NORGE: Här är valresultatet för alla partier

2021 09 14

Arbeiderpartiet siktar på att bilda regering med Vänsterpartiet och Senterpartiet efter valet i Norge som ledde till stora förluster för högerpartierna.

Valrörelsen har handlat en hel del om ekonomiska klyftor och klimatfrågan vilket har missgynnat högerpartierna som legat efter under hela valkampanjen. I slutspurten har de båda stora partierna Arbeiderpartiet och Höyre gått starkare än väntat och nästan alla övriga partier fick klart lägre än opinionsmätningarna visade.

Katastrof för KrF

För Kristelig Folkeparti blev resultaten en katastrof och partiet som är Norges motsvarighet till Kristdemokraterna misslyckas för första gången sedan andra världskriget med att uppnå 4 % och får därmed inga nationella utjämningsmandat.

Besvikelse för MP

För Miljöpartiet De Gröna blev valet en stor besvikelse. Trots att partiet ökade så nådde man inte upp till 4%-spärren. Partiet ökar dock från 1 till 3 mandat med hjälp av starka resultat i vissa valdistrikt vilket ger så kallade direktmandat i enskilda valdistrikt.

Med 99,7 % av rösterna räknade har man fått ett i stort sett klart valresultat vilket är följande:

🔴 4,7 % (+2,3) Rödt Vänstersoc. 8 (+7)

🔴 7,5 % (+1,4) Vänsterpartiet SV 13 (+2)

🔴 26,4 % (-1,0) Arbeiderpartiet 48 (-1)

🟢 13,6 % (+3,3) Senterpartiet 28 (+9)

🟢 3,8 % (+0,6) Miljöpartiet 3 (+2)

Totalt 100 mandat

 

🟠 4,5 % (+0,1) Liberala Venstre 8 (+0)

🟡 3,8 % (-0,4) Kristelig Folkeparti 3 (-5)

🔵 20,5 % (-4,6) Höyre 36 (-9)

🟣 11,7 % (-3,5) Fremskrittspartiet 21 (-6)

Totalt 68 mandat


ANALYS

Även om norska Socialdemokraterna gör sitt näst sämsta val någonsin så är partiet Norges största parti och den stora vinnaren då partiet väntas få statsministerposten och leda landets nästa regering.

Senterpartiet gör sitt bästa val på 28 år och väntas få flera ministerposter i Regeringen Gahr Støre. Partiet är tveksamt till att släppa in Norges vänsterparti Socialistisk Venstre i regeringen men SV:s stöd krävs för att kunna bilda regering och därför pekar mycket på att det blir en trepartiregering med Arbeiderpartiet, Sentern och SV.

Foto: Arbeiderpartiet Buskerud