NATOLAND: Inför flygförbud över Ukraina

2022 03 14

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har länge vädjat till Väst och Nato om att införa ett flygförbud över Ukraina.

I söndags upprepade Ukrainas president sin uppmaning till Natoländerna.

– Jag upprepar det igen. Om ni inte inför flygförbud är det bara en tidsfråga innan ryska robotar slår ner på er egen mark. På mark i Natoländer och på bostäder i Natoländer, sade Zelensky i ett direktsänt tal.

Och nu får han medhåll från det första Natolandet som ändrar sig och nu vill införa flygförbudszon.

Vill stänga himlen

EU- och Natomedlemslandet Estland vill upprätta en så kallad ”no-fly-zone” över Ukraina. Syftet är att undvika massiva civila offer till följd av de intensifierade ryska attackerna. Estländska parlamentet (Riigikoku) lade fram förslaget via ett pressmeddelande, signerat av parlamentets ordförande Jüri Ratas.

– Riigikogu ber FN:s medlemsländer att vidta omedelbara åtgärder för att upprätta en flygförbudszon för att förhindra massiva civila offer i Ukraina, skriver estländska parlamentet i pressmeddelandet.  

Påskynda EU-ansökan

Utöver flygförbudet framhåller Estland att landet vill se en snabbare hantering av Ukrainas ansökan till EU och öppnar även för ett ukrainskt medlemskap i Nato:

– Riigikogu uppmanar medlemsländerna att stödja Ukrainas officiella ansökan omstatus som en EU-kandidatstat och uppmanar till att ge Ukraina en färdplan för medlemskap iNATO. 

Nato har avisat flygförbud

Nato och USA har tidigare svarat på president Zelenskys krav på ett flygförbud över Ukraina.

– Enda sättet att verkligen få till en flygfri zon är att skicka dit Nato-plan och skjuta ner ryska plan. Det skulle kunna leda till ett fullskaligt krig i Europa. President Biden har varit tydlig med att vi inte ska hamna i krig med Ryssland, sade USA:s utrikesminister Anthony Blinken till CNN när han fick en frågan gällande möjligheten att införa ett flygförbud.

FN: Minst 636 civila dödsfall

Samtidigt fortsätter de ryska flygbombningarna och raketbeskjutningarna av ukrainska städer. Sedan den ryska invasionen inleddes har 636 civila dödsfall rapporterats, inklusive 46 barn, enligt nya uppgifter från FN:s kontor för mänskliga rättigheter, OHCHR. Organisationen befarar dock att den verkliga siffran är betydligt högre.

Foto: T. Burke

Text: Redaktionen