Nederländerna: Ungern bör lämna EU – eller backa från anti-HBTQ-lagen

2021 06 25

– Ungern har inget att göra i EU längre, säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Nederländernas ledare som representerar högerpartiet VVD klargjorde vid det pågående EU-toppmötet i Bryssel att han inte kunde tvinga bort Ungern från EU på egen hand utan det måste göras steg för steg, rapporterar BBC News. Ruttes förstahandsalternativ är dock inte att utesluta Ungern ur EU.

– Det långsiktiga målet är att få Ungern att backa, säger han till BBC.

Ungerns premiärminister som leder Ungerns nationalkonservativa parti Fidesz, Viktor Orban, framhöll att han blivit missförstådd – men backade inte i sakfrågan.

– Det är inte mot homosexualitet. Det handlar om barnens och föräldrarnas rättigheter, sa Orban vid det pågående EU-mötet i Bryssel.

Sexundervisning påverkas

Orban får mycket hård kritik från en rad EU-ledare efter landets nya anti-HBTQ-lagar som diskriminerar HBTQ-personer och förbjuder skildringar av homosexuella för personer under 18 år. Det innebär bland annat att TV-serier som Vänner stoppas från att visas på TV före klockan 22 och TV-serien Modern Family förbjuds helt, enligt ungerska storkanalen RTL Klub. Det påverkar även utbildningar i skolan, marknadsföring och reklam för att inte nämna hälsa och psykiskt lidande för landets HBTQ-befolkning. Vidare kommer endast personer som godkänts särskilt av regeringen att få undervisa i sex och samlevnad i landets skolor, enligt BBC.

Flera EU-ledare reagerar starkt.

◾Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel som själv är homosexuell betonade att Orban har fel och att han inte vaknade upp en morgon och hade blivit homosexuell för att han hade sett något på TV kvällen innan.

◾Belgiens premiärminister Alexander De Croo bar en regnbågsbild på kavajen och sa att det nu gått för långt.

– Det börjar med HBTQ-diskriminering och slutar med att man tystar personer som man inte håller med, säger han.

◾Frankrikes president Emmanuel Macron sa att lagen inte går ihop med EU:s värderingar.

◾Sverige hör till de länder som protesterat länge mot Ungern och S-MP-regeringen protesterar även denna gång.

Att sammankoppla sexuell läggning med pedofili, det är så groteskt att man undrar var de har fått de här idéerna ifrån. Det här är ju ett tydligt exempel på hur man absolut inte får göra, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) som menar att Ungern bryter mot EU:s grundläggande rättigheter..

◾Tysklands kansler Angela Merkel har redan fördömt lagen.

◾EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppger att åtgärder ska vidtas mot Ungern.

Polen gav dock sitt stöd till Ungern.

Foto: Minister-president, Mark Rutte, FB

[yop_poll id="268"]