Nobbar kunder över 60 år – svensk bank i blåsväder

2025 03 05

En av utmanarna till Sveriges storbanker har hamnat i blåsväder.

Efter att räntan höjdes gång efter annan under 2022 och 2023 började säkerligen en hel del bolånekunder snegla på alternativ till de klassiska storbankerna.

Flera vände troligen blicken mot uppstickaren Skandiabanken, ett kundägt bolag som börjat ta upp kampen med Swedbank, SEB, Handelsbanken, Nordea och SBAB om kunderna.

Men nu har utmanaren blivit föremål för kritik.

Skälet är att banken visar sig ha en särskild gräns för personer över 60 år. Från den åldern kan en kund bli nekad ett lånelöfte – enbart på grund av just åldern.

Det hävdar Svenska Dagbladet.

Inkomsten sänks med 40 procent

Tidningen har tagit del av ett fall med en 62-åring som ansökte om bolånelöfte i flera banker, och fick ja. 

Från Skandiabanken, där mannen tidigare varit kund, blev det dock nej.

När han frågade bankens kundtjänst om anledningen blev svaret att kreditsystemet enbart räknar 60 procent av den angivna inkomsten från det att kunden fyllt 60 – vilket innebar ett underskott i kalkylen.

Med andra ord får en 60-plussare som söker bolån hos Skandiabanken automatiskt sin inkomst sänkt med 40 procent i samband med en första förfrågan.

Bankerna: finns inga fasta gränser

Åldersfaktorn gäller dock inte nödvändigtvis enbart Skandiabanken. SBAB gör exempelvis schablonberäkningar kopplat till ålder för den som ansöker om lånelöfte digitalt.

Det innebär att banken, när kunden närmar sig eller har passerat 60 år, kan räkna utifrån din pension istället för inkomsten vid tillfället för kreditprövningen.

Men när den oberoende stiftelsen Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå ställt frågan till bankerna när det sker har konkreta svar uteblivit.

När vi har frågat några hur de gör har de svarat att det inte finns några fasta åldersgränser, sade Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå, till tidningen Kollega för två år sedan.

Svarar: "Beklagar formuleringen"

Enligt Skandiabanken är ålder officiellt ingen faktor som avgör om ett bolån godkänns eller inte. 

– Vi gör alltid en individuell kreditbedömning och där tar vi aldrig hänsyn till ålder, säger Jonatan Ohlin, talesperson för Skandias presstjänst, till SvD.

Han menar att den utpekade åldersgränsen handlar om en initial kreditbedömning för att preliminärt bedöma kundens återbetalningsförmåga – inte den formella kreditbedömningen som i slutändan ger ja eller nej till bolån.

– Med den formuleringen som kunden har fått i kontakten med oss, så får man intrycket av att det här har någonting med ålder att göra och det är en formulering som jag verkligen beklagar.

Arkivfoto: B. Macdonald

Text: Redaktionen


Matjätte i botten – har “sämsta” kundklubben av alla

2025 04 22

“Lidl Plus” är den bästa kundklubben bland landets matkedjor och detaljhandeln i stort.

Det visar en ny konsumentundersökning från Nordic Bench, som listat Sveriges bästa kundklubbar under sju års tid.

Även Willys Plus ligger högt upp och placerar sig på en andraplats, som tidigare hölls av Ica Stammis som nu sjunker till fjärde plats, rapporterar Dagligvarunytt.

Jätte i botten

Sist på listan, på plats 17 av 17 av alla undersökta företag inom detaljhandeln, hamnar dock Klubb Hemköp. Förra året låg matjätten på 13:e plats, vilket även det var sämst av alla matjättar.

Siffrorna kommer mindre än ett år efter att Svenskt Kvalitetsindex, SKI, i juli förra året pekade ut just Hemköp som den matjätte med lägst kundnöjdhet, bakom Lidl, Willys, ICA, City Gross och Coop. Hemköp hade även lägre kundnöjdhet än branschen i snitt.

När SKI släppte sina nya siffror tidigare i april hade Hemköp dock höjt sig och gått förbi både Coop och Willys.

"Skapar irritation"

Men Hemköps kundklubb, med drygt två miljoner medlemmar, hamnar ändå sist på listan.

Och övriga butiker och matkedjor kan lära av Lidl, menar Jan Borg, vd på Nordic Bench.

– Jag har en känsla av att de är bättre på att se vad kunderna handlar. Många av de andra kommer med veckans erbjudanden om exempelvis Coca-Cola, även om kunden inte dricker det, vilket bara skapar irritation, säger han till Dagligvarunytt.

"Slår tillbaka"

I undersökningen har kunderna bland annat betygsatt företagens förmåner, bonussystem, personliga erbjudanden och om konsumenterna behandlas schyst.

Att Ica backar i mätningen bedöms vara kopplat till den negativa publicitet matjätten fick i samband med bojkotten tidigare i våras.

– Ica gör stora pengar samtidigt som medlemmarna knappt får räkenskapen att gå ihop. Nu slår det tillbaka, det handlar om konsumentmakt, säger Jan Borg.

"Strävar efter fler medlemmar"

Klubb Hemköp lanserades i oktober 2020 och har över två miljoner medlemmar. Syftet är att belöna kunderna för sina hemköp. Enligt Axfood premieras hållbara handlingar särskilt mycket.

– Vi fortsätter arbetet med att förbättra Klubb Hemköp och strävar så klart efter att bli ännu fler medlemmar, sade Joel Bergman, CRM-chef på Hemköpskedjan, i ett uttalande 2024.

Listan: bästa och sämsta kundklubbarna hos matjättarna

Inom parentes anges matkedjans placering på hela topplistan över samtliga 17 företag i undersökningen.

  1. Lidl Plus (1)
  2. Willys Plus (2)
  3. Ica Stammis (4)
  4. Coop Medlem (6)
  5. Priokund City Gross (16)
  6. Hemköp (17)

Se den kompletta listan hos Dagligvarunytt.

Foto: Gemma

Text: Redaktionen


Regeringen går fram med nytt förbud: “Helt i strid med svenska värderingar”

2025 04 22

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna är överens.

Nu ska flera omtalade övergrepp kriminaliseras genom en ny lag.

Det meddelar de fyra Tidöpartierna på tisdagen.

Bland annat ska det uttryckligen bli olagligt med så kallade oskuldskontroller. 

– Den här sortens övergrepp förekommer i Sverige, men det händer också att flickor och kvinnor som bor i Sverige genomgår oskuldskontroller och oskuldsingrepp i utlandet, framhåller justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med representanter från L, SD och KD.

Enligt Tidöpartierna finns det sannolikt dessutom ett stort mörkertal. 

– Det handlar om djupt integritetskränkande kontroller av flickors och kvinnors sexualitet, ofta under hård press från omgivningen. Det här står helt i strid med de grundläggande värderingar som vi har i Sverige, understryker politikerna.

Ska kunna dömas även vid samtycke

Förutom oskuldskontroller ska även det som kallas för oskuldsintyg och oskuldsingrepp omfattas av de nya lagarna.

Genom att kriminalisera sådana här grova övergrepp stärker vi på ett mycket konkret sätt skyddet för den personliga integriteten för de flickor och kvinnor som lever i en hederskontext, skriver Gunnar Strömmer.

Enligt förslaget ska den som utför en oskuldskontroll eller ett oskuldsingrepp kunna dömas till fängelse i högst ett år. Böter eller fängelse i högst sex månader ska gälla för den som utfärdar ett oskuldsintyg.

En person ska kunna dömas för brottet även om det finns samtycke från flickan eller kvinnan.

Utretts i flera år

Frågan om oskuldskontroller har varit på tapeten i flera år.

Redan 2021 påkallade den dåvarande S-regeringen problemet. Ett drygt år senare tillsatte den nuvarande regeringen en statlig utredning om att göra oskuldskontroller och oskuldsintyg olagligt.

– Den här typen av kontroller av flickors och kvinnors sexualitet är oaccept­abla. Det är därför angeläget att kunna ingripa mot personer som utför oskulds­kontroller, oskulds­intyg och oskulds­operationer, sade Gunnar Strömmer när utredningen tillsattes.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 december 2025.

LÄS MER:

Kräver ökat stöd – för ekonomiskt utsatta: “Inte bara för mat”

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen