Nordkorea pekar ut Sverige – Extremdiktaturen riktar skarp kritik

2022 05 07

Världens mest sekteristiska och slutna land – extremdiktaturen Nordkorea – riktar nu kritik mot Sverige.

Det mycket isolerade landet som styrs av den brutala diktatorn Kim Jong-UN går nu till verbalt angrepp mot Sverige rapporterar den ansedda sydkoreanska tidningen Korea Herald.

Fördömer Sverige

Det är Nordkoreas utrikesdepartement som pekar ut Sverige tillsammans med Finland och utfärdar ett fördömande mot de båda nordiska grannländerna.

Och det som har retat upp den nordkoreanska regimen är enligt Korea Herald att Sverige förväntas ansöka om medlemskap i den Nordatlantiska Fördragsorganisationen, med andra ord Nato.

Ökar på militär konfrontation

Diktaturen anklagar i samma veva USA för att ligga bakom händelseutvecklingen och menar att det handlar om politiska motiv.

– I en text på dess websida uppger utrikesdepartementet att Natomedlemskap för de nordiska länderna endast kommer att öka på den militära konfrontationen med Ryssland och skaka om den militära balansen i Östersjöområdet, rapporterar den sydkoreanska tidningen.

Stramar åt nätet

Kim Jong-Un, som förvandlat Nordkorea till en slags sekteristisk regim som styrs som ett skräckvälde, menar att Ukrainafrågan ligger bakom.

– Uppgifterna ovan bevisar att USA och Väst ser Ukrainas situation som ett gyllene tillfälle att pressa det strategiska utrymmet för Ryssland genom att strama åt  nätet som omger Ryssland, framhäver Nordkorea.

Provocerar Ryssland

Nordkorea varnar för att händelseutvecklingen rörande Sverige, Finland och de andra västländerna inklusive USA kommer att leda till en mörk utveckling.

– Ofrånkomligen provoceras en starkare reaktion fram från Ryssland, betonar Nordkorea enligt Korea Herald.

Avser Sveriges känsliga tidsperiod

Korea Herald är Sydkoreas ledande engelskspråkiga tidning och tidningens skribenter bevakar utvecklingen i grannlandet Nordkorea mycket noga.

– Pyongyangs budskap kommer samtidigt som Washington sagt att man kan adressera vilka som helst bekymmer något av länderna [Sverige och Finland] kan tänkas ha rörande tidsperioden,  enligt tidningen.

Och tidsperioden avser den känsliga tid som nu skapar viss oro både i Sverige och Finland.

– Tidsperioden mellan en Natomedlemskapsansökan och ett formellt ingående i alliansen, uppger Korea Herald.

Gråter av rädsla

I enlighet med sina sedvanliga lögner och propaganda framhåller Nordkorea att omvärldens sanktioner mot Ryssland inte fungerar.

Regimen hävdar också att Europas länder är rädda för framtiden.

– Europeiska länder gråter av rädsla avseende att stoppet för rysk gas kan leda till en allvarlig ekonomisk kris.

– Verkligheten visar att käppen av sanktioner som skickats från USA och Väst mot Ryssland snarast visats sig vara en bumerang som flyger tillbaka mot deras halsmuskler, framhåller Nordkorea bombastiskt.

Personkult och extremism

Nordkorea klassades tidigare som en kommunistdiktatur men har alltmer övergått till att lämna kommunistideologin och istället blivit en slags sekteristisk extremdiktatur som byggs på en personkult kring landets ledare Kim Jong-Un.

Landet som har 26 miljoner invånare beskrivs även som en slags stalinistisk och militär diktaturstat.

Foto: M. Brändli

Text: Redaktionen


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen