NATOLAND: Inför flygförbud över Ukraina

2022 03 14

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har länge vädjat till Väst och Nato om att införa ett flygförbud över Ukraina.

I söndags upprepade Ukrainas president sin uppmaning till Natoländerna.

– Jag upprepar det igen. Om ni inte inför flygförbud är det bara en tidsfråga innan ryska robotar slår ner på er egen mark. På mark i Natoländer och på bostäder i Natoländer, sade Zelensky i ett direktsänt tal.

Och nu får han medhåll från det första Natolandet som ändrar sig och nu vill införa flygförbudszon.

Vill stänga himlen

EU- och Natomedlemslandet Estland vill upprätta en så kallad ”no-fly-zone” över Ukraina. Syftet är att undvika massiva civila offer till följd av de intensifierade ryska attackerna. Estländska parlamentet (Riigikoku) lade fram förslaget via ett pressmeddelande, signerat av parlamentets ordförande Jüri Ratas.

– Riigikogu ber FN:s medlemsländer att vidta omedelbara åtgärder för att upprätta en flygförbudszon för att förhindra massiva civila offer i Ukraina, skriver estländska parlamentet i pressmeddelandet.  

Påskynda EU-ansökan

Utöver flygförbudet framhåller Estland att landet vill se en snabbare hantering av Ukrainas ansökan till EU och öppnar även för ett ukrainskt medlemskap i Nato:

– Riigikogu uppmanar medlemsländerna att stödja Ukrainas officiella ansökan omstatus som en EU-kandidatstat och uppmanar till att ge Ukraina en färdplan för medlemskap iNATO. 

Nato har avisat flygförbud

Nato och USA har tidigare svarat på president Zelenskys krav på ett flygförbud över Ukraina.

– Enda sättet att verkligen få till en flygfri zon är att skicka dit Nato-plan och skjuta ner ryska plan. Det skulle kunna leda till ett fullskaligt krig i Europa. President Biden har varit tydlig med att vi inte ska hamna i krig med Ryssland, sade USA:s utrikesminister Anthony Blinken till CNN när han fick en frågan gällande möjligheten att införa ett flygförbud.

FN: Minst 636 civila dödsfall

Samtidigt fortsätter de ryska flygbombningarna och raketbeskjutningarna av ukrainska städer. Sedan den ryska invasionen inleddes har 636 civila dödsfall rapporterats, inklusive 46 barn, enligt nya uppgifter från FN:s kontor för mänskliga rättigheter, OHCHR. Organisationen befarar dock att den verkliga siffran är betydligt högre.

Foto: T. Burke

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen