Natoland tvärvänder – lägger in veto
2023 12 05
Ukraina står inför en mycket hård prövning i vinter.
Enligt amerikanska tjänstemän kommer Ryssland ännu en gång sikta in sig på att attackera civil infrastruktur för att skapa ett enormt lidande bland civilbefolkningen under de kalla vintermånaderna.
Ukraina behöver fortsatt all hjälp de kan få för att försvara sig.
Då hade Natomedlemmen Bulgarien fattat beslut om att skicka 100 pansarfordon, som landet ansåg att man inte längre behövde, till de ukrainska styrkorna.
Men några veckor efter att det bulgariska parlamentet godkänt avtalet tvärvänder landet, rapporterar Newsweek med hänvisning till tv-kanalen Nova.
Lägger in veto
Anledningen är att Bulgariens president, Rumen Radev, har lagt in sitt veto.
Han menar att representanterna från landets inrikesdepartement som skrivit på avtalet inte är tillräckligt pålästa och skickar istället tillbaka kontraktet för diskussion.
Specifikt handlar det om att Radev inte är övertygad om att Bulgarien inte själva behöver fordonen.
– Av diskussionerna under antagandet av förslaget i nationalförsamlingen framgår att en stor del av dem inte var bekanta med den specifika listan över den utrustning som tillhandahålls vid omröstningen, vilket gör det omöjligt för dem att bedöma om det faktiskt inte längre är nödvändigt, uttrycker Rumen Radev enligt Newsweek.
Kan försvara egna gränsen
Enligt den bulgariska presidenten skulle de pansarfordon som landets parlament godkände att skicka till Ukraina istället kunna användas för att skydda den bulgariska gränsen.
– En fråga av avgörande betydelse, både för den inre säkerheten och för genomförandet av landets utrikespolitiska prioritet för Bulgariens fullständiga anslutning till Schengenområdet, framhåller Rumen Radev.
Vacklar i relationen till Ryssland
Bulgarien gick med i Nato våren 2004.
Tre år senare antogs landet med fullt medlemskap i EU.
Men trots sina västvänliga allianser, och inledningsvis sitt orubbliga stöd för Ukraina, har Bulgarien vacklat i hur man ska förhålla sig till Ryssland.
Dels utifrån rädsla för sin egen landsgräns – men kanske framför allt när det gäller att importera gas och energi från Putinregimen.
– Den bulgariska regeringen försöker sända en tydlig signal till sina allierade att den håller fast vid den euroatlantiska agendan att underminera ryskt inflytande, säger Martin Vladimiriov, senioranalytiker på tankesmedjan Center for the Study of Democracy, till Politico.
– Men samtidigt försöker den bevara viktiga ekonomiska intressen kopplade till detta ryska inflytande, inte bara inom Bulgarien utan också inom den sydöstra europeiska regionen.
Foto: Nato
Text: Redaktionen