NATO: Två positiva tecken för Sveriges Natoansökan

2023 01 29

Sveriges möjlighet att komma med i Nato är större än vad man för tillfället kan tro.

Det är slutsatsen när den mycket erfarna Turkietexperten Barcin Yinanc ger sin syn på Sveriges möjlighet att få ett ja till Natomedlemskap av Turkiet.

28 av 30 räcker inte

De senaste dagarnas upprörda utspel från Turkiets ledare Erdogan ger lätt skenet av att dörren till Sverige är totalt stängd.

Och det hjälper inte att 28 av 30 Natoländer redan har sagt ja till Sverige – Turkiet och Ungern behöver också säga ja då samtliga 30 medlemsländer måste ge sitt godkännande enligt Natos regelverk.

Erdogans nej kan dock bytas mot ett ja framöver tror Turkietexperten Barcin Yinanc.

En stor nypa salt

– Man ska ta de hårda orden från president Erdogan och turkiska ministrar om att stänga dörren för svenskt Natomedlemskap med en stor nypa salt, säger Barcin Yinanc till Sveriges Radio.

Hon poängterar att krisen inte är så stor när allt kommer kring.

– Jag kan inte säga att det är en stor, omfattande kris, säger hon till SR.

Hennes bedömning är att konflikten mellan Sverige och Turkiet kan lösas och hon är säker på att Turkiet så småningom kommer att ge sitt godkännande.

En rad bedömare har slagit fast att tonen från Turkiet kan komma att ändras efter valet i maj.

Föredrar Ryssland och Iran

En andra ljuspunkt för Sveriges Natoansökan är att en rad av de protester som genomfördes mot Sverige i Turkiet efter koranbränningen utfördes av långt ifrån vanligt folk.

Bakom flera av protesterna stod i stället hängivna Natomotståndare.

– En grupp som demonstrerade utanför det svenska generalkonsulatet är en nationalistisk ungdomsrörelse som vill att Turkiet går ur Nato för att i stället närma sig Ryssland, Iran och Syrien, uppger SR.

Ungdomsrörelsen är dessutom motståndare till USA och Israel.

Inte särskilt stora

Turkietexperten Barcın Yinanc förklarar emellertid att ungdomsrörelsen och andra islamistiska grupper som demonstrerat mot Sverige i Turkiet inte är särskilt stora.

Hon har verkat som journalist vid stora turkiska tidningar som Milliyet och Hurriyet samt CNN Turk och har 30 års erfarenhet av Turkiets internationella relationer.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen