Nordkorea pekar ut Sverige – Extremdiktaturen riktar skarp kritik

2022 05 07

Världens mest sekteristiska och slutna land – extremdiktaturen Nordkorea – riktar nu kritik mot Sverige.

Det mycket isolerade landet som styrs av den brutala diktatorn Kim Jong-UN går nu till verbalt angrepp mot Sverige rapporterar den ansedda sydkoreanska tidningen Korea Herald.

Fördömer Sverige

Det är Nordkoreas utrikesdepartement som pekar ut Sverige tillsammans med Finland och utfärdar ett fördömande mot de båda nordiska grannländerna.

Och det som har retat upp den nordkoreanska regimen är enligt Korea Herald att Sverige förväntas ansöka om medlemskap i den Nordatlantiska Fördragsorganisationen, med andra ord Nato.

Ökar på militär konfrontation

Diktaturen anklagar i samma veva USA för att ligga bakom händelseutvecklingen och menar att det handlar om politiska motiv.

– I en text på dess websida uppger utrikesdepartementet att Natomedlemskap för de nordiska länderna endast kommer att öka på den militära konfrontationen med Ryssland och skaka om den militära balansen i Östersjöområdet, rapporterar den sydkoreanska tidningen.

Stramar åt nätet

Kim Jong-Un, som förvandlat Nordkorea till en slags sekteristisk regim som styrs som ett skräckvälde, menar att Ukrainafrågan ligger bakom.

– Uppgifterna ovan bevisar att USA och Väst ser Ukrainas situation som ett gyllene tillfälle att pressa det strategiska utrymmet för Ryssland genom att strama åt  nätet som omger Ryssland, framhäver Nordkorea.

Provocerar Ryssland

Nordkorea varnar för att händelseutvecklingen rörande Sverige, Finland och de andra västländerna inklusive USA kommer att leda till en mörk utveckling.

– Ofrånkomligen provoceras en starkare reaktion fram från Ryssland, betonar Nordkorea enligt Korea Herald.

Avser Sveriges känsliga tidsperiod

Korea Herald är Sydkoreas ledande engelskspråkiga tidning och tidningens skribenter bevakar utvecklingen i grannlandet Nordkorea mycket noga.

– Pyongyangs budskap kommer samtidigt som Washington sagt att man kan adressera vilka som helst bekymmer något av länderna [Sverige och Finland] kan tänkas ha rörande tidsperioden,  enligt tidningen.

Och tidsperioden avser den känsliga tid som nu skapar viss oro både i Sverige och Finland.

– Tidsperioden mellan en Natomedlemskapsansökan och ett formellt ingående i alliansen, uppger Korea Herald.

Gråter av rädsla

I enlighet med sina sedvanliga lögner och propaganda framhåller Nordkorea att omvärldens sanktioner mot Ryssland inte fungerar.

Regimen hävdar också att Europas länder är rädda för framtiden.

– Europeiska länder gråter av rädsla avseende att stoppet för rysk gas kan leda till en allvarlig ekonomisk kris.

– Verkligheten visar att käppen av sanktioner som skickats från USA och Väst mot Ryssland snarast visats sig vara en bumerang som flyger tillbaka mot deras halsmuskler, framhåller Nordkorea bombastiskt.

Personkult och extremism

Nordkorea klassades tidigare som en kommunistdiktatur men har alltmer övergått till att lämna kommunistideologin och istället blivit en slags sekteristisk extremdiktatur som byggs på en personkult kring landets ledare Kim Jong-Un.

Landet som har 26 miljoner invånare beskrivs även som en slags stalinistisk och militär diktaturstat.

Foto: M. Brändli

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 16

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


Ryssar vallfärdar till Natoland

2024 04 16

Medan ryska soldater skickas till Ukraina strömmar ryska turister till Natolandet Turkiet.

Det rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Totalt reste omkring 172 000 ryssar till Turkiet under årets första kvartal. Antalet bokningar till den populära turistorten Antalya ökade med 25 procent.

Den ryska ambassadören i Turkiet, Alexei Yerkhov,  förutspår att rekordmånga ryssar kommer att bege sig till Turkiet under 2024.

– Vi förväntar oss att antalet ryska turister som åker till Turkiet kommer överstiga 6,4 miljoner i slutet av 2024, jämfört med förra årets siffra på 6,3 miljoner, säger han enligt Tass.

Siffran skulle innebära att ryssarna befäster sin ställning som Turkiets största och viktigaste turistgrupp.

– Ryssarna behåller förstaplatsen. Cirka 172 000, eller cirka 20 procent av alla utlänningar som kom till Turkiet under årets första tre månader var från Ryssland. Det finns därför all anledning att förvänta sig att det totala antalet ryska turister överstiger förra årets nivå, säger ambassadör Alexei Yerkhov.

Välkomnar ryssar

Efter Rysslands invasion av Ukraina har Turkiet valt att bibehålla sin starka relation med den ryska diktaturen.

Många Natoländer, bland annat Finland, Polen, Lettland, Litauen och Estland,  har valt att sätta stopp för ryska turister.

Men Turkiet har valt en annan väg. Landet välkomnar ryska turister, flyktingar och oligarker.

Cypern pekas ut

Norra Cypern, som kontrolleras av Turkiet, har även blivit ett populärt resmål för ryska medborgare. En anledning till det är att ryssar kan undkomma ekonomiska sanktioner på öns norra del.

– Det finansiella systemet i den turkcypriotiska utbrytardelen är inte en del av det internationella Swift. I stället är bankerna nära länkade med Turkiet. Internationella transaktioner sker med Ankara som mellanhand, framhåller Utrikespolitiska institutet (UI) i en analys.

Utbrytardelen på norra Cypern erkänns endast av Turkiet. Rika ryssar, som bosätter sig i området, utnyttjar Turkiets vägran att införa sanktioner mot Ryssland, trots att landet är en del av Nato.

– Det är goda nyheter för den som till följd av sanktioner behöver slussa vidare och investera sina ryska tillgångar någon annanstans, konstaterar Ui.

Foto: Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen