklat strandskydd är inga vinnarfrågor för partiet som skulle vinna mer på att lyfta fram företagande, miljö, sjukvård och framförallt att förnya retoriken kring partiets unika mittenposition som har potential att bli ett lyft i valrörelsen - men som även kan bli ett sänke beroende på partiledarens hantering av frågan och hur mediabilden blir.

✅ L:s kris är monumental. Jakten på moderata stödröster har ännu så länge misslyckats. Partiledare Nyamko Sabuni har dock en personlig potential att kunna lyfta partiet men då krävs sannolikt innovativa och förnyande grepp.

✅ M ligger på en stabil plats i opinionen. Att M - trots SD:s lyft de senaste 15 åren i svensk politik - ändå ligger på 21 % är en makalös opinionsbedrift. Tillsammans når de båda partierna nästan 43 % vilket motsvarar en enorm förflyttning sett till den bas i svensk politik som inkluderar partier som är helt eller delvis konservativa.

✅ KD är i behov av att andas ut efter alla turer kring partiledaren under första halvåret. Ebba Busch är emellertid en stark kampanjare och debattör och har potential att lyfta partiet. Samtidigt är hustvisten ett problem då den tar fokus från sakfrågorna. Partiet skulle gynnas rejält om frågan blev inaktuell.

✅ SD ökar näst mest av alla partier jämfört med senaste valresultatet 2018. Partiet blev en stor vinnare på regeringskrisen i och med att SD erhållit en stabil position i Moderaternas regeringsunderlag och skulle få stort inflytande i ett M-KD-SD-styrt regeringsunderlag. För partiet är det viktigare att behålla en god relation till M och KD än det är att öka ytterligare någon procent i mätningarna.

◾Mätningen är genomförd 19 - 26 juli.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men mandatmässigt ingår de naturligt nog inte då får 0 mandat.

[yop_poll id="425"]

SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen