Nättroll släng er i väggen – Hela 88 % säger ja till vaccinering

2021 05 28

I sociala medier ser det ut som att många inte vill ta vaccinet men i verkligheten är svenska folket mycket positiva till att vaccinera sig.

Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som konstaterar att 88 % av Sveriges vuxna befolkning svarar att de helt säkert eller troligen kommer att tacka ja till ett erbjudande om vaccinering mot covid-19. Och dessutom kommer hela 97 % av de om fått dos 1 även att ta dos 2 och ytterligare 3 % svarade att de troligen kommer att ta dos 2. Undersökningen gjordes 26 april – 5 maj

̶  Det är förstås väldigt glädjande att se att den stora vaccinationsviljan håller i sig över alla åldersgrupperna och att regionerna har lyckats nå ut med information i samband med vaccinerbjudandet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANALYS

I sociala medier breder de så kallade antivaxxarna ut sig och försöker med lögner och bluff övertala folk att inte vaccinera sig. Som vanligt i sociala medier så framstår dessa personer som så många fler än de är i verkligheten när de i sin iver försöker tuta i folk att vetenskapen har fel men att de minsann har hittat jättebra länkar på YouTube eller andra fiffel och bågkällor som vet så mycket bättre.

Därför känns det bra att verkligheten är så mycket bättre än så – nästan 90 % av Sveriges vuxna säger ja till att vaccinera sig. Och ytterligare en andel, kanske 5-6 % av de som inte svarade ja lär också vaccinera sig. Och dessutom kommer det att införas vaccinpass vilket gör att det kan bli svårt att resa utomlands med mera om man inte har vaccinerat sig eftersom hela världen vill rädda liv och stoppa pandemin. Och då lär ytterligare några % vaccinera sig.

Sen kan det även finnas några få som av olika medicinska skäl eller dylikt kanske inte kan vaccinera sig med en gång men det är inte den gruppen som avses naturligtvis utan den gruppen finns det förstås förståelse för.

[yop_poll id="117"]