NATTLIGT TAL: ”Vi måste vara känslokalla”

2022 11 10

Parallellt med striderna på marken, till havs och i luften pågår det mediala spelet mellan Ryssland och Ukraina för fullt.

I går meddelade Ryssland att man drar tillbaka trupper från Cherson.

I sitt dagliga tal uttryckte Volodomyr Zelenskyj sitt tvivel.

Måste vara känslokalla

– Vi måste vara känslokalla, som alltid i krig, framhöll han i sitt traditionella videotal till nationen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han tillade:

– Jag kommer definitivt inte bjuda fienden på några detaljer om våra operationer.

Det var i går eftermiddag som nyheten om en delvis rysk reträtt sköljde över världens medier. Man skulle börja ett återtagande av sina styrkor från regionhuvudstaden Chersonn, närmare bestämt flytta styrkorna från den ena sidan av floden Dnepr till den andra, för att där omorganisera.

Oklarhet kring reträtt

Men exakt vad Rysslands utspel kommer att innebära är fortfarande oklart.

– Nu har Ryssland genomfört en allmän mobilisering till ett högt politiskt pris och ändå är det som händer några veckor senare ett stort bakslag, framhöll Oskar Jonsson, doktor i rysk krigföring och tjänstgörande på Försvarshögskolan, till SVT på onsdagskvällen.

Oavsett vidden av reträtten, underströk han, så är händelsen rent politiskt ett ”enormt bakslag”.

Samtidigt som Vladimir Putins trupper meddelade reträtt avancerade Ukrainas dito under dagen. Enligt obekräftade uppgifter återtog man byarna Pravdyne och Kalynivske i Chersonregionen, rapporterade bland andra AFP.

Korridor öppnad

Lägg till det också ännu ej säkerställda rapporter från nyhetsbyrån om att de ukrainska styrkorna ska ha intagit staden Snihurivka fem mil norr om Cherson och därmed öppnat en korridor till Chersons förorter och bilden av en möjlig förändring i kriget skulle kunna skönjas.

Inte minst stod det klart efter att nyhetsbyrån CNN på onsdagen bekräftade symboliskt viktig geolokalisering i bilder av den ukrainska flaggan nära tågstationen i staden Snihurivka.

Parallellt som de överraskande reträttrapporterna från kriget kom meddelade Kreml att president Vladimir Putin inte kommer att närvara vid G20-mötet på Bali nästa vecka. Enligt illvilliga rykten för att den ryske presidenten tycker det är genant att konfronteras över invasionen av Ukraina.

Utrikesminister skickas fram

I stället skickar landet fram en annan person till mötet.

–  Putin kommer att representeras av Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov, framhöll ambassadspersonal i Indonesien för CNN.

Foto: V. Zelenskyj resp Preident of Russia

Text: Redaktionen