NORGE: Här är valresultatet för alla partier

2021 09 14

Arbeiderpartiet siktar på att bilda regering med Vänsterpartiet och Senterpartiet efter valet i Norge som ledde till stora förluster för högerpartierna.

Valrörelsen har handlat en hel del om ekonomiska klyftor och klimatfrågan vilket har missgynnat högerpartierna som legat efter under hela valkampanjen. I slutspurten har de båda stora partierna Arbeiderpartiet och Höyre gått starkare än väntat och nästan alla övriga partier fick klart lägre än opinionsmätningarna visade.

Katastrof för KrF

För Kristelig Folkeparti blev resultaten en katastrof och partiet som är Norges motsvarighet till Kristdemokraterna misslyckas för första gången sedan andra världskriget med att uppnå 4 % och får därmed inga nationella utjämningsmandat.

Besvikelse för MP

För Miljöpartiet De Gröna blev valet en stor besvikelse. Trots att partiet ökade så nådde man inte upp till 4%-spärren. Partiet ökar dock från 1 till 3 mandat med hjälp av starka resultat i vissa valdistrikt vilket ger så kallade direktmandat i enskilda valdistrikt.

Med 99,7 % av rösterna räknade har man fått ett i stort sett klart valresultat vilket är följande:

🔴 4,7 % (+2,3) Rödt Vänstersoc. 8 (+7)

🔴 7,5 % (+1,4) Vänsterpartiet SV 13 (+2)

🔴 26,4 % (-1,0) Arbeiderpartiet 48 (-1)

🟢 13,6 % (+3,3) Senterpartiet 28 (+9)

🟢 3,8 % (+0,6) Miljöpartiet 3 (+2)

Totalt 100 mandat

 

🟠 4,5 % (+0,1) Liberala Venstre 8 (+0)

🟡 3,8 % (-0,4) Kristelig Folkeparti 3 (-5)

🔵 20,5 % (-4,6) Höyre 36 (-9)

🟣 11,7 % (-3,5) Fremskrittspartiet 21 (-6)

Totalt 68 mandat


ANALYS

Även om norska Socialdemokraterna gör sitt näst sämsta val någonsin så är partiet Norges största parti och den stora vinnaren då partiet väntas få statsministerposten och leda landets nästa regering.

Senterpartiet gör sitt bästa val på 28 år och väntas få flera ministerposter i Regeringen Gahr Støre. Partiet är tveksamt till att släppa in Norges vänsterparti Socialistisk Venstre i regeringen men SV:s stöd krävs för att kunna bilda regering och därför pekar mycket på att det blir en trepartiregering med Arbeiderpartiet, Sentern och SV.

Foto: Arbeiderpartiet Buskerud


En grupp pensionärer har fått fel utbetalning – i tio år

2024 12 17

Flera felaktiga utbetalningar från Pensionsmyndigheten har upptäckts.

Gemensamt i fallen är att pensionärerna i fråga inte bor kvar i Sverige, och därmed inte har rätt till den ersättning som blivit utbetald.

Det avslöjas i en ny granskning av Sveriges Radio Ekot som visar att personer felaktigt fått pengar från Pensionsmyndigheten i över tio år.

Flyttat utomlands

Bara under 2024 har hittills tolv fall upptäckts.

I ett av fallen riktas återkraven mot en 103-årig pensionerad kvinna som är folkbokförd utanför Stockholm. 

Enligt en anhörig hade kvinnan dock flyttat utomlands och i Pensionsmyndighetens beslut om återkrav framgår att 103-åringen kan ha bott utanför Sverige så länge som 20 år.

Hon har samtidigt fått garantipension och bostadstillägg, vilket är förmåner som man egentligen bara har rätt till om man bor i Sverige.

I en del fall handlar det också om felaktiga utbetalningar av äldreförsörjningsstöd av samma skäl.

Måste utgå från registret

Är en person skriven i Sverige måste Pensionsmyndigheten utgå från att det stämmer.

Det säger generaldirektören Anna Pettersson Westerberg till Ekot.

– Om människor är folkbokförda på en adress och det ser ut så i statistiken och registren, då är det ju den information vi får gå på.

Gett besked om folkräkning

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) säger till radion att regeringen har lovat stora resurser till Skattemyndigheten för att kontrollera vilka som bor i landet och vilka som inte gör det.

Det ingår i den folkräkning som regeringen för ett år sedan gav besked om att gå vidare med. 

Skatteverket har fått uppdraget att ta fram en lägesbild över Sveriges befolkning som ska ge aktuell information om vilka som bor, vistas och verkar i Sverige.

– Vi behöver veta vilka som befinner sig i Sverige. Därför pågår nu en palett av åtgärder för att få till en folkräkning. Uppdraget till Skatteverket om att ta fram en nationell lägesbild är en viktig del i det arbetet, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett uttalande förra året.

Den nationella lägesbilden ska ge en samlad bild av de som är folkbokförda, de som har samordningsnummer och hur samordningsnumren används. Den ska också ge information om relevanta grupper som finns och verkar i Sverige men som inte är eller ska vara folkbokförda.

Genrefoto: B. Macdonald

Text: Redaktionen


Skatteverket varnar för vanligt sparande – 1,5 miljoner privatpersoner

2024 12 17

Skatteverket slår nu larm om en populär sparform i Sverige.

Dagens regelverk tillåter inte att man placerar onoterade tillgångar på ett investeringssparkonto, ett så kallat ISK.

Däremot är det grönt ljus när det gäller en annan vanlig sparform – kapitalförsäkringar.

Det innebär att tillgångarna beskattas med en schablonmässig avkastningsskatt som efter nyår kommer ligga på drygt 0,9 procent, till skillnad från skatt på tjänsteinkomst eller näringsverksamhet som är mycket högre.

"Hög risk för fel"

Nu pekar Skatteverket ut kapitalförsäkringar som ett riskområde för skatteflykt, rapporterar Dagens industri.

Som följd av otydliga regler för skatteflykt och en rättsosäker situation riskerar staten att gå miste om rejäla skatteintäkter.

– Det finns hög risk för fel och fusk, framhåller myndigheten i ett PM till finansdepartementet, enligt tidningen.

Uppmanar regeringen

Skatteverket vädjar därför till regeringen att en utredning måste tillsättas för att sätta stopp för skatteflykt i kapitalförsäkringar, som totalt huserar 960 miljarder kronor i Sverige och ytterligare 235 miljarder i utländskt sparande.

Hur utbrett fusket dock är kan inte myndigheten svara på i dagsläget.

Granskningar mellan 2021-2023 har enbart resulterat i korrigerad skatt på 93 miljoner kronor och "skattetillägg motsvarande 11 miljoner kronor för totalt 140 personer”.

Regeringen har ännu inte tagit ställning till Skatteverkets uppmaning.

1,5 miljoner privatpersoner

Att spara i kapitalförsäkring har blivit allt vanligare. Enligt siffror från Svensk försäkring hade omkring 1,5 miljoner privatpersoner en kapitalförsäkring i slutet av 2022.

Det genomsnittliga sparandet för privatpersoner var då nästan 300 000 kronor per person.

– Både företag och privatpersoner kan spara i kapitalförsäkring, som är ett ”skal” för olika sparprodukter där försäkringstagaren bland annat kan välja förmånstagare och periodiserad utbetalning, framhåller Svensk Försäkring och tillägger:

– Kapitalförsäkring ska inte förväxlas med ett pensionssparande då det är möjligt att ta ut hela eller delar av sparkapitalet under sparandeperioden och kapitalet därmed inte är inlåst till pensioneringen.

Foto: 

Text: Redaktionen