Natolandets minister: Skicka trupper till Ukraina

2022 03 16

– Det ska vara styrkor som kan försvara sig själva och som ska operera på ukrainskt territorium.

Orden kommer från Polens vice premiärminister Jaroslaw Kaczynski, som under tisdagen har träffat Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Kyiv. Han föreslår att fredsbevarande styrkor ska skickas till Ukraina.

Från Nato eller annan organisation

På tisdagskvällens pressträff, där även Zelensky deltog, presenterade Jaroslaw Kaczynski sitt förslag.

– Jag tror att det är nödvändig att ha ett fredsuppdrag i Ukraina – det kan vara Nato, eller möjligtvis någon bredare organisation – men det ska vara styrkor som kan försvara sig själva och som ska operera på ukrainskt territorium, sade Jaroslaw Kaczynski, rapporterar Reuters.

Kaczynski underströk således att det måste handla om en väpnad styrka.

Vill stänga luftrummet

Polen blir det andra landet från Nato och EU som hintar om militär hjälp till Ukraina.

Tidigare har EU- och Natomedlemslandet Estland gått ut med att de vill upprätta en så kallad ”no-fly-zone” över Ukraina.

– Riigikogu ber FN:s medlemsländer att vidta omedelbara åtgärder för att upprätta en flygförbudszon för att förhindra massiva civila offer i Ukraina, framhävde det estländska parlamentet i pressmeddelandet.  

Nato har avvisat flygförbud

Nato och USA har tidigare svarat på president Zelenskys krav på ett flygförbud över Ukraina.

– Enda sättet att verkligen få till en flygfri zon är att skicka dit Nato-plan och skjuta ner ryska plan. Det skulle kunna leda till ett fullskaligt krig i Europa. President Biden har varit tydlig med att vi inte ska hamna i krig med Ryssland, sade USA:s utrikesminister Anthony Blinken till CNN när han fick en frågan gällande möjligheten att införa ett flygförbud.

Nato säger nej

Militäralliansen har även varit tydliga med att de inte vill sända marksoldater till Ukraina.

Samtidigt stärker Nato sitt försvar i östra Europa. Fler soldater och ett stärkt missilförsvar ingår i en order som ska ges till alliansens militära befälhavare på onsdagen, rapporterar Reuters.

– Vi behöver anpassa vår militära hållning till den nya verkligheten. Ministrarna kommer att inleda en viktig diskussion om konkreta åtgärder för att förstärka vår säkerhet på längre sikt, inom alla områden, säger Natochefen Jens Stoltenberg enligt Reuters.

Zelensky tackar EU-ledarna

Förutom Kaczynski och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki reste Sloveniens och Tjeckiens premiärministrar till Kyiv på tisdagen för att diskutera kriget i Ukraina tillsammans med president Zelensky.

Ukrainas president riktade ett stort tack till samtliga EU-ledare.

– Ert besök i Kyiv under denna svåra tid är för Ukraina ett starkt bevis för ert stöd, skriver presidenten, i ett uttalande på som publicerades på den sociala plattformen Telegram.

Foto: Nato

Text: Redaktionen