NORDEA: Många hushåll på väg att begå stort misstag
2023 11 28
Förra veckan meddelade Riksbanken att styrräntan ligger kvar på fyra procent.
Sveriges storbanker är, till skillnad från riksbankschefen Erik Thedéen, överens om att vi sannolikt har nått räntetoppen.
Men det innebär inte att räntorna sänks i närtid, varnar Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
– Riksbankens räntebana indikerar att det dröjer till 2025 innan styrräntan sänks, medan vår bedömning är att det sker efter sommaren 2024, framhåller hon i bankens boränteprognos.
– Vid slutet av 2025 förväntas styrräntan enligt Nordeas prognos ligga på 2,50 procent, vilket är klart högre än före räntehöjningarna inleddes. Det bör hushåll ta höjd för.
Måste se upp
Annika Winsth flaggar för att bolånetagare som idag har en ekonomi som tål den nuvarande tremånadersräntan därmed kan ligga kvar med en sådan löptid på lånet.
Däremot måste skuldsatta hushåll med små marginaler se upp.
Och de är många till antalet, enligt Statistiska centralbyrån (SCB), då svenska folket har bland de högsta skulderna i hela Europa.
– Räntor till bundna löptider ligger lägre idag, men dessa räntor lär falla framöver och risken med att binda idag är att hushållet binder in sig till för hög nivå särskilt på de längsta löptiderna, uttrycker Annika Winsth.
Riskerar att begå misstag
För skuldsatta hushåll som lever på marginalen menar chefsekonomen att det kan vara fortsatt attraktivt att binda delar av lånen på två år.
Detta trots att stora delar av svenskarna under hösten tenderat att välja rörlig ränta.
– Att vänta ytterligare några månader i hopp om att tvåårsräntan kommer ner ytterligare kan vara klokt, menar Annika Winsth och pekar på att dagens ränta på två år kan ligga lägre än den rörliga varianten under prognosperioden fram till december 2025.
Väljer ofta rörlig ränta
Och Sveriges hushåll är mycket benägna att välja rörlig ränta, inte minst ur ett europeiskt perspektiv.
89 procent av SBAB:s kunder valde under hösten det alternativet.
Men den kommer med stor risk, betonar Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.
– Den höga skuldsättningen gör hushållen sårbara vid ränteuppgångar, som vi sett det senaste året, säger han i ett pressmeddelande.
Nordeas chefsekonom understryker att det ekonomiska läget är svårbedömt.
– En sämre utveckling kan innebära att räntor faller snabbare och mer, medan ett bättre ekonomiskt läge talar för att räntorna ligger kvar på nuvarande nivåer längre.
Foto: Nordea
Text: Redaktionen