NATTLIGT TAL: ”Vi måste vara känslokalla”

2022 11 10

Parallellt med striderna på marken, till havs och i luften pågår det mediala spelet mellan Ryssland och Ukraina för fullt.

I går meddelade Ryssland att man drar tillbaka trupper från Cherson.

I sitt dagliga tal uttryckte Volodomyr Zelenskyj sitt tvivel.

Måste vara känslokalla

– Vi måste vara känslokalla, som alltid i krig, framhöll han i sitt traditionella videotal till nationen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han tillade:

– Jag kommer definitivt inte bjuda fienden på några detaljer om våra operationer.

Det var i går eftermiddag som nyheten om en delvis rysk reträtt sköljde över världens medier. Man skulle börja ett återtagande av sina styrkor från regionhuvudstaden Chersonn, närmare bestämt flytta styrkorna från den ena sidan av floden Dnepr till den andra, för att där omorganisera.

Oklarhet kring reträtt

Men exakt vad Rysslands utspel kommer att innebära är fortfarande oklart.

– Nu har Ryssland genomfört en allmän mobilisering till ett högt politiskt pris och ändå är det som händer några veckor senare ett stort bakslag, framhöll Oskar Jonsson, doktor i rysk krigföring och tjänstgörande på Försvarshögskolan, till SVT på onsdagskvällen.

Oavsett vidden av reträtten, underströk han, så är händelsen rent politiskt ett ”enormt bakslag”.

Samtidigt som Vladimir Putins trupper meddelade reträtt avancerade Ukrainas dito under dagen. Enligt obekräftade uppgifter återtog man byarna Pravdyne och Kalynivske i Chersonregionen, rapporterade bland andra AFP.

Korridor öppnad

Lägg till det också ännu ej säkerställda rapporter från nyhetsbyrån om att de ukrainska styrkorna ska ha intagit staden Snihurivka fem mil norr om Cherson och därmed öppnat en korridor till Chersons förorter och bilden av en möjlig förändring i kriget skulle kunna skönjas.

Inte minst stod det klart efter att nyhetsbyrån CNN på onsdagen bekräftade symboliskt viktig geolokalisering i bilder av den ukrainska flaggan nära tågstationen i staden Snihurivka.

Parallellt som de överraskande reträttrapporterna från kriget kom meddelade Kreml att president Vladimir Putin inte kommer att närvara vid G20-mötet på Bali nästa vecka. Enligt illvilliga rykten för att den ryske presidenten tycker det är genant att konfronteras över invasionen av Ukraina.

Utrikesminister skickas fram

I stället skickar landet fram en annan person till mötet.

–  Putin kommer att representeras av Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov, framhöll ambassadspersonal i Indonesien för CNN.

Foto: V. Zelenskyj resp Preident of Russia

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen