NORDEN: Flygplats bombhotad

2022 12 06

Sent på måndagskvällen tillkallades polis till Köpenhamns flygplats.

Polisen tömde sent igår kväll ett flygplan från Warsawa på passagerare efter ett bombhot på Köpenhamns flygplats Kastrup, uppger Ekstra Bladet.

– Vi är närvarande på Köpenhamns flygplats i samband med ett hot mot ett plan. Planet har tömts på passagerare och vi har hittills inte hittat något misstänkt, rapporterar den danska Köpenhamnspolisen på Twitter.

Skickade nödsignal

Vid 22.30-tiden igår kväll fanns det relativt lite information om vad som hade hänt.

– Vi håller på att utreda något misstänkt. Mer kan jag inte säga i nuläget, informerade då vaktchefen vid Köpenhamnspolisen Esben Godiksen.

Planet från Warsawa ska ha skickat en nödsignal klockan 21:33 när det befann sig sydost om Bornholm på väg från Warszawa till Köpenhamn.

Tre brandbilar ska ha kört ifrån flygplatsen vid 13.15-tiden igår kväll där planet stod parkerat.

Flera boende i området ska också ha hört stridsflyg i luften, men det ska inte ha gått att nå Försvarsmakten på måndagskvällen, uppger Ekstra Bladet.

Flygplats i Norge fick evakueras

Det var bara häromdagen som flygplatsen i norska Stavanger fick evakuera samtliga människor som befann sig på platsen.

– Stavanger flygplats Sola har evakuerats, bekräftade då verksamhetsledare Nikolai Austrheim i Sydvästra polisdistriktet för Stavanger Aftenblad.

Flera passagerare som befann sig på flygplatsen ska ha hört av sig till medierna för att informera om att de var tvungna att lämna flygplatsen.

I mitten av förra månaden tvingades samma flygplats, tillsammans med en flygplats i Haugesund, stänga på grund av att drönare observerats i närheten.

– Vi stänger omedelbart luftrummet som en säkerhetsåtgärd, tills polis och flygledare tillsammans bedömer att läget är under kontroll. Polisen är nu ute och letar efter drönaren och drönaroperatören, sa då Avinors presstalesperson, Harald Kvam, till norska VG vid tillfället.

Då kunde luftrummet öppnas samma kväll.

Tidigare bombhotad flygplats

Det är inte första gången som Kastrups flygplats utsätts för bombhot.

I augusti skämtade en svensk landslagstränare om att han hade en bomb i sin väska, något som ledde till att hela flygplatsen fick evakueras och utrymmas innan mannen senare greps av dansk polis.

En av terminalerna fick då spärras av i väntan på en undersökning av väskan.

– När någon säger ordet bomb i en flygplats måste vi utgå från att det är en bomb, sa Godiksen till danska TV2.

Den danska polisen twittrade också vid den händelsen.

– Terminal 2 är öppen igen. Den misstänkta väskan visade sig vara ofarlig. Det sades tydligen på skämt att det låg en bomb i väskan.

Foto: Chuttersnap

Text: Redaktionen