Nordkoreas besked – så ser de på samarbete med Trump
2024 11 23
Donald Trump har sagt sig ha en god relation till Nordkoreas diktator Kim Jong-un, men nya uttalanden från diktatorn kommer som en kalldusch.
Under sin första period som amerikansk president träffade Donald Trump Nordkoreas diktator Kim Jong-un vid tre tillfällen.
De två ledarna skrev också flera brev till varandra, och Trump beskrev att de två var ”förälskade”.
– Jag kommer bra överens med honom. Han vill också se mig återvända. Jag tror ärligt talat att han saknar mig, har Donald Trump sagt innan han återvaldes till president.
Men det är långt ifrån att relationerna med diktatorn blir lika vänskapliga den här gången, rapporterar TV2.
”Ingen vilja till samexistens”
Nordkorea har stärkt sin position avsevärt sedan Trump senast var president, enligt kanalen. Bland annat genom ett närmare samarbete med Ryssland, då man har börjat skicka nordkoreanska soldater till kriget i Ukraina.
Och i ett tal nyligen gav Kim Jong-un en negativ bild av förhandlingarna med USA, och möjligheterna att samarbeta.
– Vi har redan utforskat alla vägar för förhandlingar med USA, sade han, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA, uppger TV2.
– Till sist kom vi fram till att supermakten inte har en vilja till samexistens, utan en dominerande maktposition och en oföränderlig, aggressiv och fientlig politik gentemot Nordkorea, tillade han.
”Fast besluten att inte tappa ansiktet”
Den nordkoreanska diktatorn rasar också mot USA:s militära samarbete med andra länder i regionen, framför allt Sydkorea.
Det enda sättet för Nordkorea att säkra fred är att stärka sin försvarsförmåga, enligt Kim Jong-un, som inte nämnde någonting om goda relationer till Donald Trump.
Flera experter menar att relationen mellan Trump och Kim Jong-un kommer att bli annorlunda nu jämfört med hur den var under Trumps föregående presidentperiod, enligt kanalen.
– Trump kanske tycker att det räcker med kärleksbrev, men de senaste fem åren har Kim visat att han är fast besluten att inte tappa ansiktet igen, säger Hwang Ji-hwan, professor i internationella relationer vid University of Seoul, till The Wall Street Journal.
Dessutom har Donald Trump tilltänkta nya utrikesminister, Marco Rubio, en sträng syn på Nordkorea och har kallat Kim Jong-un för en ”galning”.
Det återstår alltså att se vilken linje Trump-administrationen väljer gentemot Nordkorea den här gången – och i vilken utsträckning Kim Jong-un är intresserad av att förhandla.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen