Netflix tittarsuccé kan få ny säsong – “Ett mästerverk”

2025 04 10

Netflix-succén ”Adolescence” kan få en ny säsong.

Den brittiska monstersuccén har tagit världen med storm.

Miniserien har hyllats av kritiker och beskrivs av Forbes som ett “mästerverk”.

Nu kommer uppgifter om att en ny säsong kan vara aktuell, rapporterar Deadline.

Kan bli ny säsong

Brad Pitts produktionsbolag Plan B Entertainment är i tidiga samtal om att göra vad som kan bli en andra säsong av Adolescence efter seriens framgång på Netflix.

I en första intervju sedan Adolescence gjorde premiär hos streamingjätten berättar Plan B:s ordförande Dede Gardner och Jeremy Kleiner för Deadline att de talar med regissören Philip Barantini om ”nästa upplaga” av serien.

Finns planer

Gardner menar att de funderar på hur de kan ”vidga perspektivet, vara trogna dess DNA och inte bli repetitiva”, men hon vill inte avslöja för mycket om planerna.

Kleiner tillägger att de hoppas att de som står bakom Adolescence kan arbeta tillsammans igen på projektet. 

Warp Films och Matriarch Productions var samproducenter.

Har hyllats enormt

Miniserien har hyllats enormt runt om i världen.

Så här skriver exempelvis Forbes recensent:

– Ett tekniskt mästerverk. Slutresultatet är så otroligt att det är ett måste för alla fans av kriminaldraman, eller egentligen alla fans av film, eftersom det här är något jag aldrig har sett i den här utsträckningen tidigare.

– Alla inblandade bör applåderas och jag kan inte vänta med att se vad Graham och Barantini gör härnäst.

Det är Adolescence

Så här beskriver Netflix seriens handling:

– När en 13-åring anklagas för mordet på sin klasskamrat frågar sig alla – familjen, psykologen och polisen – vad som egentligen hände.

Forbes recensent menar att “serien är svår att titta på, inte på grund av konceptet eller produktionen, utan på grund av ämnet.

– Som far till en ung son är det här ”varje förälders värsta mardröm”, och de känslomässiga stadier som den här familjen går igenom är inget annat än fullständigt brutala. 

Foto: Boliviainteligente

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen