Nordea förbluffade – vänder sig direkt till regeringen

2023 09 13

Riksbanken har för mycket makt och sätter käppar i hjulet för regeringen.

Det anser Annika Winsth, chefsekonom för storbanken Nordea.

Uttalandet kommer i samband med att flera experter argumenterat för att Sverige behöver rusta för tillväxt i framtiden och lyfta konkurrenskraften på den internationella marknaden, rapporterar Dagens industri.

Vill se omvända roller

Nordeas chefsekonom anser att det måste inledas samtal om hur det ekonomiska ramverket egentligen ser ut.

Hon menar att centralbankerna har orimligt mycket makt – åtminstone i förhållande till folkvalda politiker.

– Det ska inte vara så att centralbanken för en politik som regeringen rättar sig efter. Centralbanken ska skapa stabilitet och hantera de svängningar som uppstår till följd av den politik som regeringen står för, säger Annika Winsth till Di.

Vänder sig till regeringen

Men trots att det är Riksbanken och dess åtgärder mot inflationen som styr finanspolitiken kräver storbanken mer från regeringen.

Enligt Annika Winsth är finansminister Elisabeth Svantesson (M) alldeles för återhållsam med den försiktiga linje man valt – särskilt när det gäller satsningar som chefsekonomen menar skulle kunna stärka ekonomin.

– Jag tycker det är förvånande att finansministern och regeringen lägger så stort fokus på inflationen. Visst, den är bekymmersam, men det finns mycket man kan göra utan att det påverkar inflationen nämnvärt, säger hon.

"Främsta prioriteten"

Att inflationen hämmar Sveriges ekonomi var ingenting som närings- och energiminister Ebba Busch (KD) stack under stol med när nya budgetförändringar presenterades förra veckan.

– Inflationen innebär ett tufft läge för många hushåll. Regeringens främsta prioritet är att bekämpa inflationen. Vi behöver säkra välfärden och stötta hushållen, sade ministern på den pressträff som bekräftade en sänkning av skatten på drivmedel efter årsskiftet.

Går emot andra storbanker

Nordea uppmärksammades stort förra veckan när man presenterade sin prognos för när Riksbanken lär sänka styrräntan igen.

Beskedet stack ut då storbanken pekade ut hösten 2024 som tidpunkten för nästa räntesänkning – betydligt senare än både SBAB:s och Swedbanks prognoser.

– Under sommaren blev det tydligt att räntesänkningar har skjutits på framtiden. Skuldsatta hushåll och företag behöver ta höjd för högre räntor under en längre tid, sade Annika Winsth förra onsdagen i ett pressutskick.

LÄS MER: Nordea går tvärsemot SBAB och Swedbank

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Matkedja inleder stor prissänkning – gäller hela Sverige

2025 04 26

Från och med idag sänker en av Sveriges stora matbutiker sina priser.

Så sent som för ett halvår sedan pekades City Gross ut som Sveriges dyraste livsmedelskedja.

Enligt en granskning från oberoende Matpriskollen hade butiken då landets dyraste matkasse för ett sammanboende par med två barn i fyra av sex regioner.

Nu lovar City Gross kraftigt sänkta priser från och med idag.

– Vi vill göra det enklare för våra kunder att få ihop vardagen, utan att tumma på kvaliteten. Därför sänker vi priserna på de varor som våra kunder handlar mest av – från färskvaror till basvaror i skafferiet, säger Patrick Grabenbauer, vd för City Gross, i ett uttalande på fredagen.

Gäller hela landet

Sänkningen gäller i alla butiker i hela Sverige.

Enligt City Gross har kedjan landat i beslutet till följd av “en omfattande prisöversyn”.

Färsk frukt, grönsaker, svenskt kött, ägg och kvarg nämns som några kategorier av produkter som nu får nytt och lägre ordinariepris.

Det ingen tillfällig kampanj, det är en långsiktig satsning på att våra kunder ska känna sig trygga med att de alltid kan handla prisvärt hos oss, säger Patrick Grabenbauer.

Hundratals kampanjer

City Gross framhåller att initiativet är “ett led i kedjans breda satsning” på att göra vardagsmat mer prisvärd.

Butikskedjan utlovar även “100-tals kampanjer varje vecka” utöver den aviserade prissänkningen.

– Genom att ta ett helhetsgrepp om matpriserna visar kedjan att det går att kombinera kvalitet och prisvärdhet, framhåller City Gross.

LÄS MER: Amerikanska jättekedjan bojkottas – “Chock”

Kritiserat förvärv

City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader. Kedjan uppmärksammades stort förra året när den köptes upp av Axfood, som sedan tidigare äger bland annat Willys och Hemköp.

Köpet kritiserades då från politiskt håll, bland annat av förre finansministern Mikael Damberg, numera ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.

Det är väl ingen som tror att minskad konkurrens i matsektorn kommer att leda till lägre priser. Redan idag har vi problem med konkurrensen, sade Damberg till Aftonbladet i somras.

Affären granskades av Konkurrensverket som sade ja till uppköpet.

– Enligt vår utredning kommer förvärvet inte att innebära någon större förändring av marknadens funktionssätt, säger enhetschef Maria Ulfvensjö Baltatzis i en kommentar från myndigheten.

LÄS MER: City Gross näst sist – matjätten har Sveriges "sämsta" kundklubb

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Smitta sprids på Finlandsfärjor

2025 04 26

Ett flertal personer har insjuknat på flera olika Finlandsfärjor.

Flera personer har drabbats av sjukdom på Finlandsfärjor den senaste tiden.

Både passagerare och personal uppges ha drabbats.

Smittan har spridits på fartyg från såväl Viking Line som Tallink Silja.

Flera har insjuknat

Passagerare har drabbats dels på Viking Lines fartyg Viking Grace, rapporterar Svenska Yle.

Dels har passagerare på Tallink Siljas fartyg Baltic Princess drabbats.

Passagerarna har insjuknat i magsjuka, enligt kanalen, och även personal som jobbar på båtarna har blivit sjuka.

Viking Line bekräftar att det har förekommit fall av magsjuka på Viking Grace den senaste tiden. Fartyget kör mellan Åbo och Stockholm.

– En grupp har tagit kontakt med oss och så vet jag att det varit några enstaka andra fall också, säger Johanna Boijer–Svahnström, informationsdirektör på Viking Line, till kanalen.

Men Viking Grace är alltså inte den enda Finlandsfärjan som har drabbats av magsjukesmitta.

Vidtar åtgärder

Även på fartyget Baltic Princess, som tillhör Tallink Silja och trafikerar rutten Åbo-Åland-Stockholm, har vissa passagerare drabbats av magsjuka.

– Vi har fått rapport om fem magsjukefall bland kunderna, lite fler i besättningen. Sammanlagt är det färre än 20 som insjuknat, säger Marika Nöjd, kommunikationschef vid Tallink Silja, till kanalen.

Problemen med att magsjuka sprider sig har noterats under de senaste två veckorna.

Nu vidtar man åtgärder på de drabbade fartygen, eftersom magsjuka kan sprida sig snabbt. Exempelvis kommer man att vara extra noggrann med hygienen samt rengöra handtag oftare. Även i samband med matserveringen vidtas försiktighetsåtgärder.

Myndigheter har också informerats.

Passagerare uppmanas nu att vara extra noggranna med handhygienen.

Rapporterna om magsjukeutbrott på Finlandsfärjorna kommer för övrigt en dryg månad efter att över 90 personer insjuknat i magsjuka i Finlands riksdag.

Foto: JIP, Wikipedia

Text: Redaktionen