Nattsömnen hotad för en miljon svenskar

2024 04 26

En av tio svenskar, drygt en miljon människor, får nattsömnen förstörd.

Det visar en färsk undersökning från Folkhälsomyndigheten.

I undersökningen Miljöhälsoenkäten 2023 ställs bland annat frågor inomhusmiljö, luftföroreningar, kemikalier, solljus och klimatförändringen.

Resultatet är tydligt: Den miljöexponering som påverkar människor mest är buller.

En av tio uppger att de får nattsömnen avbruten på grund av fenomenet, som ökat de senaste åren.

Folkhälsomyndighetens utredare Ida Knutsson understryker att resultatet är oroväckande för folkhälsan.

– Buller kan orsaka sömnstörningar, vilket i sin tur kan ge upphov till allvarliga effekter som hjärt- och kärlsjukdom och diabetes. Nästan en av tio anger i enkäten att de dagligen eller varje vecka får sin sömn störd av trafikbuller. Problemet har blivit allt vanligare sedan Folkhälsomyndighetens undersökningar startade för 25 år sedan, säger hon.

Följer ny fråga

För första gången sedan undersökningens start har Folkhälsomyndigheten ställt frågor om ett växande samhällsproblem: trångboddhet.

Över en femtedel (22 procent) av personer födda utanför Europa svarar att de bor trångt. Det innebär att trångboddhet är kraftig överrepresenterat hos gruppen jämfört med övriga delen av befolkningen, där drygt 10 procent svarar ja på samma fråga.

Folkhälsomyndigheten ser allvarligt på resultatet.

– Om de boende är fler än vad bostaden är anpassad för, kan inomhusmiljön bland annat ge upphov till besvär som allergi, trötthet och huvudvärk. Besvären kan uppstå på grund av otillräcklig ventilation och ökad förekomst av fuktskador och mögel, skriver myndigheten.

Positiv trend

Det går även att finna positiva trender i Folkhälsomyndighetens undersökning. En sådan är att allt färre personer exponeras för passiv rökning – siffran har minskat från 7 procent till 2 procent sedan 2007.

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen


Akut vädjan från finansministern: USA kan gå i konkurs

2025 05 13

USA kan stå inför ett katastrofscenario redan i sommar.

Den amerikanska regeringen riskerar att hamna i ett läge där räkningarna inte kan betalas.

Scenariot kan bli verklighet inom ett par månader, varnar USA:s finansminister Scott Bessent.

– Det finns en rimlig sannolikhet att den federala regeringens pengar och extraordinära åtgärder kommer att vara förbrukade i augusti, framhåller ministern i ett meddelande till Mike Johnson, talman i representanthuset, enligt CBS News.

Börjar bli bråttom: "Skulle orsaka kaos"

Finansministern hänvisar till att USA är på väg att nå landet skuldtak innan sommaren är slut. Slutsatsen dras efter att ha granskat skatteuppgifterna för april månad.

Om inte kongressen gör någonting åt skuldtaket kommer USA att stå inför en så kallad betalningsinställelse, det vill säga att skulderna inte kan betalas och konkurs väntar.

Och det börjar bli bråttom – eftersom kongressen har uppehåll under sommaren.

– Därför uppmanar jag respektfullt kongressen att höja eller tillfälligt upphäva skuldgränsen senast i mitten av juli, före det planerade uppehållet, för att skydda USA:s fulla förtroende och kreditvärdighet, tillägger Scott Bessent.

Om kongressen misslyckas med ovanstående skulle det “orsaka kaos i vårt finansiella system”, varnar finansministern.

– Och försämra USA:s säkerhet och globala ledarskapsposition.

Han understryker även att det kan få “allvarliga konsekvenser för finansmarknaderna, företagen och den federala regeringen” om man väntar till sista minuten.

Tankesmedjan: "Kris oundvikligt"

För närvarande ligger USA:s statsskuld på cirka 36 biljoner dollar. Det är den högsta nivån sedan andra världskriget, enligt den ansedda tankesmedjan Brookings Institution.

Analytiker varnar dock för att vår nations växande skuld oundvikligen kommer att leda till en kris, framhölls i en kommentar tidigare i år.

Att höja skuldtaket ger inte USA grönt ljus för nya utgifter, men gör det däremot möjligt att betala vad man redan är skyldig.

USA stod för en liknande situation 2023 i samband med ett långdraget kongressbråk som också gällde landets skuldtak.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen


Varning utfärdas till Swish-användare

2025 05 12

Swish-användare får nya bedrägeri-sms.

Bedrägerivågen fortsätter i Sverige.

Nu utfärdas en varning till Swish-användare.

Meddelanden dyker upp från en avsändare under namnet “Tryggkund” som uppmanar till att uppdatera Swish genom att klicka på en länk.

Det rör sig dock om bedrägeriförsök – och den som får den här typen av sms bör iaktta stor försiktighet och inte följa några uppmaningar eller klicka på länkar, rapporterar Råd & Rön.

Så lyder meddelandet

Så här lyder meddelandet som skickas ut från avsändaren “Tryggkund”:

– Glöm inte att uppdatera din Swish. För att kunna fortsätta använda Swish inom Sverige och Norden, besök (infogad länk).

Länken i fråga leder till “Tryggkunds” sida, där bedragarna sedan försöker komma över det tilltänkta offrets känsliga uppgifter för att lura personen på pengar.

Anmäl, radera

Den som får den här typen av meddelande bör alltså anmäla det direkt.

Om man följt uppmaningar gör man rätt i att direkt ta kontakt med banken och polisen, annars ska meddelandet raderas eller anmälas, och inga uppmaningar ska följas.

Swish varnar

Swish förklarar via sin webbsida att de inte skickar ut några meddelanden av den här sorten.

– Det förekommer bedrägerier i form av mejl och sms där avsändaren utger sig för att vara Swish, förklarar Swish.

– Vi på Swish kontaktar aldrig våra användare via sms, mejl eller telefon. Var vaksamma och klicka aldrig på några länkar. Anmäl händelsen om du har blivit utsatt och kontakta din bank vid frågor.

Kan rapporteras

Bedrägerier är alltjämt ett omfattande problem i Sverige.

Swedbank förklarar att det finns ett nummer som falska sms kan anmälas till.

– Visste du att du kan rapportera fejk-sms? Du gör det genom att vidarebefordra dem till 7726 - ett gemensamt nummer för alla svenska telekomoperatörer, meddelar banken.

– Hjälp dem stoppa bedragarna och att sms:et inte sänds till fler personer.

Bedragarna kommer hela tiden på nya metoder – och privatpersoner gör rätt i att iaktta stor försiktighet vad gäller sms, mejl och samtal från okänd eller suspekt avsändare.

Foto: Swish

Text: Redaktionen