NATO varnar – detta är Rysslands hemliga plan

2022 12 07

Natochef Jens Stoltenberg varnar för Rysslands planer på att avancera i kriget.

– Vad vi ser nu är att Ryssland faktiskt försöker få till någon form av frysning av detta krig, åtminstone under en kort period, så att de kan omgruppera, reparera och återhämta sig och försöka starta en större offensiv nästa vår, säger Stoltenberg, uppger Financial Times.

Inga förutsättningar för fredssamtal

Natochefen menar att Ryssland försöker få till ett ”avbrott” i striderna för att kunna avancera, genom en omfattande våroffensiv, i kriget i början på nästa år, och uppmanar därför de allierade att fortsätta skicka vapen till Ukraina.

Vidare menar han att förutsättningarna för fredssamtal just nu inte finns eftersom Ryssland inte har visat några tecken på att delta i några förhandlingar som respekterar Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

Uppmanade till samtal

Under förra veckan sa USA:s president Joe Biden att han var villig att tala med Vladimir Putin om att avsluta kriget i Ukraina.

Det var enbart några veckor efter att USA:s militärchef, general Mark Milley, sa att vintern skulle kunna bidra till en öppning för samtal med Ryssland.

Under förra veckan vände sig den tyska förbundskanslern Olaf Scholz via telefon till Putin med en uppmaning.

– Det är viktigt att så snabbt som möjligt komma till en diplomatisk lösning inklusive tillbakadragande av ryska trupper.

Men västerländska försvars- och underrättelsetjänstemän betonar att inga fredsförhandlingar emellertid är aktuella.

”Använda vintern som krigsvapen”

Nato har, utöver att ha lovat att skicka fler vapen till Ukraina, även lovat att hjälpa till med att reparera energiinfrastruktur som har förstörts av massiva ryska missil- och drönarangrepp.

Vid ett tidigare toppmöte i Rumäniens huvudstad Bukarest sa Stoltenberg att Ryssland försöker ”använda vintern som ett krigsvapen”.

Miljontals ukrainare har brist på både el och tillgång till rinnande vatten under mycket svåra förhållanden.

Tidigare under förra veckan sa Ukrainas åklagare till BBC att de ryska attackerna mot Ukraina kunde betraktas som folkmord.

Tysklands justitieminister kommenterade också grymheterna som begås av Ryssland.

– Rättslig granskning av de grymheter som begåtts i Ukraina kommer att ta år, kanske till och med årtionden. Men vi kommer att vara väl förberedda - och vi kommer att hålla på så länge det tar, sa han då.

Foto: Nato

Text: Redaktionen