NATOCHEFEN: ”De måste betala – detta fungerar inte”

2024 06 18

Natochefen Jens Stoltenberg riktar uppmärksamhet mot Kinas roll i kriget.

Ryska och ukrainska styrkor fortsätter att strida kraftigt mot varandra och situationen i bland annat Kharkiv i de nordöstra delarna av landet är mycket intensiv.

Sedan krigets inledning har Kinas roll diskuterats kraftigt, och nu riktar Natochefen Jens Stoltenberg ytterligare uppmärksamhet mot Kina.

Han menar att landet behöver betala på något sätt för inblandningen i kriget.

Det rapporterar BBC.

“Måste betala – fungerar inte”

Jens Stoltenberg understryker att det inte är hållbart att fortsätta som man gör nu, och att Kina borde betala.

– Detta kan inte fungera i längden, säger han till BBC.

– I något skede bör vi överväga någon form av ekonomisk kostnad om Kina inte ändrar sitt beteende.

Blivit mer isolerat

Vidare framhåller Stoltenberg att Ryssland har blivit allt mer isolerat i takt med krigets utveckling, och att Putin i högre utsträckning därmed vänder sig till länder som Kina och Nordkorea.

– Ryssland anpassar sig just nu mer och mer till auktoritära ledare. Så Nordkorea hjälper Ryssland att föra ett angreppskrig mot Ukraina.

Växande hot

Stoltenberg menar även att Nato bör utöka sitt arbete vad gäller kärnvapen på grund av det växande hotet från Kina och Ryssland.
Det meddelar tankesmedjan Institute for the Study of War i en ny rapport.

– NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg uppgav att NATO kan komma att vidta åtgärder för att stärka NATO:s kärnvapenavskräckning, vilket framkallade varierande svar från högt uppsatta tjänstemän i Kreml, framhåller ISW.

– The Telegraph rapporterade den 16 juni att Stoltenberg uppgav att NATO-länderna diskuterar att ta bort ett ospecificerat antal kärnvapenmissiler från lager och placera dem på förhöjda beredskapsnivåer på grund av det växande hotet från Ryssland och Folkrepubliken Kina.

Besöker landet

I dagarna är Vladimir Putin på besök i Nordkorea för att fortsätta stärka bandet mellan länderna.

– Kreml bekräftade den 17 juni att Rysslands president Vladimir Putin kommer att besöka Nordkorea på ett officiellt statsbesök den 18 och 19 juni. 

– Rysslands ambassadör i Nordkorea Alexander Matsegora uppgav nyligen att Putin kommer att besöka Nordkorea, och en annan rysk diplomatkälla uppgav att Putin skulle besöka Nordkorea under de kommande veckorna i samband med sitt besök i Vietnam.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Priset vid pump kan ändras dramatiskt – idag måndag

2025 04 06

Redan idag kommer du kanske märka skillnad på drivmedelspriserna.

Oljepriset rasar.

I fredags störtdök det med sju procent och landade till slut på den lägsta nivån på över tre år. Det skedde efter att Kina höjt tullar på amerikanska varor som svar på USA:s president Donald Trumps tullbesked mot mer eller mindre hela världen förra veckan, rapporterar Reuters.

Priset har därefter fortsatt att sjunka.

Igår låg brentoljan på drygt 65 dollar per fat, vilket kan jämföras med knappt 75 dollar per fat för bara en vecka sedan.

Effekt redan i veckan

Och den trenden kommer sannolikt att ge effekt på drivmedelspriserna nästan direkt.

– Det finns ett starkt samband mellan priset på raffinerad bensin och diesel och råoljeprisets utveckling, förklarar Circle K.

– Råoljepriset styr raffinaderiernas inköpspriser av råvara vilket i sin tur påverkar försäljningspriset på raffinerad bensin och diesel.

"Borde falla med 13 procent"

Att priset kan komma att falla redan idag är en bedömning hos flera aktörer som bevakar utvecklingen.

En av dem är Anders Niléhn, chefredaktör på Lantbruksnytt.

Rent teoretiskt borde drivmedel falla med cirka 13 procent, framförallt till följd av prisfall på råolja men även till viss del för att den svenska kronan stärkts, skriver han i den egna tidningen.

Kronan en nyckelfaktor

Anders Niléhn flaggar visserligen för en eftersläpning i priset, men förutspår ett måndagspris på 10 452 svenska kronor för en kubikmeter dieselolja MK1 jämfört med 12 013 kronor för en vecka sedan.

Just den svenska kronans status är en nyckel i sammanhanget.

– Eftersom all handel sker i dollar är dollarkursens utveckling mot svenska kronan en viktig del i drivmedelsprisutvecklingen, framhåller Circle K.

Oljeproduktionen växlar upp

Redan för en månad sedan spåddes sjunkande drivmedelspriser, nivåer som inte synts på flera år, till följd av av ett drastiskt sjunkande oljepris och en starkare krona.

De oljeexporterande staternas organisation Opec+ har även aviserat en ökad produktion till 411 000 fat per dag från och med maj, rapporterar Reuters.

Det beskedet kommer leda till kraftigt ökat utbud av olja.

Även Handelsbanken har flaggat för effekt på priset vid pump för både bensin och diesel redan inom några dagar, sannolikt åtminstone med en krona, framhåller bankens råvaruexpert i en intervju med Carup.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


JUST NU: Jättelarm om bin – ingen kan förklara fenomenet

2025 04 06

Honungsbin dör i en aldrig tidigare skådad takt, och forskare står handfallna inför det otäcka fenomenet.

Biodlare över hela USA befinner sig just nu i skräck.

Populationen av honungsbin i landet minskar nämligen i en aldrig tidigare skådad takt – och ännu kan ingen förklara varför, rapporterar NBC.

Livsviktiga för ekosystemet

Honungsbin är livsviktiga för livsmedelsekosystemet, och pollinerar 75 procent av världens naturtillgångar, enligt den amerikanska nationella parkförvaltningen.

En färsk undersökning från en ideell grupp har nu upptäckt “katastrofala” minskningar av honungsbin. 

“Överträffar historiska trender”

Det ska handla om en förlust på 62 procent sedan i juni förra året, enligt undersökningen.

– Dessa alarmerande förluster överträffar historiska trender och kan ha en betydande inverkan på det amerikanska jordbruket, särskilt pollinering av mandlar, frukt, grönsaker och andra viktiga livsmedelskällor, heter det i undersökningen.

Forskarna handfallna

Elina L. Niño driver Bee Health Club vid University of California. Enligt henne har forskarna ännu inte fastställt varför så många bin har dött under det senaste året.

– Det finns många bidragande faktorer som kan orsaka att en koloni dör, säger Niño till den amerikanska kanalen.

Hon nämner patogener, varroakvalster, parasiter och brist på näring som några exempel på vad det skulle kunna handla om.

Värderas till 187 miljarder kronor

Enligt undersökningen står honungsbin för ett värde av 17 miljarder dollar, cirka 187 miljarder kronor, i jordbruksproduktion varje år.

– Det är en enorm förlust för biodlarna, och för jordbruksindustrin, avslutar Niño.

Foto: K. Wenzel

Text: Redaktionen