NORGE: Överväger omfattande förbud

2023 02 23

Den norska regeringen överväger att ta tydlig ställning mot tobak.

Diskussioner pågår i landet gällande möjligheten att införa ett livslångt tobaksförbud för kommande generationer.

Regeringen uppges även överväga ett förbud av smaksatt snus, rapporterar VG.

Hälsominister Ingvild Kjerkol kommer i mars presentera en omfattande folkhälsorapport där åtgärder för att nå ett tobaksfritt samhälle väntas vara del av innehållet.

– Norge har varit ett land som satt sig i förarsätet i folkhälsoarbetet. Det är viktigt för oss att skärpa ramarna och inriktningen, säger Hans Inge Myrvold, hälsopolitisk talesperson för Senterpartiet.

Vill se åtstramning

Myrvold fortsätter med att förklara att han vill se en åtstramning gällande den norska tobakspolitiken.

– Jag vill se en åtstramning. En sak är vad vi i riksdagen stiftar när det gäller lagar och ramverk, men vi måste också se till att den riktning vi väljer förenar folket. Diskussionerna i partierna har handlat mycket om detta, säger han. 

Kan följa Nya Zeeland

Ett land som redan klubbat igenom strikta tobakslagar är Nya Zeeland.

Där får ingen tobak säljas till personer som är födda efter 1 januari 2009.

Målet är att landet ska vara rökfritt så snart som 2025.

“Ingen bra anledning”

Nya Zeelands hälsominister Ayesha Verrall menar att vården kommer spara miljarder dollar på att slippa behandla sjukdomsfall som orsakats av rökning.

– Det finns ingen bra anledning att tillåta försäljning av en produkt som dödar hälften av människorna som använder den, säger Ayesha Verrall enligt SVT.

Ökar risken

Tobaksrökning är en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död.

Det ökar risken för olika typer av cancersjukdomar, hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes och infektioner i andningsorganen.

– När du röker eller snusar får du i dig ämnen som är skadliga för kroppen. De gör till exempel att du får sämre kondition och att risken ökar för flera sjukdomar. De påverkar också hjärnan så att du blir beroende, framhåller Vårdguiden 1177.

Foto: M. Oetelaar

Text: Redaktionen