Nättroll släng er i väggen – Hela 88 % säger ja till vaccinering

2021 05 28

I sociala medier ser det ut som att många inte vill ta vaccinet men i verkligheten är svenska folket mycket positiva till att vaccinera sig.

Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som konstaterar att 88 % av Sveriges vuxna befolkning svarar att de helt säkert eller troligen kommer att tacka ja till ett erbjudande om vaccinering mot covid-19. Och dessutom kommer hela 97 % av de om fått dos 1 även att ta dos 2 och ytterligare 3 % svarade att de troligen kommer att ta dos 2. Undersökningen gjordes 26 april – 5 maj

̶  Det är förstås väldigt glädjande att se att den stora vaccinationsviljan håller i sig över alla åldersgrupperna och att regionerna har lyckats nå ut med information i samband med vaccinerbjudandet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANALYS

I sociala medier breder de så kallade antivaxxarna ut sig och försöker med lögner och bluff övertala folk att inte vaccinera sig. Som vanligt i sociala medier så framstår dessa personer som så många fler än de är i verkligheten när de i sin iver försöker tuta i folk att vetenskapen har fel men att de minsann har hittat jättebra länkar på YouTube eller andra fiffel och bågkällor som vet så mycket bättre.

Därför känns det bra att verkligheten är så mycket bättre än så – nästan 90 % av Sveriges vuxna säger ja till att vaccinera sig. Och ytterligare en andel, kanske 5-6 % av de som inte svarade ja lär också vaccinera sig. Och dessutom kommer det att införas vaccinpass vilket gör att det kan bli svårt att resa utomlands med mera om man inte har vaccinerat sig eftersom hela världen vill rädda liv och stoppa pandemin. Och då lär ytterligare några % vaccinera sig.

Sen kan det även finnas några få som av olika medicinska skäl eller dylikt kanske inte kan vaccinera sig med en gång men det är inte den gruppen som avses naturligtvis utan den gruppen finns det förstås förståelse för.

[yop_poll id="117"]

Tillfångatagna nordkoreanen: “Det är det enda jag vet om Sydkorea”

2025 01 20

Ukraina fortsätter att kommunicera med tillfångatagna nordkoreanska soldater.

Det var i den ryska Kursk-regionen som ukrainska soldater lyckades tillfångata nordkoreanska soldater.

Soldaterna har sedermera förts till Ukraina där man med hjälp av sydkoreansk underrättelsetjänst kommunicerat.

Nu kommer nya uppgifter om vad man har lyckats få ut från de tillfångatagna nordkoreanerna.

“Enda jag vet”

När soldaten tillfrågades om sin kunskap om världen bortom den nordkoreanska gränsen svarade han helt enkelt ”inte mycket”.

Förhörsledaren frågade sedan om soldaten visste något om Sydkorea, vilket soldaten svarade på först efter att videon tillfälligt hade stängts av:

– Jag vet bara att Sydkorea har färre berg än Nordkorea.

Det rapporterar Kyiv Post.

“Många dödsfall”

Soldaten bekräftade för intervjuaren att han hade anlänt till Ryssland från Nordkorea med färja. 

Han sade att mer än 100 nordkoreanska trupper fanns ombord på fartyget, som han identifierade som ett ryskt civilt lastfartyg, inte ett militärt.

– Det var många dödsfall när jag var där ensam, med början från slaget den 3 januari. Sammantaget är det svårt att svara på sådana storskaliga siffror, sade han om situationen på slagfältet för nordkoreanerna.

Avancerar i Kursk

Ryssland tar fortsatt hjälp av de nordkoreanska soldaterna för att avancera i Kursk.

Ryska styrkor avancerade nyligen söder om Sudzha under pågående aktivitet i den nordvästra delen av den ukrainska framskjutningen i Kursk Oblast den 19 januari.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War.

På flera håll

ISW förklarar att geolokaliserade bilder som publicerades den 18 januari indikerar att ryska styrkor nyligen avancerade i östra Kurilovka, söder om Sudzha.

En rysk milblogger hävdade att ryska styrkor avancerade nära Viktorovka, nordväst om Sudzha.

Synnerligen intensiva strider pågår alltjämt i Kursk-regionen, som Ukraina gick in i under sommaren 2024 i ett mycket överraskande drag.

Putin har sedan dess gjort vad han kunnat för att få ut ukrainarna från rysk mark.

Foto: M. Brändli

Text: Redaktionen


Trump agerar direkt – utlyser nationellt nödläge

2025 01 20

Donald Trump är nu USA:s 47:e president.

Och han agerar direkt.

I dag kommer han att underteckna en exekutiv order om att utlysa ett nationellt nödläge vid gränsen mellan USA och Mexiko.

Det rapporterar BBC.

Utlyser nödläge

All illegal inresa kommer ”omedelbart att stoppas”, säger han och tillägger att regeringen kommer att inleda processen med att skicka tillbaka miljontals ”kriminella utlänningar” dit de kom ifrån.

Det ser även ut som att militär personal kommer att placeras vid gränsen.

Detta efter att Trump i flera månaders tid upprepat att en ny politik kommer att genomföras gällande invandringen i USA.

Även energi

President Donald Trump sade även under sina första minuter i ämbetet att han utlyser ett ”nationellt energinödläge” för att hjälpa till att få ner priserna, ett av hans viktigaste vallöften.

Trump hävdade i talet att ”inflationskrisen orsakades av massivt överutnyttjande och eskalerande energipriser”.

Den nya presidenten väntas skriva under många nya beslut redan under hans första dagar gällande en rad olika ämnen.

– I dag kommer jag att underteckna en rad historiska exekutiva order. Med dessa åtgärder kommer vi att påbörja en fullständig restaurering av Amerika och en revolution av sunt förnuft. Allt handlar om sunt förnuft, säger han enligt CNN.

LÄS MER: Putin riktar nytt meddelande till Trump

Även bilindustrin

Trump väntas även genomföra stora förändringar för bilindustrin, som bland annat innebär ett slag mot elbilar - och ett potentiellt lyft för traditionella amerikanska bilmärken.

– Med mina åtgärder idag kommer vi att avsluta Green New Deal och vi kommer att återkalla elfordonsmandatet, rädda vår bilindustri och hålla mitt heliga löfte till mina stora amerikanska bilarbetare, säger han.

Mycket att göra

Trump kommer utöver energifrågan, invandringen och bilindustrin även att behöva hantera en rad svåra ämnen.

Det pågående kriget i Ukraina är ett av dem, och situationen i Mellanöstern likaså.

Det återstår att se vad som blir av de kommande fyra åren under Trump-ledningen i USA.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen