NORDEA: Hela Sverige kommer förändras – ”remarkabelt”
2024 09 24
Hela Sverige är på väg mot en för många efterlängtad förändring.
De senaste åren har rubrikerna handlat om höjda räntor, hög inflation och följaktligen höga levnadskostnader för svenska folket.
Det har dessutom varit stora klyftor mellan olika delar av Sverige.
Men skillnaderna är nu på väg att minska.
En landsöverskridande ekonomisk förändring till det bättre är nu att vänta, konstaterar storbanken Nordea i ett uttalande på tisdagen.
"Remarkabelt"
Nordea pekar ut den ekonomiska utvecklingen i storstäderna, som tidigare legat klart efter Norrlandsregionerna, och menar att Riksbankens räntesänkningar är en avgörande faktor.
– Mönstret efter pandemin består och det går bäst i de norra delarna av landet samtidigt som Sydsverige har gjort en remarkabel upphämtning på arbetsmarknaden, säger Susanne Spector, Nordeas chef för makroekonomisk analys, i en kommentar.
Jämnar ut sig
Enligt Nordea har norra Sverige en särskilt stark betydelse för svensk ekonomi och står för “en alt större del av efterfrågan på arbetskraft”. Under 2024 har de tre nordligaste regionernas BNP-bidrag dessutom varit större än någon enskild storstadsregion.
Storbanken understryker också att svensk export går mycket starkt samtidigt som den inhemska efterfrågan är relativt svag. Men den senare kommer att förbättras nästa år och göra avtryck i storstadsregionerna.
– Stockholm och Västsverige växer snabbast nästa år, men trots det är dessa två regioner de enda som inte når tillbaka till sina tidigare tillväxttrender under prognosperioden. Samtidigt är det positivt för Sverige att fler delar av landet bidrar allt mer till BNP-utvecklingen, säger Susanne Spector.
Kämpigt i Småland
Kämpigast är det dock för Smålandsregionen, trots en stark utveckling för exporten.
Bostadsbyggandet har inte hunnit med befolkningsökningen och viktiga branscher som möbel- och fordonsindustrin har kämpat i motvind.
Nordea uppmärksammar också en nedväxling i befolkningstillväxt och utmaningarna som följer. Bland annat pekar man på Västerbottens län som är det enda där befolkningen växer snabbare än tidigare.
– Den lägre befolkningstillväxten innebär minskat behov av förskolor och skolor, dämpad byggtakt och att det blir tuffare att genomföra stora investeringar i kommuner där befolkningen minskar, säger Susanne Spector.
Foto: Nordea
Text: Redaktionen