NORGE: Här är valresultatet för alla partier

2021 09 14

Arbeiderpartiet siktar på att bilda regering med Vänsterpartiet och Senterpartiet efter valet i Norge som ledde till stora förluster för högerpartierna.

Valrörelsen har handlat en hel del om ekonomiska klyftor och klimatfrågan vilket har missgynnat högerpartierna som legat efter under hela valkampanjen. I slutspurten har de båda stora partierna Arbeiderpartiet och Höyre gått starkare än väntat och nästan alla övriga partier fick klart lägre än opinionsmätningarna visade.

Katastrof för KrF

För Kristelig Folkeparti blev resultaten en katastrof och partiet som är Norges motsvarighet till Kristdemokraterna misslyckas för första gången sedan andra världskriget med att uppnå 4 % och får därmed inga nationella utjämningsmandat.

Besvikelse för MP

För Miljöpartiet De Gröna blev valet en stor besvikelse. Trots att partiet ökade så nådde man inte upp till 4%-spärren. Partiet ökar dock från 1 till 3 mandat med hjälp av starka resultat i vissa valdistrikt vilket ger så kallade direktmandat i enskilda valdistrikt.

Med 99,7 % av rösterna räknade har man fått ett i stort sett klart valresultat vilket är följande:

🔴 4,7 % (+2,3) Rödt Vänstersoc. 8 (+7)

🔴 7,5 % (+1,4) Vänsterpartiet SV 13 (+2)

🔴 26,4 % (-1,0) Arbeiderpartiet 48 (-1)

🟢 13,6 % (+3,3) Senterpartiet 28 (+9)

🟢 3,8 % (+0,6) Miljöpartiet 3 (+2)

Totalt 100 mandat

 

🟠 4,5 % (+0,1) Liberala Venstre 8 (+0)

🟡 3,8 % (-0,4) Kristelig Folkeparti 3 (-5)

🔵 20,5 % (-4,6) Höyre 36 (-9)

🟣 11,7 % (-3,5) Fremskrittspartiet 21 (-6)

Totalt 68 mandat


ANALYS

Även om norska Socialdemokraterna gör sitt näst sämsta val någonsin så är partiet Norges största parti och den stora vinnaren då partiet väntas få statsministerposten och leda landets nästa regering.

Senterpartiet gör sitt bästa val på 28 år och väntas få flera ministerposter i Regeringen Gahr Støre. Partiet är tveksamt till att släppa in Norges vänsterparti Socialistisk Venstre i regeringen men SV:s stöd krävs för att kunna bilda regering och därför pekar mycket på att det blir en trepartiregering med Arbeiderpartiet, Sentern och SV.

Foto: Arbeiderpartiet Buskerud


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen