Negativ utveckling angående hundar i Sverige

2023 02 26

Ny forskning visar en negativ trend gällande hundangrepp.

Enligt forskning från Linnéuniversitetet blir det allt vanligare att människor dödas av hundar i Sverige.

Trots att det är en ovanlig företeelse så ökar antalet dödsfall efter hundattacker.

Mellan 1997 och 2021 avled tretton personer efter att ha blivit bitna eller angripna av en hund varav nio av dödsfallen inträffade under perioden 2015–2021, rapporterar SVT.

– Förändring i människans sätt att hålla och interagera med hundar samt en hög­re andel så kallade högriskraser i hundpopulationen kan vara en förklaring till att antalet hundrelaterade dödsfall har ökat, framhåller forskarna vid Linnéuniversitetet.

“Behöver förbereda sig”

Även i Europa syns en negativ trend när det kommer till hundrelaterade dödsfall.

Under pandemin och i samband med Rysslands anfallskrig i Ukraina har antalet smuggelhundar ökat, vilket också ökar risken för smitta av vissa infektionssjukdomar.

Fler antal hundbett innebär enligt forskningen även en utmaning för vården, som uppmanas ta höjd för utvecklingen.

– Hälso- och sjukvården behöver förbereda sig för dessa utmaningar, menar forskarna Sirkku Sarenbo och Helena Striwing i Läkartidningen.

Strikt ansvar

Om du eller din hund blivit biten en annans hund kan du ha rätt till ersättning i form av bland annat veterinärvård eller rehabilitering.

Oavsett om hunden är kopplad eller inte har den utsatte rätt till skadestånd.

– Som hundägare har man ett strikt ansvar för de skador ens hund orsakar, framhåller Svenska Kennelklubben.

Medvetenhet kan behövas

Svenska Kennelklubben menar att det generellt sett inte finns några farliga hundraser, men att det finns raser med egenskaper man bör vara medveten om.

–  I fel händer och med fel hantering kan en hund bita. Genom selektiv avel och olämpliga hundägare kan de flesta hundar bli mer eller mindre farliga för sin omgivning, menar SKK.

Samarbetar med polisen

Svenska Kennelklubben samarbetar med såväl polisen som olika myndigheter och organisationer för att informera och arbeta förebyggande.

Bland annat arrangeras utbildning för hundköpare och hundägare för att se till att hundägaren vet om sitt ansvar.

Foto: L. Carnelos

Text: Redaktionen


JUST NU: Förvaltare varnar för 90-procentigt ras – ”Historiens största bubbla”

2025 07 13

En förvaltare varnar för ”historiens största bubbla”.

Svenska småsparare varnas för en enorm aktiebubbla.

Den svenske hedgefondförvaltaren Per Lekander varnar för att ett av världens mest kända företag går mot ett 90-procentigt ras.

”Historiens största bubbla”

Lekander, som är förvaltare i den egna firmen Clean Energy Transition, tror att Elon Musks elbiltillverkare Tesla står inför ett gigantiskt ras, rapporterar DI.

Att det går tungt för Tesla är ingen hemlighet, men enligt Lekander är det värre än så.

Det handlar om en aktiebubbla av historiska mått, menar han.

– Det här är den största aktiebubblan just nu. Tesla är antagligen världshistoriens största aktiebubbla, säger han till tidningen.

Förutspår 90-procentigt ras

Per Lekander förutspår ett enormt ras för Teslas aktie.

Han menar att företaget har tjänat mycket på subventioner, bland annat i form av utsläppsrätter och skatteavdrag för elbilar, vilket man emellertid inte kommer kunna göra med Trumps nya budget.

Tesla har också en rad andra problem, och aktien är extremt övervärderad, menar han. Tesla är inte värt de 982 miljarder dollar som är företagets börsvärde idag, utan snarare runt 100 miljarder dollar, menar Lekander, som tror att Teslaaktien kommer att rasa kraftigt och att företaget riskerar konkurs.

Han varnar därför småsparare.

– Om aktien gick ned 90 procent skulle den fortfarande vara övervärderad, säger Per Lekander till tidningen.

Bråkat med Trump

Tesla har haft enorma problem den senaste tiden. Försäljningen har rasat, och i och med Elon Musks politiska engagemang har företaget även utsatts för protester.

På senare tid har Elon Musk dessutom gjort sig ovän med president Donald Trump, vilket inte heller lär gynna Teslas affärer.

Elon Musk fortsätter dock otröttligt med sina projekt. Nyligen har han bland annat meddelat att han startar ett politiskt parti, The America Party.

Musk äger också den sociala medieplattformen X, och nyligen meddelade han att företaget lanserar ett ”skrämmande” projekt, vilket Ekonomibladet har rapporterat om.

Det handlar om X nya AI-chatbot Grok 4, som enligt Elon Musk är ”den smartaste AI:n i världen” och ”smartare än alla doktorander inom alla discipliner samtidigt”.

Foto: iXimus

Text: Redaktionen


JUST NU: Världskänt rockband tvingar USA:s regering att agera

2025 07 13

Heavy metal-bandet Metallica tvingar USA:s regering att vidta en åtgärd.

Metallica är världens kanske mest kända heavy metal-band.

Nu agerar bandet mot USA:s försvarsminister Pete Hegseth och Pentagon – och tvingar dem att omedelbart agera.

Säger nej – får inte användas

Låten ”Enter Sandman” är en av Metallicas absolut mest kända och populära låtar.

Men den får inte användas i vilket sammanhang som helst, vilket USA:s försvarsminister Pete Hegseth nu har fått klart för sig, rapporterar Rolling Stone Magazine.

Pentagon har använt Metallicas populära låt i en video med Pete Hegseth där man framhåller hur Trumpadministrationen kommer se till att militären ökar sin användning av drönare.

Det hade man emellertid inte tillstånd till, enligt en representant för Metallica.

Nu har Pentagon tvingats att agera omedelbart genom att ta bort videon. Man har sedan lagt upp den igen, fast utan musik.

Handlar om drönare

Kravet på att videon skulle raderas på grund av brott mot upphovsrätten framfördes av den sociala medieplattformen X, uppger Pentagon, men en representant för Metallica bekräftar alltså att kravet kommer från bandet.

I videon, som alltså togs bort och sedan lades upp igen utan musik, säger Pete Hegseth att USA kommer att tillverka fler drönare.

– I juni utfärdade president Trump en exekutiv order som satte fart på den amerikanska drönardominansen för att stärka vår drönarindustri och beväpna våra krigare, för det är vad vi handlar om, säger Pete Hegseth i videon, enligt tidningen.

Många artister säger nej

Men Metallica tillät alltså inte att ”Enter Sandman” används till det pompösa budskapet.

Och det är långt ifrån första gången som det uppstår kontrovers kring användning av musik i politiska sammanhang.

En lång rad musikartister har genom åren hindrat Donald Trump från att använda deras musik i olika sammanhang.

Bland dessa finns Céline Dion, Beyoncé, Isaac Hayes och rocklegenden Neil Young.

Foto: Nainoa Shizuru

Text: Redaktionen