NATOCHEFEN: Då ska Sverige vara medlem

2023 02 23

Natos generalsekreterare uttalar sig om Sveriges och Finlands ansökan.

Den 16 maj 2022 fattade den dåvarande regeringen beslutet om att ansöka om medlemskap i Nato mot bakgrund av Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Sedan dess har alla medlemsländer förutom Ungern och Turkiet accepterat Sveriges ansökan.

Nu uttalar sig Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om när han hoppas att Sverige och Finland ska vara fullvärdiga medlemmar i organisationen.

– Jag ser framsteg. Mitt mål är att både Finland och Sverige ska vara fullvärdiga medlemmar vid toppmötet, säger Stoltenberg till Reuters.

Toppmötet kommer hållas i Vilnius i juli.

Nya möten

Efter den koranbränning som tog plats utanför den turkiska ambassaden i Stockholm har Turkiet nekat till vidare diskussion om ett svenskt medlemskap i Nato.

Nu har dock landets president Recep Tayyip Erdogan gått med på att turkiska, finska och svenska representanter ska mötas för att diskutera saken i mars.

– Där ska utmaningarna gällande Turkiets ratifikation av Sveriges ansökan adresseras, säger Jens Stoltenberg.

Gett garantier

Natochefen menar även att trots att varken Sverige eller Finland är fullvärdiga medlemmar i Nato så är länderna säkrare än innan ansökan.

Detta eftersom att flera Natoländer, däribland USA, har utfärdat säkerhetsgarantier.

Det innebär att Nato skulle reagera vid militära hot mot Sverige från Ryssland.

Kommer till Sverige

Utöver Turkiet har inte heller Ungern accepterat Sveriges ansökan, och landets parlament kommer skicka en delegation innan de tar ett beslut, uppger Bloomberg.

Premiärminister Viktor Orban uppges stötta Sveriges ansökan.

Ett år sedan

Det har gått ungefär ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina, och miljontals ukrainare har tvingats fly landet sedan krigets start.

Ukraina förbereder sig för eventuella ryska attacker under den kommande årsdagen, genom att bland annat hålla undervisning online i Kyiv mellan 22 och 24 februari.

Beslutet togs på grund av ett “ökat hot för attacker från fienden under årsdagen för den ryska invasionen”, uppger CNN.

Foto: Nato

Text: Redaktionen