Norskt utfall mot Sverige: bidragit till en mardröm

2024 03 05

Kraftig kritik från norskt håll sköljer över Sverige och den svenska regeringen.

Sverige har bidragit till ett mardrömsläge.

Det hävdar Jan Egeland, tidigare statssekreterare på Norges utrikesdepartement och numera generalsekreterare för den norska flyktinghjälpen.

Specifikt syftar han på Sveriges beslut att frysa biståndet till Unrwa, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Gaza.

– De måste med en gång ge hjälp igen till Unrwa som är själva ryggraden i det hjälparbete som görs där. Alla vi andra är små i förhållande till Unrwa, säger Jan Egeland till P1 Morgon.

"Ska gå till seriösa aktörer"

Det var i januari som regeringen och den svenska biståndsmyndigheten Sida pausade utbetalningar till FN-organet efter att Israel uppgett att anställda i organisationen deltagit i attackerna den 7 oktober.

– Det är ett väldigt bra beslut mot bakgrund av den väldigt allvarliga information som framkommit de senaste dagarna. Svenskt bistånd ska gå till seriösa aktörer och aldrig komma i närheten av terrorism, sade Johan Forssell (M), biståndsminister, till SVT vid tillfället.

"En mardröm"

Enligt Jan Egeland har dock Israel ännu inte lyckats presentera några konkreta bevis för anklagelsen. 

Och nu understryker han att läget är kritiskt – och att den svenska regeringen måste börja betala ut stödet igen.

– Jag var beredd på att åka in i en mardröm, men det var mycket värre. Vi har inte sett så tättbefolkad civilbefolkning under ett sådant bombardemang under så lång tid någonsin i modern tid utan att man kan få skydd någon annanstans, säger generalsekreteraren.

Unrwa: "En kampanj"

Igår gick Israels militär ut och sade att Unrwa i Gaza anställt “över 450 militärer från Hamas och andra väpnade grupper”, uppger Reuters.

Den israeliska militären ska också ha delat informationen till FN.

– Detta är ingen tillfällighet. Det är systematiskt. Det går inte att påstå “vi visste inte”, säger talespersonen Daniel Hagari från den israeliska armén.

Unrwa har välkomnat uppgifter som kan hjälpa FN med den pågående utredningen, men har också varnat för att organisationen utsätts för en “medveten och samordnad kampanj” som avser att avsluta organets operationer.

Att avveckla Unrwa är kortsiktigt. Genom att göra det kommer vi att offra en hel generation barn och så frön av hat, förbittring och framtida konflikter, säger FN-organets generalkommissionär Philippe Lazzarini enligt nyhetsbyrån.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen