Norges statsminister utreds av polisen

2021 03 19

Polisen har inlett en utredning mot Norges statsminister som anklagas för brott mot coronarestriktionerna under en sushimiddag.

– Mot bakgrund av den information som framkommit i pressen samt statsministerns egna uttalanden har polisen beslutat att inleda en efterforskning kopplat till möjligt brott mot smittskyddsförordningen, meddelar norska polisen.

– Jag borde ha vetat bättre, säger Erna till NRK men förklarar att hon inte tänkte på att smittskyddsreglerna bröts förrän NRK kontaktade henne.

Händelsen ägde rum då statsministern firade sin 60-årsdag med familjen under en helg i februari.

– Folk följde smittskyddsreglerna men det blev glapp. Det borde jag inte ha tillåtit, säger Erna Solberg till NRK.

Man får inte samlas mer än 10 personer vid ett privat tillställning på en restaurang i Norge men familjen Solberg var 13 personer på en restaurang sista fredagskvällen i februari. Erna själv var dock inte där men det var hon på  lördagskvällen då familjen samlades i en lägenhet för sushimiddag och var då 14 personer inklusive statsministern. Tanken var att man skulle dela upp sig på två olika våningar men alla blev sittandes på samma våning

ANALYS

Med tanke på att Norge håller val i september så kommer polisens besked mycket olägligt för Erna Solbergs valkampanj. Norges högerregering ligger under i mätningarna inför valet i höst och frågan är nu om andra partier kommer att rikta kritik mot Erna Solberg.

Sannolikheten är påtaglig att flera norska politikers eventuella brott mot restriktionerna snart skapar stora rubriker.

[forminator_poll id="2035"]