Nordkorea pekar ut Sverige – Extremdiktaturen riktar skarp kritik

2022 05 07

Världens mest sekteristiska och slutna land – extremdiktaturen Nordkorea – riktar nu kritik mot Sverige.

Det mycket isolerade landet som styrs av den brutala diktatorn Kim Jong-UN går nu till verbalt angrepp mot Sverige rapporterar den ansedda sydkoreanska tidningen Korea Herald.

Fördömer Sverige

Det är Nordkoreas utrikesdepartement som pekar ut Sverige tillsammans med Finland och utfärdar ett fördömande mot de båda nordiska grannländerna.

Och det som har retat upp den nordkoreanska regimen är enligt Korea Herald att Sverige förväntas ansöka om medlemskap i den Nordatlantiska Fördragsorganisationen, med andra ord Nato.

Ökar på militär konfrontation

Diktaturen anklagar i samma veva USA för att ligga bakom händelseutvecklingen och menar att det handlar om politiska motiv.

– I en text på dess websida uppger utrikesdepartementet att Natomedlemskap för de nordiska länderna endast kommer att öka på den militära konfrontationen med Ryssland och skaka om den militära balansen i Östersjöområdet, rapporterar den sydkoreanska tidningen.

Stramar åt nätet

Kim Jong-Un, som förvandlat Nordkorea till en slags sekteristisk regim som styrs som ett skräckvälde, menar att Ukrainafrågan ligger bakom.

– Uppgifterna ovan bevisar att USA och Väst ser Ukrainas situation som ett gyllene tillfälle att pressa det strategiska utrymmet för Ryssland genom att strama åt  nätet som omger Ryssland, framhäver Nordkorea.

Provocerar Ryssland

Nordkorea varnar för att händelseutvecklingen rörande Sverige, Finland och de andra västländerna inklusive USA kommer att leda till en mörk utveckling.

– Ofrånkomligen provoceras en starkare reaktion fram från Ryssland, betonar Nordkorea enligt Korea Herald.

Avser Sveriges känsliga tidsperiod

Korea Herald är Sydkoreas ledande engelskspråkiga tidning och tidningens skribenter bevakar utvecklingen i grannlandet Nordkorea mycket noga.

– Pyongyangs budskap kommer samtidigt som Washington sagt att man kan adressera vilka som helst bekymmer något av länderna [Sverige och Finland] kan tänkas ha rörande tidsperioden,  enligt tidningen.

Och tidsperioden avser den känsliga tid som nu skapar viss oro både i Sverige och Finland.

– Tidsperioden mellan en Natomedlemskapsansökan och ett formellt ingående i alliansen, uppger Korea Herald.

Gråter av rädsla

I enlighet med sina sedvanliga lögner och propaganda framhåller Nordkorea att omvärldens sanktioner mot Ryssland inte fungerar.

Regimen hävdar också att Europas länder är rädda för framtiden.

– Europeiska länder gråter av rädsla avseende att stoppet för rysk gas kan leda till en allvarlig ekonomisk kris.

– Verkligheten visar att käppen av sanktioner som skickats från USA och Väst mot Ryssland snarast visats sig vara en bumerang som flyger tillbaka mot deras halsmuskler, framhåller Nordkorea bombastiskt.

Personkult och extremism

Nordkorea klassades tidigare som en kommunistdiktatur men har alltmer övergått till att lämna kommunistideologin och istället blivit en slags sekteristisk extremdiktatur som byggs på en personkult kring landets ledare Kim Jong-Un.

Landet som har 26 miljoner invånare beskrivs även som en slags stalinistisk och militär diktaturstat.

Foto: M. Brändli

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen