NATO: ”Sverige kommer behöva kompromissa”

2022 05 19

Turkiet hotar med att stoppa en svensk-finsk Natoansökan om länderna inte uppfyller en lång rad av krav.

– Jag tror att Sverige kommer att behöva kompromissa, säger Turkietkännaren Paul Levin till SVT.

Flera krav

Bland annat kräver Turkiet att Sverige och Finland utlämnar 33 personer som påstås ha en koppling till terrorklassade PKK och den så kallade Gülenrörelsen.

Enligt turkiska tjänstemän kräver även Turkiet att Sverige fördömer PKK:s syriska gren YPG, rapporterar Bloomberg.

Avslutningsvis vill Turkiet återigen kunna köpa vapen från Sverige. Turkiet kräver att vapenembargot, som Sverige tillsammans med andra EU-länder införde 2019 efter Turkiets invasion i Syrien, omedelbart hävs.

– Det är oacceptabelt att en som vill bli allierad har restriktioner gentemot en annan allierad kring försvarsprodukter, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu efter ett möte med USA:s utrikesminister  Antony Blinken i natt.

Cavusoglu kräver att Turkiets oro inte endast möts med ord utan med "handling", uppger CNN.

Kommer inte vika sig

Liberalernas partiledare Johan Pehrson betonar att det är viktigt att Sverige inte anpassar sig efter Turkiets kravlista.

– Vi ska inte göra några eftergifter, det kommer Liberalerna aldrig medverka till. Vapenembargot ska också ligga kvar, konstaterade Pehrson i gårdagens Aktuellt.

Men enligt Paul Levin är ett sådant scenario knappast troligt.

Väldigt viktig fråga

– Jag tror att Sverige kommer att behöva kompromissa, men det är också svårt för socialdemokratin som just har genomgått en inre omvändning där ett av motargumenten mot ett svenskt Natomedlemskap har varit att Sverige skulle frånhända sig möjligheten att stå upp för just sådana grupper som de här kurderna. Att överge dem kan bli svårt, säger Paul Levin till SVT och tillägger:

– Samtidigt är det så att ett Natomedlemskap för Sverige är väldigt viktigt. Det är en fråga som har att göra med rikets säkerhet, så det finns också tryck på regeringen att faktiskt göra vissa eftergifter.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Presidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen