NATO varnar – detta är Rysslands hemliga plan

2022 12 07

Natochef Jens Stoltenberg varnar för Rysslands planer på att avancera i kriget.

– Vad vi ser nu är att Ryssland faktiskt försöker få till någon form av frysning av detta krig, åtminstone under en kort period, så att de kan omgruppera, reparera och återhämta sig och försöka starta en större offensiv nästa vår, säger Stoltenberg, uppger Financial Times.

Inga förutsättningar för fredssamtal

Natochefen menar att Ryssland försöker få till ett ”avbrott” i striderna för att kunna avancera, genom en omfattande våroffensiv, i kriget i början på nästa år, och uppmanar därför de allierade att fortsätta skicka vapen till Ukraina.

Vidare menar han att förutsättningarna för fredssamtal just nu inte finns eftersom Ryssland inte har visat några tecken på att delta i några förhandlingar som respekterar Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

Uppmanade till samtal

Under förra veckan sa USA:s president Joe Biden att han var villig att tala med Vladimir Putin om att avsluta kriget i Ukraina.

Det var enbart några veckor efter att USA:s militärchef, general Mark Milley, sa att vintern skulle kunna bidra till en öppning för samtal med Ryssland.

Under förra veckan vände sig den tyska förbundskanslern Olaf Scholz via telefon till Putin med en uppmaning.

– Det är viktigt att så snabbt som möjligt komma till en diplomatisk lösning inklusive tillbakadragande av ryska trupper.

Men västerländska försvars- och underrättelsetjänstemän betonar att inga fredsförhandlingar emellertid är aktuella.

”Använda vintern som krigsvapen”

Nato har, utöver att ha lovat att skicka fler vapen till Ukraina, även lovat att hjälpa till med att reparera energiinfrastruktur som har förstörts av massiva ryska missil- och drönarangrepp.

Vid ett tidigare toppmöte i Rumäniens huvudstad Bukarest sa Stoltenberg att Ryssland försöker ”använda vintern som ett krigsvapen”.

Miljontals ukrainare har brist på både el och tillgång till rinnande vatten under mycket svåra förhållanden.

Tidigare under förra veckan sa Ukrainas åklagare till BBC att de ryska attackerna mot Ukraina kunde betraktas som folkmord.

Tysklands justitieminister kommenterade också grymheterna som begås av Ryssland.

– Rättslig granskning av de grymheter som begåtts i Ukraina kommer att ta år, kanske till och med årtionden. Men vi kommer att vara väl förberedda - och vi kommer att hålla på så länge det tar, sa han då.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen