Natoledare uppmanar Sverige och övriga allierade: ändra er omedelbart
2024 03 14
Nyligen öppnade Frankrikes president Emmanuel Macron för att skicka soldater till Ukraina.
Ingenting bör uteslutas, sade den franska ledaren i slutet av februari.
– Vi kommer att göra allt vi kan för att förhindra Ryssland från att vinna detta krig, underströk Macron.
Uttalandet väckte starka reaktioner hos flera ledare inom Nato och västvärlden som motsatte sig förslaget som en gräns man inte vill passera.
Även Sverige förkastade idén. Det är “inte aktuellt överhuvudtaget” sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT.
– Frankrikes tradition är inte den svenska traditionen.
Uppmanar: sluta sätt gränser
Nu uppmanar Litauens president Gitanas Nausėda försvarsalliansens medlemmar, däribland Sverige, att upphöra med den gränsdragningen.
Han välkomnar den diskussion som Macron inledde och vädjar till Natos allierade att sluta “dra röda linjer” när det gäller vad de är villiga att göra för att stötta Ukraina.
– Om vi börjar säga “Nej, Vladimir Putin kommer inte att gilla det eller det”... då kommer vi aldrig att fatta ett beslut. Och det var därför jag sade till både president Macron och media igår att vi borde sluta dra röda linjer för oss själva, säger Gitanas Nausėda till litauiska LRT enligt amerikanska tidningen Newsweek.
Kreml: "Konfrontation oundvikligt"
Strax efter Macrons förslag varnade Putinregimen för att ett direkt krig mellan Ryssland och Nato om sådana åtgärder vidtas.
– I så fall kommer det inte att handla om sannolikhet, utan oundviklighet. Det är så vi bedömer det, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov till rysk media vid tillfället.
På grund av den internationella kontroversen tvingades även Jens Stoltenberg gå ut och försäkra att Nato som organisation inte stod bakom att skicka trupper till slagfältet.
– Det finns inga planer för Natos stridstrupper på marken i Ukraina, sade Natochefen.
Presidenten: Måste övervägas
Men enligt Gitanas Nausėda måste förslaget åtminstone upp på bordet igen och övervägas av Natos ledare.
– Jag välkomnade idén att skicka uppdrag till ukrainskt territorium som ett förslag, och jag tror fortfarande att vi bör diskutera det här, säger den litauiska presidenten och tillägger:
– Självklart skulle det bästa vara att vi enhälligt kommer överens om behovet av detta och att vi mycket noga bedömer den underrättelsetjänst och övrig information som vi har.
Foto: Nato resp Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen