Norrmän strömmar in i Sverige – för att köpa två livsmedel
2025 01 21
Norska invånare väller mer eller mindre över gränsen för att köpa svensk mat.
Två populära livsmedel står högst upp på önskelistan.
– Norrmän vallfärdar till Sverige för att köpa ägg och bacon, rapporterar norska Dagbladet i dagarna och tillägger:
– Ägg säljs på löpande band i svenska gränsbutiker.
Varnar för ökande sjukdom
Det finns en anledning till att den norska tidningen väljer att uppmärksamma rusningen.
Och det är den senaste tidens salmonellalarm i Sverige.
Förra året smittades rekordmånga personer av salmonella, enligt Folkhälsomyndigheten.
Inte sedan 2007 har man sett liknande siffror.
– Den vanligaste orsaken till salmonellautbrott är kontaminerade livsmedel. Men även kontakt med infekterade djur, till exempel reptiler som hålls som husdjur, kan leda till smittöverföring. Bakterierna kan växa till i flertalet livsmedel, framhåller Folkhälsomyndigheten.
"Sprider sig genom mat och dryck"
Det är en oroväckande ökning, understryker Dagbladet, med tanke på norrmännens köpmönster.
Rikard Dryselius, utredningschef på Folkhälsomyndigheten, uttalade sig nyligen om saken i podcasten Läget, vilket fått varningsklockorna att börja ringa i Norge.
– Salmonella är en sjukdom som sprider sig genom mat och dryck som inte har hanterats på rätt sätt, säger han i podden och tillägger senare:
– Salmonella kan överleva i äggulan.
Norrmän uppmanas
Nu uppmanas norrmännen att vara medvetna om riskerna när de åker till Sverige för att köpa mat.
Experternas råd är att hålla äggen kylda och undvika temperaturförändringar, undvika att äta äggen råa eller löskokta samt tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av ägg.
– Vi arbetar med att spåra smittkällorna, men det är en komplex uppgift, säger Rikard Dryselius.
Många höns har avlivats
De senaste åren har det förekommit flera salmonellalarm i Sverige.
Till exempel tvingades 30 000 höns avlivas 2023 efter att sjukdomen upptäckts i hönsstallet på en gotländsk gård.
Den som blir smittad kan uppleva symtom som buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar.
Foto: Axfood
Text: Redaktionen