Natoland förbereder för massevakuering – fruktar värsta scenario

2024 08 02

Natolandet Litauen har tagit fram planer inför ett ”värsta scenario”.

Det meddelar landets inrikesdepartement i den statliga radiokanalen LRT public broadcaster.

Departementet uppger att litauiska myndigheter tagit fram planer för massevakuering av civila vid händelse av krig.

– Inrikesdepartementet vill att kommunerna ska kunna evakuera en fjärdedel av landets befolkning på 2,9 miljoner människor, rapporterar Kyiv Independent som tagit del av radioinslaget.

De prioriteras 

Vid en massevakuering kommer småbarnsfamiljer, gravida kvinnor och personer med funktionsnedsättning att prioriteras, enligt det litauiska inrikesdepartementet.

Landets inrikesminister Agne Bilotaite berättar att evakueringsplanerna kommer innebära stora flyktingströmmar till Litauens grannländer.

– Frågan har diskuterats med våra grannar, säger ministern.

Utsatt läge

Efter Rysslands invasion av Ukraina har oron ökat i Litauen. Landet gränsar till Rysslands allierade Belarus och den ryska exklaven Kaliningrad.

Kaliningrad har pekats ut som en potentiell startplats för en rysk attack mot Nato. Det visar läckta försvarsdokument som den tyska tidningen Bild har tagit del av.

– Ryssland skulle kunna attackera genom Suwalki-gapet, en tunn remsa av polskt och litauiskt territorium mellan Kaliningrad och Rysslands allierade Belarus. Då skulle man effektivt skära av Baltikum från resten av Nato, fastslår den tyska analysen.

En sådan attack skulle innebära att både Polen och Litauen attackeras.

Ukrainas premiärminister Denys Schmyhal är övertygad om att kriget kommer sprida sig om Ryssland vinner kriget mot Ukraina.

– Om vi inte försvarar kommer Ukraina att falla. Det globala säkerhetssystmet kommer att förstöras och hela världen kommer att behöva finna ett nytt säkerhetssystem. Eller så kommer det att bli många konflikter, många sådana slags krig, och i slutändan kan det leda till tredje världskriget, sade han till BBC i april.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


JUST NU: Sällsynt rusning efter samma aktier

2025 03 31

Det pågår en svensk massflykt från amerikanska aktier.

Redan i början av mars kunde Nordnet konstatera att svenska fondsparare lämnar den amerikanska aktiemarknaden på bred front.

– Rotationen bort från USA hem mot Sverige är tydlig, sade Nordnets sparekonom Frida Bratt då.

En månad senare fortsätter flykten.

Svenskarna överger amerikanska aktier i “rask takt”, framhåller Nordnet på måndagen.

Istället sker en sällan skådad rusning till försvarssektorn.

– Det är sällan vi ser så många aktier inom en och samma sektor på listan, dessutom internationella sådana. Å andra sidan är det sällan vi ser en amerikansk president som vill ha en helt ny världsordning både ekonomiskt och militärt. Frågan att ställa sig nu är om de stora försvarsinvesteringarna redan är inprisade i aktiekurserna, säger Frida Bratt.

"Aktierna har rusat"

Saab, Mildef och Scandinavian Astor Group är några av aktörerna på listan över svenska sparares mest nettoköpta aktier under mars månad.

Även brittiska BAE Systems och tyska Rheinmetall finns på samma lista. Dessutom lockas många sparare till Swedbank och Handelsbanken,. 

– Europa står inför massiva försvarsinvesteringar som väntas lyfta såväl tillväxten som räntorna i euroområdet. Försvarsaktierna har rusat och spararna är inte sena att haka på tåget, säger Frida Bratt.

– Det har börjat talas om att intresset för USA kanske kommer tillbaka nu när den amerikanska börsen har gått ned från de tidigare höga nivåerna, men vi ser inga sådana tendenser hos Nordnets kunder i mars.

USA säljs av mer och mer

Klart är dock att säljlistan domineras av amerikanska aktier.

– Vi ser att spararna säljer av USA både på fond- och aktiesidan. Flera techjättar säljs, men också aktier som Eli Lilly och Coca-Cola. Den sistnämnda har utvecklats relativt väl i år, vilket väcker frågan om säljmotiven i vissa fall är ideologiska, konstaterar Frida Bratt. 

Mest köpa aktier bland Nordnets svenska kunder i mars:
Saab
Investor
Handelsbanken
BAE Systems
Rheinmetall
Volvo
Mildef
Swedbank
Scandinavian Astor Group
Novo Nordisk

Mest sålda aktier bland Nordnets svenska kunder i mars:
Embracer
Apple
Microsoft
Meta Platforms
Attendo
Coca-Cola
Norwergian Air Shuttle
Eli Lilly
Sinch
Ericsson

Källa: Nordnet

Text: Redaktionen


RYSSLAND HÄVDAR: Inleder stort samarbete med USA

2025 03 31

Moskva och Washington har inlett samtal om ett stort ekonomiskt projekt.

Det hävdar Kirill Dimitrijev, som är Vladimir Putins sändebud för internationella samarbeten.

Dimitrijev, uppger att Ryssland och USA har inlett diskussioner om utvinning av sällsynta jordartsmetaller. Enligt det ryska sändebudet ska länderna samarbeta inom området.

– Sällsynta jordartsmetaller är ett viktigt samarbetsområde, och vi har naturligtvis börjat diskutera olika sällsynta jordartsmetaller och andra projekt i Ryssland, säger han till den ryska tidningen Izvestija.

Vidare hävdar Dimitrijev att flera företag har utryckt intresse för att delta i sådana projekt. Han specificerar inte vilka företag det rör sig om.

USA och Ryssland ska diskutera frågan under kommande fredsförhandlingar i Saudiarabien, rapporterar Izvestija.

Vita huset har inte kommenterat uppgifterna.

Putin: ”Ryssland ledande i världen”

Den ryske diktatorn Vladimir Putin har tidigare öppnat för att Ryssland och USA kan inleda ett samarbete gällande kartläggning och utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Ryssland och ockuperade områden i Ukraina.

– Vi är redo att samarbeta med utländska partners, inklusive amerikanska företag, sade Putin i slutet av februari enligt CNN.

– Jag vill betona att vi definitivt har mycket mer av sådana resurser än Ukraina. Ryssland är ledande i världen när det gäller reserver av sällsynta metaller. Vi är också redo att välkomna partners till våra nya territorier (östra Ukraina, reds. anm.) där det finns vissa reserver.

Trump hävdar: Ukraina backar från avtal

Donald Trumps intresse för sällsynta jordartsmetaller är välkänt.

Presidenten vill att Ukraina ska underteckna ett så kallat ”mineralavtal” med USA. Enligt avtalet ska USA få tillgång till stora delar av Ukrainas sällsynta jordartsmetaller som en del av en ”avbetalningsplan” för det amerikanska stödet under kriget.

Efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller väntas öka dramatiskt de kommande åren. Metallerna är direkt avgörande för den gröna omställningen som pågår i stora delar av världen – bland annat används de för att tillverka elbilar, vindturbiner och elektronik.

I dag dominerar Kina den globala marknaden, vilket USA vill ändra på.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen