Natoland hävdar: ”Då hade Ryssland inte attackerat”

2024 03 04

Natolandet Ungerns utrikesminister Peter Szijjártó är övertygad om att Ryssland inte skulle attackerat Ukraina 2022 om den fria världen haft en annan ledare.

Under ett besök i New York uppger Szijjártó att Ryssland inte skulle gått till attack om Donald Trump var USA:s president 2022.

– Konflikter i Ukraina och andra delar av världen hade kunnat undvikas om Donald Trump varit president.

– Namnet Donald Trump är synonymt med både fred och goda ungersk-amerikanska relationer, säger utrikesministern enligt Sky News.

Blockerar stöd

Peter Szijjártó upprepar USA:s före detta peresidents retorik. Donald Trump har vid upprepade tillfällen hävdat att Ryssland inte skulle invaderat Ukraina om han satt vid makten.

Kritiker menar dock att situationen för Ukraina skulle varit ännu värre om Trump innehaft presidentposten. Trump har uppmanat sina partikamrater att rösta nej till amerikanskt stöd till Ukraina och under sin tid vid makten intog Trump en välvillig hållning till odemokratiska stater och deras ledare.

Trump har även stått för flera kontroversiella uttalanden efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.  Ex-presidenten hyllade Rysslands diktator Valdimir Putin när hans trupper korsade den ukrainska gränsen i februari 2022.

– Det här är genialt. Putin förklarar en stor del av Ukraina självständigt, sa Donald Trump i ett uttalande i radio.

Trump hänvisade till att Putin beordrat ryska styrkor att ge sig in i regionerna Luhansk och Donetsk, som Putin tidigare utropat som självständiga.

– Så Putin säger nu att en stor del av Ukraina är självständigt. Jag säger: Hur smart är inte  det? Han kommer att gå in och vara en fredsbevarare, kommenterade Trump.

Valt sida

Den ungerska regeringen har länge upprätthållit en god relation med det republikanska partiet och Donald Trump.

Landets premiärminister Viktor Orbán har länge varit  en nära allierade till ex-presidenten. I likhet med Trump har Orbán vidhållit en vänlig inställning till Ryssland och Vladimir Putin.

Biden-administrationen fick nog 

David Pressman, USA:s ambasadör i Ungern, har tidigare kritiserat Ungern för att försöka blanda sig i det amerikanska presidentvalet.

Efter att Viktor Orbán öppet deklarerat sitt stöd för Donald Trump och uppmanat president Joe Biden att dra sig ur valet fick ambassadören nog.

– Det är inte sådant vi förväntar oss från allierade. Den bilaterala relationen mellan USA och Ungern är extremt pressad, sa Pressman till Financial Times.

LÄS MER HÄR: 

USA rasar mot Ungern 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Populär korv stoppas – säljs på Ica

2024 06 15

Av hälsoskäl återkallas nu korv som sålts i flera Ica-butiker.

Det är Di Luca & Di Luca som ger besked om att en av deras produkter innehåller nötter, utan att det framgår i ingrediensförteckningen.

Det kan innebära en hälsorisk för allergiker, och produkten, en populär korv som säljs i Ica-butiker, återkallas nu.

Det framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Innehåller nötter

Korven innehåller pistagenötter och det är viktigt att de som har en allergi inte konsumerar korven.

– DI LUCA & DI LUCA ÅTERKALLAR MORTADELLA FRÅN MANUELLA DELIKATESSDISKAR, meddelar företaget.

Butik och delikatess

Korven säljs över delikatessdisken och butikspackad i Ica-butiker över hela landet, från Lund och Borås till Stockholm och Umeå.

– Di Luca & Di Luca återkallar ett begränsat parti felmärkt Mortadella som sålts sedan 3 juni i ett 30-tal ICA-butiker, både över delikatessdisk samt butikspackad i charkdisken, fortsätter företaget.

– Produkten innehåller pistagenötter, vilket inte framgår av produktmärkningen.

Uppmanar konsumenter

Di Luca & Di Luca riktar en tydlig uppmaning till konsumenter om att lämna tillbaka korven om den har köpts.

– Pistagenötter är en allergen, som måste deklareras. Pistagenötterna är synliga i Mortadellan och vi uppmanar därför konsumenter som är allergiska mot pistagenöt att reklamera varan om man har köpt denna produkt efter 3 juni 2024.  

Beklagar händelsen

Företaget kommer nu att utreda händelsen för att kunna fastställa vad det är som har gått fel i processen.

– Di Luca & Di Luca beklagar det inträffade och uppmanar drabbade konsumenter som köpt produkten att kontakta Di Lucas kundtjänst. Kunder har även möjlighet att reklamera produkten till den ICA-butik där den köptes.  

– Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu vilka åtgärder vi kan vidta för att det inte ska ske igen.

Korven har sålts på Ica-butiker i bland annat Stockholm, Göteborg, Lund, Umeå, Borås, Enköping, Uppsala, Strängnäs, Västerås, Örebro och Norrköping.

Foto: ICA-gruppen

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 15

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen